Hej! Sofie Relander här

Sofie Relander | 15/8 - 2018

Hej och välkommen till min blogg!

Det skall bli väldigt roligt att dela med mig om allt jag gör på gården och på tävlingar här på Ridenews för er. På en hästgård vet ni att det alltid händer mycket, speciellt om man inte bara har 20 hästar utan också ca 300 får, 11 hundar och ca 150 barn på gården varje sommar.

Jag heter Sofie Relander, är en 25 år ung rödhårig tjej som rider med i landslaget för U25 ryttare i dressyr. Hästen jag är med på är ett sto på 10 år som min mamma Maria Winberg och hennes gode vän Lars Öhrn har fött upp tillsammans.

Jag har ridit Barcelona MW sedan hon var 3 år gammal, visade henne på 3 års test och har tävlat henne sedan dess upp till Grand Prix.

Om jag skall börja berätta om mig själv så är jag en väldigt optimistisk tjej som lägger ganska så höga mål, så det blir lite kämpigt emellanåt, men jag lever på att allt går om man bara vill det tillräckligt mycket och är bered att kämpa in i det sista.

 

Jag är uppvuxen på en ridskola, min mamma var ridskolechef och drev en ridskola i Marks kommun.

Jag var mest en rödhårig liten busig snorunge som hittade på hyss mot alla stalledare. Dessutom fick jag med de andra barnen på dumheter också. Alla som mins mig från 2 års ålder fram till 10 års ålder andas nog ut nu och tänker att ”Det var tur det blev människa av henne till slut”.

När jag var 10 år flyttade vi bort till Väröbacka som ligger precis vid kusten 2 mil norr om Varberg. Där hade vi inte längre en ridskola utan enbart stuteriverksamhet och ridläger på somrarna.

Vi hade ca 50 hästar hemma, men när det var ridläger hade vi runt 65 stycken. På den tiden red min mamma fortfarande och födde upp ca 8-12 föl per år. På den tiden sysslade jag mest med hoppning, dressyr red jag bara när jag var tvungen. Jag hade en busig B ponny som kunde vända på en femöring när som, jag lärde mig att sitta kvar efter 3 år, men bara ibland. Vi tävlade lite LB-LA hoppning.

När jag växte ut honom fick jag börja tävla C-ponny. Då red jag en ridponnyhingst som heter Verona´s Gerswin RP 136. Vi lyckades kvala oss till semifinal i GP ponnyn,men väl där vägrade jag ut oss. Red lite halvkasst en gång mot ett hinder och sedan en gång till. Men vi lyckades i alla fall komma till semifinal vilket jag var väldigt glad över.

Veronas Gerswin och Jag
Veronas Gerswin och Jag

Efter min C-ponnytid var det dags för D-ponny, då fick jag rida en annan ridponnyhingst som hette Feno-Me RP 137. Detta var alltså 2 stycken ridponnyer som min mamma och hennes sambo Anders Bache köpte in som föl. Mamma utbildade dem och visade dem på bruksprovet där båda 2 vann det olika år. Sedan verkade de i avel på vår seminstation.

Med Feno-Me började jag givetvis att tävla i hoppning, det var ju där mitt intresse var. Det gick ganska bra, vi tävlade LB-LA, började träna högre på träningar.

Men så kom dagen då jag ville rida SM i hoppning. Min mamma sa ”nänänä, först skall du rida SM i dressyr. När du kan det då kan du helt säkert tävla SM i hoppning”.

Sagt och gjort, 14 år gammal och dressyrhatare började jag tävla dressyr. Min första tävling i dressyr på Feno-Me tyckte jag gick rätt bra (54% ca, något LA/FEI program)…det tyckte inte domaren. Hon gick fram till min mamma och sa ”Du bör nog hitta en ny ryttare, för de är en väldigt fin ponny men en kass ryttare”. Jag och min mamma har ju inte samma efternamn så domaren visste såklart inte om att jag var hennes dotter. Men min mamma är ganska cool och tyckte det var rätt komiskt och sa ”Äh det skall nog bli bra”.

Ibland som belöning efter jag kom ut från dressyrbanorna fick jag ta ett språng på ett hinder, om det fanns ett i sikte. På ett år lyckades jag i alla fall kvala in till SM 2008……

Feno-Me och jag på träning hemma

Jag får fortsätta senare och berätta hur det gick på mitt första ponny SM med Feno-Me och även om vårat stora SM som YR ekipage

Tro alltid på dig själv, våga satsa! Rädslan att förlora får inte vara större än viljan att vinna.

 

https://www.instagram.com/sofie_relander/

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*