Novemberträning del 1

Sofia Hallin | 15/11 - 2020

Det är redan november och veckorna flyger skrämmande fort förbi här på gården. Dagarna går i ett och jag kollar sällan på klockan och plötsligt är dagen slut och det är dags för kvällfodring igen. När jag har jobbar klart för dagen har jag dessutom mina tre egna hästar som ska tränas, det ska även mockas och fodras, vilket betyder att det finns inte mycket tid för att slänga sig i soffan och kolla serier. Men vet ni vad, jag älskar det! Speciellt den här vintern finns det nog inte så mycket annat som hade kunnat varit bättre, jag lägger all vaken tid på hästarna och då har jag heller ingen tid att tycka att det är tråkigt att restauranger stänger klockan nio eller att det inte blir några julkonserter i år.

Här har inridningshästarna åkt hem och fler och fler av tävlingshästarna har istället kommit in för vintern.  Jag har själv med mig Lykkja och Sól som jag äger själv samt en egen träningshäst. Mina hästar står nu installade 3 km härifrån där jag och en till tjej har våra hästar och sköter om allt. Där finns ett väldigt litet ridhus där man kan på sin höjd rida på volt och longera men att öva galoppfattningar, speciellt med en femgångshäst, är nästintill omöjligt. Detta har gjort att jag behövde tänka om lite med träningen eftersom jag inte riktigt kan öva vad som helst där inne, samt att efter klockan 6 här på Island är det ganska mörkt, så några uteritter är inget som står på schemat på veckodagarna. På helgerna rider jag nästan alltid ut och försöker då egentligen rida så mycket rakt fram som möjligt och mycket galopp och galoppfattningar. Jag tänkte att jag skulle skriva ner en del övningar som jag har lagt mycket tid på nu inne i vårt lilla ridhus:

  • Fram och halt
  • Rygga
  • Flytta framdel/bakdel på fyrkant
  • Öppna på volt (inåt och utåt)
  • Sluta på volt (inåt och utåt)

Så här kan faktiskt ett ridpass se ut ungefär, jag tänkte att jag i nästa inlägg förklarar lite mer ingående om varje övning och vad jag vill få ut från övningen och varför, också lite mer utifrån varje häst och vad jag tänker med just den individen.

Något som jag har tänkt att jag skulle vilja lära mig är att använda clicker. Jag fick en clicker för att använda till att träna min hund, vilket jag också har gjort och gör. Men det skulle vara intressant att prova detta även på hästarna. Lykkja har jag provat att lära alla möjliga tricks med godis men Sól är lite svårare, hon är inte alls så intresserad av godiset, kanske funkar clicker bättre? Eller så behöver jag själv bara bli mer intressant 😉 Detta står alltså på min ”att lära sig” lista, så fortsättning följer!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.