När ska ridsporten göra en RIKTIG talangsatsning?

Sylve Söderstrand | 3/2 - 2020
Idag finns det många så kallade ”talangsatsningar” inom ridsporten.
Men: De flesta förutsätter en egen tävlingshäst!?
När ska ridsporten ta steget fullt ut och göra en riktig satsning på de ryttartalanger som finns i Sverige, för alla?
Vi kommer aldrig att komma ur begreppet ”ridsport bara för de som har pengar” förrän sporten har tagit greppet om att verkligen ta vara på alla de talanger som finns i landet – oavsett ekonomisk eller social bakgrund.
Först då, kan ridsporten stoltsera med att vi är en sport där vi tar vara på våra talanger, inte bara de talangfulla hästarna – som i de flesta fall säljs utomlands.
En sport som kan attrahera intresserade, talangfulla unga människor som känner att det kan finnas en väg till att göra sin dröm till verklighet, att bli en framgångsrik ryttare, idrottsmänniska, med medaljer i sikte.
Idag har sporten nått framgångar i princip bara genom privata och personliga initiativ: Alla våra toppryttare har gått sin egen väg till den position de har idag. Jag kan inte se att någon har tagit vägen via en tydlig strukturerad linje.
Eller har jag missat något?
Det borde finnas en tydlig linje, genom ridskolan, ridklubben och distrikten, en linje som kommer från Svenska Ridsportförbundet, för den enskilde medlemmen med den extra talangen, med viljan, beredd att spotta i nävarna för att uppnå stora sportsliga framgångar.
Vem tar täten?

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.