Det bor så otroligt mycket hästar här

Sofie Relander | 18/2 - 2019

När vi flyttade hit för ca 13-15 år sedan hade vi 51 hästar ca. Nu har vi “bara” 17 hästar + mina 6 utbildningshästar, så totalt 23 stycken.

Men 23 är mycket hästar, då är det bara jag och mamma som jobbar med det. Hon har ju även sina 200-300 får och vallhundarna till det. Men tack vare att vi har ett gäng ute på lösdrift och vårat mockningsfria stall så klarar vi oss fint.

 

Jag hyr 6 boxar varav 5 som jag måste mocka varje dag! Usch!!! Ja usch….

Usch blir det för jag tänker på det stora stallet med 14 boxar som har djupströbädd. Där tar det bara 20 min att halma, fodra och sopa!!! Vill ha alla mina kundhästar där också 😜. Vilken dröm, då hade jag kunnat ha mer tid till att ta emot ännu en till på utbildning😍❤️.

 

Men jag skall ha en tjej och provjobba hos mig nu i veckan, skall bli spännande. Funkar det bra så kommer jag kunna sätta igång våra egna unghästar tidigare än planerat.

 

Vi har alltså 4 egna att rida in. Även 2 redan inridna som behöver komma igång och jobba. De har jag planerat in i april. Men hade varit super om de blev inridna nu.

Kan extratjejen vara här så kan jag ha igång alla samtidigt 👌🌟. Det hade varit dröm.

Det handlar om 14 stycken totalt isåfall.

 

 

Det verkar vara riktigt svårt att hitta hästskötare nu för tiden. Om något år räknar jag dock med att jag behöver lite personal, fast det beror såklart på hur stallet ser ut. Kanske bara har djupströbädd då 👌.

 

I maj så kommer alla inridningshästar tillbaka 😍. Då skall de nämligen förberedas in i det sista för sitt treårstest. Jag är så taggad på det! Kommer ha många att visa, så då har jag säkrat med personal 👌. Är alla i bra fas så blir det över 7 stycken att visa 🤩🤩🤩!! Älskar unghästtester.

 

 

 

Följ mig här

EHV-1 i landet och provridningar

Sofie Relander | 17/2 - 2019

Det här med att ha provridningar med all smitta som är runt om i landet är obehagligt.

Hör många gånger mina kunder som berättar att “japp nu skall vi vidare till 4 andra stall!” Ni vet, dedär som åker runt och provar och provar och provar. Jag kan förstå det, har man långt att åka tar man gärna fler “flugor” i en smäll såklart.

“Är jag dum som tror att vissa kunder inte sanera sin utrustning mellan alla stall ” 

(innerst inne tror jag folk tänker på detta extra mycket nu och är noggranna)

Snälla säg att jag är en idiot som tror så 🙈.

 

När jag tar emot hästar på utbildning/försäljning/tävling så skriver vi alltid papper.

I kontraktet står det om hästägarförsäkran. Alltså där de lovar att hästen inte vistats i stall där det funnits sjuka hästar mm. Eller att hästen varit feberfri x antal veckor osv. Detta är för min säkerhet och även gentemot mina kunder. Alltså att en kund inte tar hit en häst som är sjuk och en annan kunds häst blir sjuk.

 

En fundering är att skriva något liknande med kunder som kommer och provrider, men det känns inte hållbart?

Eller?

Skulle Du kunna skriva på något sådant?

 

Eller räcker det att informera sina kunder utförligt hur kläder och utrustning skall skötas innan de kommer hit?

 

Många funderingar nu 😁.

Men enkla tips.

1. Tvätta kläderna i 60 grader. 

2. Sprita händer. 

3. Stövlar skall putsas med ny svamp, sedan desinficeras. 

4. Använd Virkon på sprayflaska 👍 kanske finns annat än virkon också?

5. Man får ha med en del ombyten!

Hur tänker du när du åker och provrider fler hästar? Slarvas det? Har du fler tips? 🙂

 

 

Följ mig här

Det kittlas så i fingrarna, jag vill rida in henne nu 🐎

Sofie Relander | 12/2 - 2019

Jag har nog den bästa mamman i världen! Denna otroliga häst har hon fött upp. Glamour MW är 2 år gammal i år, e: Bordeaux u: Ganja MW ue: Dionysos – Davignon I. Min framtida dressyrhäst 🌟

Jag bara räknar dagarna tills jag får börja rida in henne (om 8 månader). 

Om 1 år rider vi 3 årstest.

Om 2 år rider vi Breeders som 4 åring.

Om 3 år rider vi Falsterbo och Breeders som 5 åring.

Om 7 år rider vi Grand Prix 😎…då är jag 33 år (😭😭😭😭)(😂).

Detta är såklart bara min drömplanering, vad som helst kan såklart hända, det är ett djur man skall tänka på 🙂. Mest av allt vill jag bara ha fantastiskt roligt med henne, vilket jag tror jag kan få med den känslan jag får av att bara titta på henne 🤤💕❤️

 

Följ mig här

Ridenews bloggare Sofie Relande. Foto: Kim C Lundin

Jag är med i seniorernas dressyrtrupp!!!!!

Sofie Relander | 11/2 - 2019

För ett tag sedan fick jag reda på att jag kom med i seniorernas dressyrtrupp C. 26 år gammal och med där!

 

Aldrig i livet att jag hade kunnat tro något sådant. Det är så jäkla häftigt och jag är så tacksam för mina underbara sponsorer som jag aldrig hade klarat mig utan! Min mamma Maria Winberg, hennes man Anders Bache och deras vän Lars Öhrn tillsammans med hans fru Karin Öhrn. De ser till att jag har Barcelona och får behålla henne. Dessutom sponsrar familjen Öhrn med Func Factory kläder som jag fått förmån att sälja här på gården, där jag fått allt överskott till mitt tävlande.

 

“Många bäckar små.”

 

 

I och med denna fina nyhet så kände jag att jag var tvungen att ta upp min träning en nivå och “Step up the game“! Alltså min avsuttna träning. Dendär sjukt svettiga hårda träningen.

 

Så jag har börjat träna Crossfit.

Jag är så glad att jag började med det. Jag har tränat intensivt nu i 4 veckor och känner sådan otrolig skillnad.

 

Denna veckan har jag 5 pass bokade 🤪. Nästa vecka kommer det inte kunna bli lika många pass, så fick köra fullt ös denna veckan istället.

 

Jag märker redan en otrolig skillnad i min ridning. Jag orkar mycket mer, jag kommer ut från gymmet med laddade batterier. Det är bara så kul!!! 😁

Jag trodde inte jag skulle gilla det såhär mycket.

 

 

 

Följ mig här

Vi ryttare är för envisa ibland

Sofie Relander | 9/1 - 2019

Det slog mig i dag när jag satt och undervisade att vi ryttare ibland är för envisa. Vi vill lösa det helst på ett ridpass. Vi vill inte ge upp förrän det är löst! 

Vi fostras från att vi är små med att vi snabbt skall upp igen om vi trillar av, kom igen heja heja! Eller om en häst stannar på ett hinder så skall vi inte ge oss förens vi är över det. Eller vi skall få den där perfekta galoppfattningen, vi ger oss inte förens det blivit bra!.

Visst, upp och hoppa igen om du inte slagit dig så illa. Men annars är det bara dumt. Man får bestämma själv hur man vill göra.

 

 

Hindret/övningen kanske helt enkelt är för svår, sänk eller dela upp övningen så den blir något lättare.

 

Du får absolut aldrig bli frustrerad och arg. Då är det mycket bättre att hoppa av och ställa in hästen igen eller släppa ut hen i hagen. För det kommer inte bli bättre av en frustrerad ryttare på ryggen. 

 

Den där perfekta galoppfattningen kanske du inte får till i dag, för hästen är för spänd. Var inte rädd för att bara “lulla” runt i en kravlös form men där hästen kanske kommer till avslappning.

En spänd häst kan sällan lära sig något gott, det brukar oftast bara leda till en frustrerad ryttare och osäker häst.

Så ibland kan man behöva “lulla” runt i den där kravlösa formen i några dagar tills hästen slappnar av och då kan du försöka dig på den där perfekta galoppfattningen.

 

Men ibland när hästen har mycket energi, kanske denna tiden på året så håll er lugna. “Keep calm and carry on”.

Det kommer lösa sig, men ibland går det inte på en gång, det kan ta flera dagar, veckor… år 🙈.

 

Jag brukar lägga upp mina ridpass med något enkelt först, som får hästen att slappna av. Sedan tränar jag på det svåra för att sedan avsluta med det enkla igen. På det viset har hästen fått ett mycket positivt avslut. Men det får aldrig bli för svårt för hästen 🙂. Men vissa dagar kommer jag inte till ett läge där hästen är mottaglig för att lära sig något nytt, den har för mycket annat på gång. Då jobbar jag bara enkelt lösgörande arbete, den starka grunden som hästen kan.

 

Träna på nu och ha tålamod och en tydlig plan! Leta efter att kunna berömma din häst 🐴. Var inte rädd för att att stå och “trampa” på samma ställe i några dagar ibland. Tänk på slutmålet, avslappnad och trygg häst och glad ryttare ❤️.

 

Foto:Mi Ritzen

 

 

Följ mig här

Utmana mig om du vågar! Men du kommer få smaka på det sedan!

Sofie Relander | 15/12 - 2018

Vi ryttare behöver träna även avsuttet. Så nu skulle jag vilja att ni utmanar mig i något!

Alltså någon träningsövning som jag kan göra hemma/stallet/ridhuset m.m. Och x antal repetitioner. Så får vi se om jag klarar det. MEN du får en utmaning tillbaka!

Det blir lite som att peppa varandra till att träna och utmana oss, för visst har vi väl en liten tävlingsdjävul i oss 🤭😉

 

Dela och tagga någon på Facebook tex som du vill utmana 😉 men räkna med att bli utmanad tillbaka.

På tävling i Falsterbo. Toppar från Func Factory (japp, så ser jag ut när jag försöker langa “tuffa” posen 😂) 

 

Följ mig här

Fina Elsa i Func Factorys jacka

Det är inte lätt att beställa kläder… Man vet ju inte hur de sitter!

Sofie Relander | 14/12 - 2018
Uhip kappan och en smutsig spegel…

 

Alltså, jag är nöjd med den men den är inte så tjock som jag trodde. Men det kan jag enkelt kompensera med Func Factorys tunna dunjackor i lätt och behagligt material. Så då kan jag ha en eller 2 sånna under om det blir riktigt kallt. Utan att man ens känner sig klumpig. Är det – 2 så måste jag ha en under i alla fall. Och 2 om det blir kallare.

Men trodde ändå den skulle vara lite tjockare 😔

Det är lugnt när jag rider, men när man sitter stilla så blir det kallt.

 

Fina Elsa i Func Factorys jacka

 

Dessutom var den lite stor i storleken. Men jag skickade inte tillbaka och bytte, för hellre att jag kan få plats med kläder under utan att den blir för tight i axlarna. Så tänk på det om ni beställer en kappa, den är lite stor i storleken, 38 har jag. Men man kanske vill få plats med lite andra tjockare kläder under.

 

Kjolen däremot är väldigt tjock och go och bra i storleken (38). Den är jag helnöjd med.

 

I övrigt när det gäller att beställa kläder så varierar storlekar otroligt mycket och det kan vara bra svårt ibland att få en uppfattning hur plagget är i storlek.

Jag får ganska ofta beställa kläder, då det tar längre tid för mig att åka iväg och köpa. Tid är väl något jag sparar in på så gott det går och lägger på det jag behöver lägga det mest på 🙂.

 

 

 

 

Följ mig här

Jag var förälskad och sadeln blev beställd!

Sofie Relander | 13/12 - 2018

Del 2 i min sadeldjungel och hur jag hittade ut

 

Det var först när en Prestige D2 Zero kom in i bilden. Alltså wow! Helt centrerad mitt i sadeln. Det kändes som att jag inte satt på något?! Den var bred för rumpan, men lagom smal för midjan. Den var bara så skön att sitta i. Jag tror jag red i 2-3 veckor i den innan jag bestämde mig för att det skulle bli den.

 

Prestige D2 Zero

 

Jag var redo att äntligen beställa efter flera månaders provningar av olika sadlar. MEN, då visade det sig att det kommit ut en sadel jag inte provat. En ny modell av D2’an. Jag var ju bara tvungen att testa den innan jag beställde. Det jag fastnade för i beskrivningen var att den var att den ökar bogfriheten, den gör så ryttaren kommer närmre hästen, sätet är bredare baktill, inte lika djup, friare säte m.m.

 

Prestige D2 Free

 

Första gången jag satt i den var verkligen WOW! Den här vill jag ha! MEN, jag vill först prova den hemma ett tag. Så jag fick hem den och fick rida i den en vecka. Det var bara magiskt!

Äntligen hade jag tagit mitt beslut och beslutet kändes så himla enkelt. Det kändes verkligen som att jag provat det jag kunnat prova. Jag hittade exakt det jag ville ha. Det passade hästen, även hästarna på utbildning. Eftersom den är kort i anläggningsytan kan jag använda den på ponnyerna som kommer också.

 

 

Beställde en brun i dubbelt kalvskinn (den görs bara i dubbelt) med blommor på bakvalvet. Sadeln kom i förra vecka, ca 2 veckor snabbare! Så jag vart ju överlycklig!

 

Kanalen i tjusigt blommigt mönster
Valde till mönster på bakvalvet

 

Det som var svårt för mig att hitta sadel var nog att jag själv inte alls visste vad jag ville ha. Jag visste inte riktigt vad jag gillade. Jag har enbart ridit i min mammas sadlar innan. För stora och inte alls anpassade efter mig. Men hellre för stort än för smått. Det gick att rida upp till GP i en sadel som ej var utprovad till min häst. Så det går absolut att tävla högt i sadlar som ej är helt anpassade. Men de får självklart inte klämma på hästen och göra ont på mig. Detta är verkligen något jag velat unna mig i flera år och något jag jobbat hårt för att kunna köpa mig.

 

Jag använder mig ofta av samma sadel när jag rider men kan använda olika sorters paddar under sadeln om det skulle behövas.

 

 

Nu har jag haft sadeln i 4 dagar och jag vrål-älskar den. Snacka om att lysa upp mörkret nu under vintern. Jag riktigt njuter när jag hoppar upp i den.

Följ mig här

Svårt eller lätt att hitta sadel? Detta är min drömsadel efter 5 månader…

Sofie Relander | 12/12 - 2018

Kära sadeldjungel, du är oändligt stor! Här kommer del 1 av 2 i min sadeldjungel.

 

Under sommaren bestämde jag mig för att verkligen göra en investering i en egen sadel som skall i grunden vara utprovad till Barcelona MW OCH mig! Den skulle passa som handen i handsken oss båda 2. Jag kan säga att jag var det största boven i dramat, inte mycket som föll min rumpa eller mitt skrev i smaken, haha….

Jag hade fler krav än att den bara (haha, bara) skulle passa Mig och min häst. Den skulle även passa många andra hästar, eftersom jag behöver en sadel som kan ligga ganska bra på många olika ryggar.

Men i grunden skulle den passa Barcelona riktigt bra. Efter hand att jag provat några sadlar kom det till fler krav, den skulle vara möjlig att stoppa om och värma om i Sverige. Så jag alltså kan forma den riktigt bra efter nästa topphäst (tänk alltid långsiktigt).

 

Då kan ni ju gissa hur svårt det var att ens hitta en sadel med dessa krav. Men jag kan säga att det går! Man skall bara våga prova riktigt många sadlar. Då gäller det att hitta en sadelprovare med riktigt gott tålamod. En sadelprovare som har många olika  märken och modeller hemma, där man kan få låna hem och prova eller rida i på plats.

Jag fann en, Anna Herder på Horse Farm i Falkenberg! Vilken kvinna rent ut sagt.

Jag fick komma med Barcelona till henne då hon har möjlighet att ta emot en, både ridhus och ridbana (med hinder…ja jag hoppade) har hon. Först fick jag berätta vad jag tyckte om, men snabbt insåg jag att det jag tror jag tycker om tycker jag inte om….suck. Så jag fick nästintill bara öppna upp mig för förslag och testa nästan ALLT!

 

Jag fick med mig många fina sadlar hem som jag kunde prova i flera veckor.

Equipe, Amerigo, Prestige, Jaguar m.m.

Amerigo

 

 

Jag kommer framförallt ihåg en sadel som stack ut som jag nästan bestämde mig för. Jag fick prova den i 2 veckor och började känna att jag fick väldigt ont i svanskotan. Superskön annars, men ont fick jag.

 

Kom nu ihåg att det var Jag som fick ont, det betyder inte att Du kanske får det, ifall du är i tankarna av en Glamour.

 

Equipe

Det jag ofta hade problem med var att sadlarna var som för “små” för mig så jag hamnade och sitta på “skrevet”. Inte alls skönt. Då börjar man ifrågasätta sin rumpas omkrets…hur stor är den egentligen?

Ja, den är väl antagligen för stor för många sadlar. Eller så är det så att när man får barn så vidgas bäckenet lite? För det var mina sittben som liksom hamnade “utanför” så det var skrevet som fick lyfta upp allt.

Sadeln jag nästan bestämt mig för fick jag i alla fall lämna tillbaka, det var en Equipe Glamour.

Sedan vet jag att jag provade en “Prestige Breath”, den var lite fräck…så fräck så mamma ville sitta upp haha, provade den efter jag fått så ont i svanskotan. Den hade ju nämligen ett litet “hål” för rumpan. Skulle bli svalt och skönt för ryttaren och ventilation för hästen. Men jag fastnade inte riktigt för den, jag ville ha lite mindre stöd för knäna.

 

Prestige

 

Mamma i en Prestige Breath (jag ser att du ler) Tycker det är rätt fantastiskt ridet efter att ha slutat rida för en ca 9 år sedan? Hon rider i gympaskor och fårvallningsbyxor för hon stannade till och såg sadeln och ville genast prova, haha. Men jag tror även att hon var sugen på att rida sin Grand Prix uppfödning, uppfödd ihop med Lars Öhrn.

 

 

Följ mig här

Jag hatar att frysa! Vad är era bästa vinterkläder i stallet?

Sofie Relander | 10/12 - 2018

Ja, det var ju ett par dagar sedan som det var riktigt riktigt kallt här. Usch vad jag frös!

Då bestämde jag mig för att jag verkligen måste ta tag i min vintergarderob! Gick in på internet och försökte hitta det absolut varmaste jag kunde hitta i jackväg som täcker hela kroppen nästan. Givetvis måste man kunna rida i den också. Så det fick bli en Uhip kappa ”Nordic Rabbit Mole” och en täckkjol ”Nordic Rabbit Mole”. Jag har höga förväntningar och hoppas verkligen jag hålls varm.

 

 

 

 

Vad är era bästa vinterkläder i stallet/på hästen/i ridhuset?

 

Sedan fick jag en superbra rabattkod (uppge ”relander10”, alla kan använda den) på www.stably.se på 10%. Då passade jag på att gå in där och köpa hem ett par varma stallskor/stövlar och ett par vinterfodrade ridbyxor för halva priset av vad Pikeurs kostar.

 

Varma vinterskor
Varma helskodda ridbyxor

 

Så nu ser jag sjukt mycket fram emot tills jag får mina ”paket” till mig själv.

 

Mamma, om du läser detta så finns det EN sak jag önskar mig, inte ofta jag gör det, men nu så! Dessa!!!

 

De ser så ursköna ut, snygga, varma… ja det mesta! Använd nu koden om du skulle få för dig att köpa en julklapp i år 😉 så blir den dessutom lite billigare, puss från din bästa dotter!

 

Följ mig här