Fullt ös medvetslöst!

Sofie Relander | 17/4 - 2019

Man skall göra det man är bra på har jag hört. Och lite av det man är dåligt på. Men ibland bloggar jag 👍 ibland händer det helt enkelt.

Men när det är lite väl mycket på jobbet så får det faktiskt vänta 🙂. Det gäller att prioritera helt enkelt.

 

Det har varit ganska mycket det senaste. Jag har börjat träna rätt mycket på sidan om ridningen. Ungefär 3-4 dagar i veckan. Det gör under för min ridning kan jag säga! Skall bli så roligt att visa en före/efter film om någon månad.

 

Sedan är det alltid mycket hästar som skall arbetas. Inte för många, jag klarar av det själv, men ändå många. Men det blir mycket annat att hålla koll på själv.

  • Vilken dag hästen kommer

  • Vilken dag hästen åker

  • Boka provridningar

  • Beställa foder

  • Fakturera

  • Samla ihop kvitton på rätt ställe

  • Hålla revisorn nöjd (hon är nöjd👌)

  • Boka in hovslagare

  • Planera träningar på annan ort

  • m.m

 

Det är sånt som jag borde ha en stallchef till 🙈.

Men det är roligt! Det är det som gör att man kan hålla på och hålla igång 😀.

 

Utöver det så skall alla hästarna arbetas, komma ut/in och få mat, få rent i sina boxar osv. Jag har en tjej som kommer 2-3 dagar i veckan och mockar samt fyller höpåsar. De dagarna är super super 👌.

Jag har förhoppningsvis fått tag i en till tjej som kan komma under april/maj och hjälpa till med att göra iordning hästar samt rida. Hon kommer att vara här några timmar i veckan.

 

Under april/maj har jag nämligen 13 hästar i arbete 😂. Så stallchefen borde satt bokningsstopp för länge sedan (om jag hade en).

 

Så då gäller det att verkligen planera schemat för varje dag och häst riktigt noga! Men jag är så taggad. Det är många unghästar som skall visas på treårstestet i maj. Inte lika många som det var meningen från början, men det visste jag också om. 3 åringar kan växa konstigt och hitta på saker. Det blir 7st 3 åringar som skall visas. Vår 4 åring har ganska nyligen blivit opererad (struppipare) så hon kommer ej visas. Sedan är det Golondrina MW som är 5 år (fölsto). Henne kommer jag visa vid ett senare tillfälle. Jag klarar mig gott och väl med att visa 7 st. Skall ju samtidigt kunna göra ett sista kval till SM med Barcelona samma dag 😂. Well…. Vi får se om det går helt enkelt. Björbäck har nämligen en Grand Prix den 19/5 samtidigt som 3 årstestet är.

 

Så nädå, här rullar det på i all världens fart 😀🐎

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Cerine

Årets första leverans av inridna hästar

Sofie Relander | 23/2 - 2019

I går var en lagom fullsmockad fredag. Vid 12 skulle de potentiella köparna på Cerine komma och provrida en sista gång för att sedan åka och besiktiga henne på klinik 14.30.det betydde att vi skulle behöva åka från gården 13.30.

 

Men innan dess skulle jag också leverera hem 3 nyinridna unghästar. Vilket man inte kan stressa med. De skötte sig super och åkte hem med godkända betyg och glada ägare 👌👍. De kommer även komma tillbala med dem ca 2-3 ggr i månaden då de bor ganska nära. Då skall vi löshoppa och jag sitter upp och tar en liten tur. För att sedan visa dem på 3 årstestet i maj. Men då kommer de hit 2-3 veckor innan.

 

Men köparna som skulle komma kl 12, kom något senare, deras tåg var nämligen försenat 😬 Så det fick bli en kort och lugn jogging på Cerine. Hon tyckte det kändes bra fortfarande. Så det var bara att köra iväg på besiktning.

 

Så skönt efter att all röntgen, böjprov, longering mm är gjord och få svaret helt UA. Alltså inte ett endaste litet fynd på röntgen eller något annat. Nu var hon visserligen redan exportröntgad för drygt ett år sedan helt UA då. Men känslan är ändå så skön! Efter 4,5h var vi hemma igen. Så visst får man sätta av lite tid åt besiktningar 😏.

 

Nu kommer Cerine stå kvar hos mig någon vecka då deras stall i Stockholm har stäng. Då de vill minska risken att få in smitta i sitt stall. Så det känns bra att få fortsätta arbeta med henne 👍.

 

I morgon kommer ”Dollan” tillbaka hit 😍 är det någon som kommer ihåg henne? Hon skall säljas, så det finns chans för en annan att köpa ett 5 årigt svart sto 😜🐎. Så har jag även Zinzano som är 8 år utbildad MSV B som står hos mig till försäljning 👌 Jag får rida på många fina hästar.

 

Cerine

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

I en vild galopp tåras ögonen

Sofie Relander | 21/2 - 2019

Det bara flyter på i friskt tempo här


I förrgår var första dagen för tjejen som jobbar här.

Det har gått så bra, hon är så flitig måste jag säga!

I går kunde hon gå själv hela dagen och serva fram med hästar. Medans jag kunde ägna mig åt ridning på alla hästarna.

 

På fredag åker alla 3 åringar hem. De är nu galopperade på ett tag och de sköter sig så bra. Det kan komma in folk samtidigt som jag rider, det kan komma in andra hästar, det kan gå ut hästar mm.

Det jag tänker på extra när det kommer eller går folk är att ha lite extra fart fram, så inte hästen stannar tex. Jag upplever oftast att det blir farligt när hästen inte bjuder på och tänker fram. Då finns det större utrymme att stanna, stegra, bocka m.m. Men har man en frisk trav fram eller en frisk galopp fram så löser sig det mesta. Det skall inte gå på allt vad benen bär. Olika hästar ger olika känslor. Den galoppen eller traven hästen ger en känsla av ”framåt” är ett lagom bra tempo.

 

För jag vet ju att den lilla unghästen kommer tänka på det nya som kommer in så fort den ser det. De kan tappa fokus oerhört fort, så jag pratar ganska mycket när jag rider unghästar, för att de inte skall glömma av att jag är där uppe.

 

När den då ser den där mysiga människan komma in, så vill den antagligen nyfiket springa fram och hälsa. Eller så kanske det är en lattjokompis som kommer in och hästen tänker ”yiihaaa, bästa polaren i världen kommer nu”. Och så var jag glömd…

 

Så ja, har jag lite extrafart och tänk framåt så kommer vi inte in i en situation där hästen gör fel, eller där det blir fel i en situation för att jag gjorde fel. Då kan det leda till osäkerhet. Utan istället kan jag berömma den duktiga hästen för den lyssnade så fint fram.

Sedan har jag aldrig fullt liv i ridhuset i början när jag börjar sitta på dem m.m. För då lär jag ha noll att be om.

 

Men hur känns det då?

Som min mamma brukar säga på ridlägren till våra elever ”Tänk dig 100% gratis havre, den känslan vill du ha” Det är bara så rätt hahaha! 👍😁

 

Det var en av unghästarna som jag galopperade på för några ggr sedan som var rätt pigg. Han bjöd på väldigt mycket fram i galoppen. Det kan man konstatera när tårarna rinner av fartvinden i ögonen.

Det var bara till att hålla i sig, stå upp, långt fram med skänkeln, hålla i manen och njuta av att hästen tycker det är kul och se till att inte störta in i en vägg, spänna sig och hänga i hästens mun. Nu får han dock ingen havre längre…. och han har taggat ner 😉. Så igår var det en riktig seg galopp.

 

Alla har också travat över bommar på marken med mig på, det tycker jag var duktigt av dem, de har varit hos mig i 6 veckor.

 

 

I dag blir näst sista passet, så jag skall njuta för fullt.

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Foto: Filip Gustafsson

Att vända ett misslyckande till ett lyckande

Sofie Relander | 20/2 - 2019

Ett dåligt ridpass.

 

För mig finns det inga dåliga ridpass. I andras ögon kan de vara dåliga. Men jag ser det som en utveckling framåt. Vi kom åt en öm punkt, vi hittade svagheten. Då vet jag vad jag kan jobba vidare på. Så ett misslyckande där är inte ett misslyckande i mina ögon. Det jag lär mig av sedan är när resultatet kommer. Man lär sig alltså inte av att det går dåligt. Utan man lär sig något av det dåliga när man lyckas med det. Därför är det från början inte ett misslyckande för mig. 

 

Självklart kan det kännas enerverande ibland när man kämpar och kämpar men tex vänsterbytet blir alltid orent. Jag kan inte bli arg på hästen, för den kan uppenbarligen inte eller har svårt för det. Jag kan inte bli arg på mig själv heller, uppenbarligen kunde ju inte jag det heller 😜.

 

Det jag gör är att jag då delar upp en rörelse i flera bitar. Tex ett galoppombyte kan jag dela upp till att bara göra galoppfattningar från trav. Där tränar jag kvalitén och styrkan i fattningen. Får jag fin gest i fattningen är sannolikheten större att jag får det i bytet. Den skall lyssna för en liten hjälp.

 

Träna galopp-skritt-galopp, gör ett enkelt byte alltså. Då är det viktigt att hästen lyssnar lätt för handen och lätt för skänkeln, om inte, backar jag bandet mer.

 

Tränar tempoväxlingar, hästen skall vara rund och mjuk, lyssna lätt för handen och skänkeln.

 

Hästen behöver vara elastisk för att göra ett byte bra. Har jag hästen fin och mjuk i mina tempoväxlingar så kommer den troligtvis vara det i bytet också.

 

Alla delar som jag checkar av och delar upp är viktiga. Känner jag att det brister i någon del så delar jag upp den delen mer.

Alltså, tålamod! Våga backa bandet, förstår inte hästen så är det inte för att den är dum, den kan inte det ännu.

Har den kunnat men det börjar falla isär, så dela upp rörelsen och se var det brister.

 

På så vis behåller vi en häst med gott självförtroende och en glädje till arbete.

På köpet får vi en glad och positiv ryttare.

 

Men ärligt talat, ibland mår man själv inte alltid så bra, så är det bara, man får inse det. Ibland när jag har sådana dagar så måste jag verkligen intala mig själv att det kommer bli bättre. Släpp den dåliga känslan. Tänk på något positivt. Hitta de bra bitarna i passet. För behåller jag känslan så tar jag med den till nästa häst. Det kommer självklart gå kasst på den då också.

Så jag måste släppa taget om det “dåliga”.

 

Hittar jag istället de positiva bitarna i det svåra så kan jag få med mig en positiv känsla att börja med till nästa häst. Eller till nästa gång jag rider. Då ger det större chans till att jag kommer lyckas och få ett bra pass.

 

Så ja, alla har inte alltid toppendagar, vi har bottendagar också. Det är hur vi hanterar det som tar oss framåt. Livets gång…. 😏 ❤️

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Det bor så otroligt mycket hästar här

Sofie Relander | 18/2 - 2019

När vi flyttade hit för ca 13-15 år sedan hade vi 51 hästar ca. Nu har vi ”bara” 17 hästar + mina 6 utbildningshästar, så totalt 23 stycken.

Men 23 är mycket hästar, då är det bara jag och mamma som jobbar med det. Hon har ju även sina 200-300 får och vallhundarna till det. Men tack vare att vi har ett gäng ute på lösdrift och vårat mockningsfria stall så klarar vi oss fint.

 

Jag hyr 6 boxar varav 5 som jag måste mocka varje dag! Usch!!! Ja usch….

Usch blir det för jag tänker på det stora stallet med 14 boxar som har djupströbädd. Där tar det bara 20 min att halma, fodra och sopa!!! Vill ha alla mina kundhästar där också 😜. Vilken dröm, då hade jag kunnat ha mer tid till att ta emot ännu en till på utbildning😍❤️.

 

Men jag skall ha en tjej och provjobba hos mig nu i veckan, skall bli spännande. Funkar det bra så kommer jag kunna sätta igång våra egna unghästar tidigare än planerat.

 

Vi har alltså 4 egna att rida in. Även 2 redan inridna som behöver komma igång och jobba. De har jag planerat in i april. Men hade varit super om de blev inridna nu.

Kan extratjejen vara här så kan jag ha igång alla samtidigt 👌🌟. Det hade varit dröm.

Det handlar om 14 stycken totalt isåfall.

 

 

Det verkar vara riktigt svårt att hitta hästskötare nu för tiden. Om något år räknar jag dock med att jag behöver lite personal, fast det beror såklart på hur stallet ser ut. Kanske bara har djupströbädd då 👌.

 

I maj så kommer alla inridningshästar tillbaka 😍. Då skall de nämligen förberedas in i det sista för sitt treårstest. Jag är så taggad på det! Kommer ha många att visa, så då har jag säkrat med personal 👌. Är alla i bra fas så blir det över 7 stycken att visa 🤩🤩🤩!! Älskar unghästtester.

 

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

EHV-1 i landet och provridningar

Sofie Relander | 17/2 - 2019

Det här med att ha provridningar med all smitta som är runt om i landet är obehagligt.

Hör många gånger mina kunder som berättar att ”japp nu skall vi vidare till 4 andra stall!” Ni vet, dedär som åker runt och provar och provar och provar. Jag kan förstå det, har man långt att åka tar man gärna fler ”flugor” i en smäll såklart.

”Är jag dum som tror att vissa kunder inte sanera sin utrustning mellan alla stall ” 

(innerst inne tror jag folk tänker på detta extra mycket nu och är noggranna)

Snälla säg att jag är en idiot som tror så 🙈.

 

När jag tar emot hästar på utbildning/försäljning/tävling så skriver vi alltid papper.

I kontraktet står det om hästägarförsäkran. Alltså där de lovar att hästen inte vistats i stall där det funnits sjuka hästar mm. Eller att hästen varit feberfri x antal veckor osv. Detta är för min säkerhet och även gentemot mina kunder. Alltså att en kund inte tar hit en häst som är sjuk och en annan kunds häst blir sjuk.

 

En fundering är att skriva något liknande med kunder som kommer och provrider, men det känns inte hållbart?

Eller?

Skulle Du kunna skriva på något sådant?

 

Eller räcker det att informera sina kunder utförligt hur kläder och utrustning skall skötas innan de kommer hit?

 

Många funderingar nu 😁.

Men enkla tips.

1. Tvätta kläderna i 60 grader. 

2. Sprita händer. 

3. Stövlar skall putsas med ny svamp, sedan desinficeras. 

4. Använd Virkon på sprayflaska 👍 kanske finns annat än virkon också?

5. Man får ha med en del ombyten!

Hur tänker du när du åker och provrider fler hästar? Slarvas det? Har du fler tips? 🙂

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Det kittlas så i fingrarna, jag vill rida in henne nu 🐎

Sofie Relander | 12/2 - 2019

Jag har nog den bästa mamman i världen! Denna otroliga häst har hon fött upp. Glamour MW är 2 år gammal i år, e: Bordeaux u: Ganja MW ue: Dionysos – Davignon I. Min framtida dressyrhäst 🌟

Jag bara räknar dagarna tills jag får börja rida in henne (om 8 månader). 

Om 1 år rider vi 3 årstest.

Om 2 år rider vi Breeders som 4 åring.

Om 3 år rider vi Falsterbo och Breeders som 5 åring.

Om 7 år rider vi Grand Prix 😎…då är jag 33 år (😭😭😭😭)(😂).

Detta är såklart bara min drömplanering, vad som helst kan såklart hända, det är ett djur man skall tänka på 🙂. Mest av allt vill jag bara ha fantastiskt roligt med henne, vilket jag tror jag kan få med den känslan jag får av att bara titta på henne 🤤💕❤️

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Ridenews bloggare Sofie Relande. Foto: Kim C Lundin

Jag är med i seniorernas dressyrtrupp!!!!!

Sofie Relander | 11/2 - 2019

För ett tag sedan fick jag reda på att jag kom med i seniorernas dressyrtrupp C. 26 år gammal och med där!

 

Aldrig i livet att jag hade kunnat tro något sådant. Det är så jäkla häftigt och jag är så tacksam för mina underbara sponsorer som jag aldrig hade klarat mig utan! Min mamma Maria Winberg, hennes man Anders Bache och deras vän Lars Öhrn tillsammans med hans fru Karin Öhrn. De ser till att jag har Barcelona och får behålla henne. Dessutom sponsrar familjen Öhrn med Func Factory kläder som jag fått förmån att sälja här på gården, där jag fått allt överskott till mitt tävlande.

 

”Många bäckar små.”

 

 

I och med denna fina nyhet så kände jag att jag var tvungen att ta upp min träning en nivå och ”Step up the game”! Alltså min avsuttna träning. Dendär sjukt svettiga hårda träningen.

 

Så jag har börjat träna Crossfit.

Jag är så glad att jag började med det. Jag har tränat intensivt nu i 4 veckor och känner sådan otrolig skillnad.

 

Denna veckan har jag 5 pass bokade 🤪. Nästa vecka kommer det inte kunna bli lika många pass, så fick köra fullt ös denna veckan istället.

 

Jag märker redan en otrolig skillnad i min ridning. Jag orkar mycket mer, jag kommer ut från gymmet med laddade batterier. Det är bara så kul!!! 😁

Jag trodde inte jag skulle gilla det såhär mycket.

 

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Vi ryttare är för envisa ibland

Sofie Relander | 9/1 - 2019

Det slog mig i dag när jag satt och undervisade att vi ryttare ibland är för envisa. Vi vill lösa det helst på ett ridpass. Vi vill inte ge upp förrän det är löst! 

Vi fostras från att vi är små med att vi snabbt skall upp igen om vi trillar av, kom igen heja heja! Eller om en häst stannar på ett hinder så skall vi inte ge oss förens vi är över det. Eller vi skall få den där perfekta galoppfattningen, vi ger oss inte förens det blivit bra!.

Visst, upp och hoppa igen om du inte slagit dig så illa. Men annars är det bara dumt. Man får bestämma själv hur man vill göra.

 

 

Hindret/övningen kanske helt enkelt är för svår, sänk eller dela upp övningen så den blir något lättare.

 

Du får absolut aldrig bli frustrerad och arg. Då är det mycket bättre att hoppa av och ställa in hästen igen eller släppa ut hen i hagen. För det kommer inte bli bättre av en frustrerad ryttare på ryggen. 

 

Den där perfekta galoppfattningen kanske du inte får till i dag, för hästen är för spänd. Var inte rädd för att bara ”lulla” runt i en kravlös form men där hästen kanske kommer till avslappning.

En spänd häst kan sällan lära sig något gott, det brukar oftast bara leda till en frustrerad ryttare och osäker häst.

Så ibland kan man behöva ”lulla” runt i den där kravlösa formen i några dagar tills hästen slappnar av och då kan du försöka dig på den där perfekta galoppfattningen.

 

Men ibland när hästen har mycket energi, kanske denna tiden på året så håll er lugna. ”Keep calm and carry on”.

Det kommer lösa sig, men ibland går det inte på en gång, det kan ta flera dagar, veckor… år 🙈.

 

Jag brukar lägga upp mina ridpass med något enkelt först, som får hästen att slappna av. Sedan tränar jag på det svåra för att sedan avsluta med det enkla igen. På det viset har hästen fått ett mycket positivt avslut. Men det får aldrig bli för svårt för hästen 🙂. Men vissa dagar kommer jag inte till ett läge där hästen är mottaglig för att lära sig något nytt, den har för mycket annat på gång. Då jobbar jag bara enkelt lösgörande arbete, den starka grunden som hästen kan.

 

Träna på nu och ha tålamod och en tydlig plan! Leta efter att kunna berömma din häst 🐴. Var inte rädd för att att stå och ”trampa” på samma ställe i några dagar ibland. Tänk på slutmålet, avslappnad och trygg häst och glad ryttare ❤️.

 

Foto:Mi Ritzen

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Utmana mig om du vågar! Men du kommer få smaka på det sedan!

Sofie Relander | 15/12 - 2018

Vi ryttare behöver träna även avsuttet. Så nu skulle jag vilja att ni utmanar mig i något!

Alltså någon träningsövning som jag kan göra hemma/stallet/ridhuset m.m. Och x antal repetitioner. Så får vi se om jag klarar det. MEN du får en utmaning tillbaka!

Det blir lite som att peppa varandra till att träna och utmana oss, för visst har vi väl en liten tävlingsdjävul i oss 🤭😉

 

Dela och tagga någon på Facebook tex som du vill utmana 😉 men räkna med att bli utmanad tillbaka.

På tävling i Falsterbo. Toppar från Func Factory (japp, så ser jag ut när jag försöker langa ”tuffa” posen 😂) 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här