Foto: Filip Gustafsson

Att vända ett misslyckande till ett lyckande

Sofie Relander | 20/2 - 2019

Ett dåligt ridpass.

 

För mig finns det inga dåliga ridpass. I andras ögon kan de vara dåliga. Men jag ser det som en utveckling framåt. Vi kom åt en öm punkt, vi hittade svagheten. Då vet jag vad jag kan jobba vidare på. Så ett misslyckande där är inte ett misslyckande i mina ögon. Det jag lär mig av sedan är när resultatet kommer. Man lär sig alltså inte av att det går dåligt. Utan man lär sig något av det dåliga när man lyckas med det. Därför är det från början inte ett misslyckande för mig. 

 

Självklart kan det kännas enerverande ibland när man kämpar och kämpar men tex vänsterbytet blir alltid orent. Jag kan inte bli arg på hästen, för den kan uppenbarligen inte eller har svårt för det. Jag kan inte bli arg på mig själv heller, uppenbarligen kunde ju inte jag det heller 😜.

 

Det jag gör är att jag då delar upp en rörelse i flera bitar. Tex ett galoppombyte kan jag dela upp till att bara göra galoppfattningar från trav. Där tränar jag kvalitén och styrkan i fattningen. Får jag fin gest i fattningen är sannolikheten större att jag får det i bytet. Den skall lyssna för en liten hjälp.

 

Träna galopp-skritt-galopp, gör ett enkelt byte alltså. Då är det viktigt att hästen lyssnar lätt för handen och lätt för skänkeln, om inte, backar jag bandet mer.

 

Tränar tempoväxlingar, hästen skall vara rund och mjuk, lyssna lätt för handen och skänkeln.

 

Hästen behöver vara elastisk för att göra ett byte bra. Har jag hästen fin och mjuk i mina tempoväxlingar så kommer den troligtvis vara det i bytet också.

 

Alla delar som jag checkar av och delar upp är viktiga. Känner jag att det brister i någon del så delar jag upp den delen mer.

Alltså, tålamod! Våga backa bandet, förstår inte hästen så är det inte för att den är dum, den kan inte det ännu.

Har den kunnat men det börjar falla isär, så dela upp rörelsen och se var det brister.

 

På så vis behåller vi en häst med gott självförtroende och en glädje till arbete.

På köpet får vi en glad och positiv ryttare.

 

Men ärligt talat, ibland mår man själv inte alltid så bra, så är det bara, man får inse det. Ibland när jag har sådana dagar så måste jag verkligen intala mig själv att det kommer bli bättre. Släpp den dåliga känslan. Tänk på något positivt. Hitta de bra bitarna i passet. För behåller jag känslan så tar jag med den till nästa häst. Det kommer självklart gå kasst på den då också.

Så jag måste släppa taget om det “dåliga”.

 

Hittar jag istället de positiva bitarna i det svåra så kan jag få med mig en positiv känsla att börja med till nästa häst. Eller till nästa gång jag rider. Då ger det större chans till att jag kommer lyckas och få ett bra pass.

 

Så ja, alla har inte alltid toppendagar, vi har bottendagar också. Det är hur vi hanterar det som tar oss framåt. Livets gång…. 😏 ❤️

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*