Ridclinic på väldigt skrattvänlig nivå

Sofie Relander | 2/11 - 2018

Igår var jag och min mamma i Falkenberg och hade clinic. Det var en hederlig ridclinic som vi alltid brukar ha på våra ridläger. Jag hade Barcelona MW med mig. 

”Ryttarens sits och inverkan”

Jag visar upp både rätt och fel, hur ryttare brukar göra, sitta och vad som då händer.

Det är inte så många clinics där man kan få se vad som händer när ryttaren gör fel. Det unika med oss är att jag vågar visa. Jag vågar rida som en kratta, rida lätt i lite otakt, flaxande händer och lite lätt bonkande ben. Då får ju publiken se vad som händer. Ja inte kan hästen gå i form i alla fall.

 

Det där med formen brukar ju också vara det absolut viktigaste en ryttare vill åstadkomma hos hästen. Men hur skall det gå till när ryttaren ej har balansen till det? 

 

Så vi visade även hur det ser ut när ryttaren sitter stilla. Händerna fast i handtaget, stilla skänkeln, lätta mer framåt än uppåt, lätta med så lite som möjligt. Vips så kunde hästen slappna av och sänka huvudet och börja jobba på med bakbenen.

 

Från det läget när hästen gick fint och jag satt i balans så ändrade jag till lite obalans igen och lite studsiga händer. På direkten blev hästen spänd, gick ostadig i formen osv.

Då är det många som tycker att “ja men hästen är ju ostadig i formen”…nej,ryttaren är det.

Jag tror verkligen vi fick publiken att förstå vikten av en god sits. Efter det kan vi få en bra form. Man måste vilja lära sig, det tar tid, mycket balansträning kan man göra på sidan av ridningen för att förbättra sig.

 

Sedan säger jag inte att man skall rida som en GP ryttare sin första dag på ridskolan, utan förklarar varför HÄSTEN gör som den gör. Det tar tid att lära sig, men skyll inte på hästen för guds skull. Det finns oerhört få elaka hästar. Man kan också ställa sig frågan varför dem är elaka. Antagligen har det varit med om något hemskt som en människa utsatt dem för tidigare. Då tycker jag inte att det är hästens fel. Allt för många gånger får våra hästar skit för det mesta, när det egentligen är ryttaren uppe på som måste lära sig. Gör vi fel blir det fel, inte hästens fel. När vi gör rätt då blir det rätt, även hästens förtjänst.

Eller vad tycker ni?

Så ta på er mer av det som händer, grina inte ihop utan bestäm dig för att Du vill bli bättre och ta bra hjälp. Alla dagar går det kanske inte bra heller, men tänk inte på det. Det kommer alltid en ny dag där det kan gå bättre.

Titta på mycket bra ridning och härma.

Lägg upp mål för din ridning, kortsiktiga och långsiktiga.

 

Foto: Mi Ritzen

­

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*