I Sylve Söderstrands första blogginglägg intervjuas Geir Gulliksen, Norge om smittrisken och norrmännen som rest ner till Oliva.

Hur ser norrmännen som rest till Oliva på smittriskerna?

Sylve Söderstrand | 16/3 - 2019

Jag träffade Geir Gulliksen i Oliva och passade på att fråga lite om det här med smittriskerna och norrmännens karantän.
Några av de norska hästarna som ägs av familjen Gulliksen och Pål Flamm var med på hästfestivalen i Lilleström. Gulliksens och Flamm har åkt till Oliva i Spanien för att tävla med flera hästar. De har sedan ankomst varit isolerade i ett karantänstall nere på anläggningen. Totalt är 19 norska ryttare på plats i Oliva. Just de tre Gulliksenryttarna och Pål Flamm har ridit fram på en egen framridningsbana, startat först i klasserna och sedan har ordinarie klass fortsatt. På söndag hävs karantänen och det blir åter en normal tävlingsverksamhet.
Samtidigt har flera internationella ekipage som var i Lilleström åkt direkt och tävlat på orter som Valencia, ’s-Hertogenbosch med flera platser. Fokuset har legat på norska ekipage istället för på alla som deltog i Hästfestivalen i Lilleström.

Geir Gulliksen:
– Jag har stor respekt för att man måste ta konsekvenserna när hästar blir sjuka. Det har jag alltid haft och jag har varit väldigt länge i sporten. Jag tror att det är viktigt att man iakttar försiktighet och isolerar sin häst om den blir sjuk. Att man kontrollerar febern på sin häst, det gör vi hela tiden året runt faktiskt. Speciellt viktigt när man reser. Nu har vi tempat hästarna i mer än 20 dagar och vi har inte haft några symptom på hästarna. Det är nu helt kartlagt och klart att våra hästar inte är vare sig smittade eller sjuka.
– Man får ju inte bli helt hysterisk. De hästar som dör av det här är ofta äldre hästar med svagt immunförsvar och som inte är vana vid att resa och kommer från ett isolerat område. Det är precis som när åldringar på 93 år drabbas av influensa och avlider av den.

Nu har det gått 20 dagar och karantänen hävs, vad betyder det för er uppstallning och när ni rider?
– Jag tycker det är lite fel för jag ser ju att på andra tävlingar som i Valencia och ’s-Hertogenbosch så tävlar andra internationella ryttare [reds anm som var i Lilleström] utan några som helst restriktioner.

Har organisationen här i Oliva varit lite skraj och gjort lite extra restriktioner?
– Man har fokuserat mycket på vad vi [reds anm de norska ryttarna som varit i Lilleström] har gjort här nere som norska ryttare. Vi har följt de direktiv vi har fått och FEI har accepterat att vi har fått tävla under vissa förutsättningar som vi också kommer att följa.

Följ min blogg nu! På tisdag kommer ett intressant inlägg som jag tror kommer att väcka många tankar och funderingar. /Sylve

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.