Vikten av en läromästare

Felicia Grimmenhag | 11/11 - 2018

När jag började rida som funktionshindrad så förstod jag nog inte riktigt vad det innebar. Jag förstod inte vad dressyr var, vad paradressyr var och framförallt inte vad det innebar att göra en satsning. Jag har haft ett fantastiskt team med tränare, medhjälpare och medryttare, men idag vill jag skriva om hästen.

Jag kommer ihåg när jag började rida för lite mer än fyra år sedan. Då på en fantastisk läromästare i western. En arab som bar runt mig så fint och lärde mig att rida på nytt igen, den här gången utan ben. Jag är en gammal ridskoleryttare men jag skulle nog säga att jag inte kunde så mycket om dressyr, om något alls. Jag hade nog varit hoppryttare om jag hade fortsatt rida när jag var yngre.

Men när tankarna på en satsning började växa fram förstod vi ganska snart att en westernhäst inte hade det som krävdes för att tävla paradressyr. Det slutade med att jag köpte ett 5-årigt arabsto. En häst som jag idag inte alls kan förstå varför jag köpte. Det var inte det att hon inte var smart, ambitiös eller lättlärd. Utan hon saknade de kvalitéer som krävdes för en parahäst, gångarterna och även psyket till viss del. Sedan hade jag inte riktigt kunskapen eller kompetensen som krävdes för en unghäst, även fast jag hade ett team som hade betydligt mycket mer erfarenhet. När vi fick chansen att åka på en av paratävlingarna i Tyskland som åskådare förstod vi att det krävdes bra mycket mer än vad vi hade trott, en del hästar på den tävlingen kunde matchas med riktiga Grand Prix hästar. Där förstod vi verkligen vad som krävdes och vi åkte hem med en nytändning på att hitta den där perfekta hästen, och kanske också lite förfärade.

I början av 2017 kom Tarot hem till mig. Mitt första intryck när jag såg honom vad ”Är det där min framtida mästerskapshäst?”. Han stod mitt i ett ridhus med sänkt huvud, öronen pekandes ut åt sidorna och med en ganska tjock vinterpäls. Men när jag satt upp på honom.. Då kände jag direkt att det var DEN hästen. Vi gjorde en raketkarriär det året och gjorde vår första internationella starta i april, tog oss vidare till NM och blev Nordiska mästare. Tävlade sedan i EM i Göteborg i augusti och tog en femteplats i finalen.

Men inte nog med att vi har tävlat med bra resultat under de snart två åren jag har haft Tarot. Utan vad Tarot har lärt mig är så otroligt mycket mer. Han har lärt mig hur det ska kännas, den där känslan när allt känns så lätt och man är ett med hästen. Han har lärt mig vad jag ska leta hos andra hästar för att uppnå samma känsla. Han har lärt mig hur viktigt det är att jag gör rätt, för annars kommer inte han kunna göra rätt. Han har lärt mig att jag är kapabel till så otroligt mycket mer än vad jag själv har trott, och att det inte spelar någon roll ifall jag har skänklar eller inte. Han kommer ändå att göra så gott han kan, om jag bara låter honom.

Vad Tarot har lärt mig är HUR jag ska rida dressyr, och det är vikten av en läromästare.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Snäll häst och inget gnäll

Felicia Grimmenhag | 17/5 - 2017

Första dagen i Norge och jag tror aldrig jag har sett så mycket flaggor i hela mitt liv. Lika många norska flaggor som jag har sett idag, har jag nog sett svenska flaggor sammanlagt i hela mitt liv. Okej, kanske lite överdrivet men det känns så.

Tarot har skött sig jättefint och är betydligt lugnare den här gången än vad han var på resan till Belgien. Då kände han ju inte oss lika bra och hade aldrig åkt så långt någonsin så det vart ju väldigt mycket på en gång. Han är nu riden och förhoppningsvis mätt och belåten och ska nu få vila sig ordentligt inför morgondagen. Då är det lite ridning och även besiktning som står på schemat. Han har fått se tävlingsbanan tillsammans med Babs och den är godkänd.

Efter allt fixats i stallet åkte vi till hotellet där vi åt middag tillsammans med några till från det svenska teamet och umgicks. Nu väntar sängen och en välbehövlig sömn. God natt!

#lifehacks När man inte har möjlighet att diska. Kan även meddela att det funkar jättebra med sallad också!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Norge, here we come!

Felicia Grimmenhag | 16/5 - 2017

Idag bär det av mot Norge och tävlingar i Kristiansand. Var vi inte precis i Belgien? Det känns som det i alla fall.

Efter en lyckad internationell debut så hoppas jag nu kunna fortsätta precis på samma nivå eller kanske t o m lite högre under de här tävlingarna. Tarot känns fin och redo inför en ny tävling. Vi har nu fått några veckor till att rida ihop oss och lära känna varandra ännu mer. Men vi har en lång väg kvar och som alla hästmänniskor vet så tar det tid att rida ihop sig med varandra. Tarot hanterar det jättefint och gör så gott han kan vilket jag är väldigt tacksam för, han är en gentleman så fort jag sitter på ryggen på honom.

Vi är 7 pararyttare som ska till Norge, några som var med i Belgien och några andra. Jag är fortfarande ganska mycket nybörjare och att ha ett rutinerat gäng som lagkamrater känns jätteskönt och kul då man får lära sig så mycket. Känner mig så tacksam att jag har fått möjligheten att faktiskt nu få vara del av den internationella gruppen. Känns lite overkligt.

Foto: Jessica Ortiz Bergstöm

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Liten fotobomb från Belgien

Felicia Grimmenhag | 10/5 - 2017

Här kommer lite fler fina bilder från Belgien som är tagna av Helena Ager. Bilderna får ej användas eller spridas utan fotografens samtycke.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Lite bilder och tankar efter Belgien.

Felicia Grimmenhag | 27/4 - 2017

Målet var att jag skulle försöka blogga under tävlingarna men både dag två och tre var jag så trött när vi kom till hotellet att mina ögon höll på att gå i kors. Även fast det var jättekul så tog det mycket mentalt under den här resan. Det var mycket stress innan med tillstånd, papper och andra praktiska saker. Tävlingsdagarna var långa och det så mycket intryck hela tiden. Jag är så otroligt tacksam att jag fick chansen att åka för det har varit både spännande och intressant. Men det har varit mer påfrestande än vad jag trodde att det skulle vara.

Jag är otroligt nöjd över både min och Tarots prestationer under den här tävlingen. Tarot har visat att trots en lång resa, funkar han super på tävlingsbanan. Vi hade jämna resultat under alla tre dagarna och låg på stadiga 67%. Även fast jag kanske inte är helt nöjd med vissa saker (är man någonsin nöjd?) så gick det helt klart över förväntan. En fjärdeplats första dagen och två femteplatser de resterande dagarna är inte dåligt. Att dessutom ligga på näst högst procent av svenskarna känns inte heller helt fel. Nu ska vi ändra om lite saker i küren och träna vidare på energi och formen. Men självklart har Tarot fått vila efter lite resan och kommer få vila lite till innan vi sätter igång igen.

Jag är enormt tacksam för pararyttarna och teamet runt om som har tagit emot både mig och Marie med öppna armar och hejat på, gett råd och funnits där när massor av frågor har poppat upp för oss. Härliga människor som jag ser framemot att tävla jämte på framtida tävlingar.

Idag var jag och hämtade min älskling Fabbe på Segersta hos Mads och gänget. Han har varit där under tiden jag var i Belgien och det kändes riktigt bra att veta att han togs väl om hand. Jag är så tacksam över stödet jag får från Segersta och det är en ära att tävla för dem.

Känner mig tacksam!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

1

1 kommentar på “Lite bilder och tankar efter Belgien.

  1. Felicia du är fantastisk, vilken ödmjukhet du besitter! Har under många år arbetat med handikappade av olika slag, både fysisk och psykiskt, och vet vilken kämparglöd alla hade. De flesta kämpade med sin häst på banan eller ute i skogen. 👍👍👍

Första starten avklarad!

Felicia Grimmenhag | 21/4 - 2017

Blev inget blogginlägg igår. Jag var så otroligt trött när vi kom till hotellet så vi käkade och sen gick vi och la oss. Besiktningen gick superbra och Tarot skötte sig jättefint. Även alla de andra hästarna från Sverige gick igenom och var klara för start. Totalt sett så är det ett femtiotal hästar som är här för att tävla i Belgien från olika länder.

Klockan stod på 05.15 imorse och det var bara att gå upp, klä på sig, sätta upp håret och åka. Kaffe dracks i bilen och frukost på tävlingsplatsen. Hotellet som vi bor på var så snälla och skickade med lite frukost.

Hästen ryktades och manen knoppades. Sadel och träns skulle på och sen bar det av till ridhuset. Där red Babs fram Tarot i 20 min innan jag satt upp. Det är nämligen så att om man rider i grad 1,2 & 3 så får man använda sig av en beridare ifall man vill upp till 30 min varje dag. Sen hur man delar upp det väljer man själv.

Jag var nervös men när jag väl kom in på banan så släppte det mesta och jag kunde fokusera. Det var inte perfekt men jag är helt nöjd med ritten. Poängen hamnade på 67.265% vilket känns jättebra i o m att det här var min debut på den internationella banan. Det resulterade i en fjärdeplats.

Imorgon kör vi gärnet!  

Glad tjej har precis varit på prisutdelning.

Här hejar vi på varandra. 💪

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Då har vi äntligen landat här i Waregem

Felicia Grimmenhag | 19/4 - 2017

Efter tre dagars resande så är vi äntligen på plats här i Waregem. Jag känner mig trött, stel men också superexalterad. När vi kom fram så fick vi direkt leta reda på veterinären som skulle genomföra en snabb besiktning innan vi fick ta in Tarot i stallet. Tarot var lite på tårna men det gick ändå fint och han fick sen gå in och vila lite i boxen. Sen var det bara att stuva ut allt annat och ta in i boxarna som Sverige blivit tilldelade.

Lite senare hade vi möjlighet att rida på tävlingsbanan. Jag fick hjälp och behövde inte rida själv vilket kändes skönt. Imorgon så kommer vi rida lite mer och sen kommer vi trava upp hästarna på besiktning. Då börjar allvaret. Som tur är så har jag jättehärliga lagkamrater. 

Nu har vi ätit och jag hoppas att jag snart får ta och lägga mig och sova. Jag längtar! 

Finn ett fel. 😂

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Vi är här Belgien!

Felicia Grimmenhag | 19/4 - 2017

Just nu sitter vi i köer i närheten av Antwerpen i Belgien. Det har flytit på hyfsat smärtfritt för vår del ända fram till nu. Enligt vår GPS ska vi vara framme 14.30 men det känns inte riktigt som att det kommer att hända. 

Vi poppar just nu musik och bara väntar på att vi ska få börja rulla. Vi har stått still i närmare en halvtimme. När vi kommer fram kommer en veterinär titta på hästen och godkänna att den får lastas ut och tas in i stallet på tävlingsplatsen. 

Fortsättning följer.. 😉


Färdkost 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Dag två 

Felicia Grimmenhag | 18/4 - 2017

Jag sitter just nu i lastbilen påväg mot nästa stopp som den här gången blir i Tyskland. Marie kör på så bra och tryggt och Tarot står fint i transporten. Imorse stod klockan på 05.45 vilket kändes som värsta sovmorgonen och resan bar sedan av strax efter sju. Vi har tagit oss över Øresundsbron, kört igenom Danmark och sedan tagit färjan till Tyskland. Medan jag sitter och skriver så är det ungefär 2 timmar kvar tills vi är framme. Vi lyckades pricka in samma färja som tre andra pararyttare så vi satt och hade det lite trevligt. Nu är det jag och två till som ska till samma övernattningsställe. 

Än så länge känner jag mig ganska lugn. Vi har ju ännu en resdag till imorgon innan vi är framme så det känns fortfarande som att det är ganska långt bort. Jag är fullt upptagen med att fascineras av alla landskap och försöka lära mig de olika städerna på vägen. Försökte även lära mig att uttala namnet på ett av dem men jag gav upp ganska snabbt. Vet inte ifall tyska är för mig, haha. Marie fick sig nog ett gott skratt iallafall.

Försöker också lista ut vad de små skyltarna på sidan av vägen betyder. A ja, det får nog bli ett mysterium.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Första etappen avklarad

Felicia Grimmenhag | 17/4 - 2017

Då var första etappen avklarad. Vi befinner oss just nu knappt ett stenkast från Malmö. Eller, snarare 1 mil utanför men det är ungefär samma sak i min värld. Resan har gått bra och har nästan gått i ett sträck förutom vattenpaus för hästen och toapaus för oss. Efter ungefär halva vägen så märkte Marie att Tarot skrapat av en väldigt stor fläck med päls i ansiktet och vi vet inte riktigt hur det har gått till. Även fast det inte är vackert så är det som tur bara pälsen som är bortskrapad och ingenting djupare så det är ingen fara, även fast det är tråkigt. Nu ser han riktigt badass ut.

När vi kom fram fick han äta och dricka i boxen och ta det lugnt ett litet tag, sen tog vi ut honom så han fick röra sig lite. Mest för att inte bli stel efter resan. Jag hoppas nu att han kan vila och slappna av och hitta nya krafter till imorgon.

Samla krafter är också vad vi ska göra. Imorgon bär det av mot Tyskland och ännu ett stopp på vägen. Ha det gott!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här