Prestation vs. Utvecklingsfas

Sofia Hallin | 2/4 - 2020

I Peder Fredricssons bok fastnade jag för en fundering där han pratar om någonting som han kallar ”prestations och utvecklingsfas”. Det handlar om hur man botar ner sin träningsperiod beroende på vad som är huvudfokuset. Jag tyckte det var väldigt inspirerande och jag tog mig en liten funderare över ämnet:

Prestationsfasen handlar om när man kommer mer och mer fram mot tävlingssäsongen och att då ändra mindre och mindre i sin och sin hästs träning. I den här fasen ska man vara ”klar” med den uppbyggande träningen och lita på att grundjobbet man har gjort innan detta kommer att löna sig. När det väl är dagen innan tävling så kommer du inte kunna ändra på hur hästen svarar för dina skänkelhjälper, du kommer helt enkelt behöva jobba utifrån det du har just nu och göra ditt bästa ut från det.

I utvecklingsfasen däremot, som man på idrottsspråk kan kalla för försäsong, handlar det om att samla på sig så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt. Till exempel läsa mycket böcker, rida för olika tränare, prova olika metoder eller på andra sätt få ny inspiration in i sin träning. I den här fasen är det okej att bli lite förvirrad och känna att man inte riktigt vet ut eller in, det är bara bra, att ifrågasätta saker gör oss bättre!

Ur Peder Fredricsons bok

Det här tycte jag var ett väldigt bra tankesätt att använda sig av i sin träning. Det här gäller kanske främst kanske som tränar sin häst för tävling eller någon annan typ av prestation. Det är viktigt att man som ryttare lär sig att våga tro på sin och hästens potential och ibland bara bestämma sig själv för hur man ska jobba utan att lyssna på andra runt omkring en. När det kommer till kritan, eller tävlingsdagen, är det faktiskt du själv som ska kunna stå för dina beslut. Om man bara gör någonting för att ens tränare har sagt det, men har själv ingen aning om varför, då tror jag man är ute på hal is. Jag tror att det är viktigt att ta egna beslut och sedan kunna stå för det. Blev det inte riktigt som man tänkt sig så är det inte hela världen, se istället till att du lär dig något av det.

Aprilväder på Island..

I dessa tider är det ju mycket runt omkring oss som är osäkert och oklart. För många ställs tävlingssäsongen in helt eller delvis och saker blir inte riktigt som man tänkt sig. Det här tror jag är ett jättebra tillfälle att gå tillbaka till utvecklingsfasen. Istället för att fokusera på att tävlingssäsongen inte riktigt blev som man tänkt sig kan man vända på det och tänka att jag får istället en period där jag och min häst kan utvecklas ännu mer och bli ännu bättre. Jag som ryttare får tillfälle att söka ny inspiration och utvecklas tillsammans med min häst. Idag finns det hur mycket lätt tillgänglig kunskap som helst på nätet som bara väntar på oss. Våga bli lite förvirrade, jag lovar att det kommer bara gynna er, eftersom desto mer man förstår, desto mer förstår man också hur mycket man inte förstår och har kvar att lära sig!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.