Foto Fredrik Jonsving

Är det en rättighet för alla att tävla?

Sylve Söderstrand | 10/4 - 2019

Tiderna förändras – så enkelt är det.

Den yngre generationen av i dag är väldigt engagerad i klimat- och miljöfrågor, veganism och aktivism som riktar sig mot olika ämnen är vedertagna begrepp.

För ridsporten är det här en utmaning – en stor sådan.

När jag började tävla så var det inget konstigt att man hade både 3- och 4-åriga hästar med sig på tävlingar. Att rida tre starter per dag var inte heller något problem. Det var så det var och inget konstigt med det så – för så gammal är jag.

Mycket har hänt sedan dess, som tur är.

I dag är det många som jobbar väldigt förebyggande med sina hästar och åker till veterinären för att kolla att de är friska. Då, i början av min karriär, åkte vi till veterinären när hästen var så halt att det inte gick att rida på den.

De allra flesta har i dag bra rutiner när det gäller hästens välfärd. Men det finns mycket mer att göra, det finns många fler steg som vi måste ta för att kunna försvara vår sport även i framtiden.

För fortfarande kan du stanna ut dig i en klass och efteranmäla dig till en högre klass direkt efter. Kan vi ha det så?

Kanske det inte är en rättighet för alla att tävla? I dag finns det ingenting som hindrar någon från att tävla, och det kan ske på hästarnas bekostnad. Inte för att ryttarna ifråga är dumma och inte vill se till hästarnas bästa. Det handlar mer om kunskap, erfarenhet och i viss mån brist på omdöme.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.