I en vild galopp tåras ögonen

Sofie Relander | 21/2 - 2019

Det bara flyter på i friskt tempo här


I förrgår var första dagen för tjejen som jobbar här.

Det har gått så bra, hon är så flitig måste jag säga!

I går kunde hon gå själv hela dagen och serva fram med hästar. Medans jag kunde ägna mig åt ridning på alla hästarna.

 

På fredag åker alla 3 åringar hem. De är nu galopperade på ett tag och de sköter sig så bra. Det kan komma in folk samtidigt som jag rider, det kan komma in andra hästar, det kan gå ut hästar mm.

Det jag tänker på extra när det kommer eller går folk är att ha lite extra fart fram, så inte hästen stannar tex. Jag upplever oftast att det blir farligt när hästen inte bjuder på och tänker fram. Då finns det större utrymme att stanna, stegra, bocka m.m. Men har man en frisk trav fram eller en frisk galopp fram så löser sig det mesta. Det skall inte gå på allt vad benen bär. Olika hästar ger olika känslor. Den galoppen eller traven hästen ger en känsla av ”framåt” är ett lagom bra tempo.

 

För jag vet ju att den lilla unghästen kommer tänka på det nya som kommer in så fort den ser det. De kan tappa fokus oerhört fort, så jag pratar ganska mycket när jag rider unghästar, för att de inte skall glömma av att jag är där uppe.

 

När den då ser den där mysiga människan komma in, så vill den antagligen nyfiket springa fram och hälsa. Eller så kanske det är en lattjokompis som kommer in och hästen tänker ”yiihaaa, bästa polaren i världen kommer nu”. Och så var jag glömd…

 

Så ja, har jag lite extrafart och tänk framåt så kommer vi inte in i en situation där hästen gör fel, eller där det blir fel i en situation för att jag gjorde fel. Då kan det leda till osäkerhet. Utan istället kan jag berömma den duktiga hästen för den lyssnade så fint fram.

Sedan har jag aldrig fullt liv i ridhuset i början när jag börjar sitta på dem m.m. För då lär jag ha noll att be om.

 

Men hur känns det då?

Som min mamma brukar säga på ridlägren till våra elever ”Tänk dig 100% gratis havre, den känslan vill du ha” Det är bara så rätt hahaha! 👍😁

 

Det var en av unghästarna som jag galopperade på för några ggr sedan som var rätt pigg. Han bjöd på väldigt mycket fram i galoppen. Det kan man konstatera när tårarna rinner av fartvinden i ögonen.

Det var bara till att hålla i sig, stå upp, långt fram med skänkeln, hålla i manen och njuta av att hästen tycker det är kul och se till att inte störta in i en vägg, spänna sig och hänga i hästens mun. Nu får han dock ingen havre längre…. och han har taggat ner 😉. Så igår var det en riktig seg galopp.

 

Alla har också travat över bommar på marken med mig på, det tycker jag var duktigt av dem, de har varit hos mig i 6 veckor.

 

 

I dag blir näst sista passet, så jag skall njuta för fullt.

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*