8 tips från Carl Hester som gör dig till en bättre dressyrryttare

I brittiska tidningen Horse & Hound ger dressyrfenomenet Carl Hester sina 8 bästa träningstips för dig som tävlar dressyr.

1. Fokusera på din egen position

Sitt mitt i hästen, det är lika viktigt för balansen som att stå upprätt på marken. Sitt i lodlinjen med häl, höft och axel.

2. Slarva inte med sidvärtsarbete

Du kan se om hästen är lösgjord genom att rytmen inte förändras när den rör sig sidledes. Rid skänkelvikning i både trav och galopp. Skänkelvikning i galopp finns inte i programmen, men frigör bogarna.

3. Lär din häst att göra en perfekt halt

Grunderna är till för alla, alla hästar och alla ryttare. Vilken häst som helst kan lära sig att göra en bra halt för att ta värdefulla poäng. Ta hjälp av någon på marken för att justera din halt.
All korrigering ska göras framåt, aldrig genom att flytta hästen bakåt.

I en tidigare intervju har Carl berättat att hans hästar får göra 30 halter varje träningspass > > >

4. Lär dig att rida bättre hörn

Allt i programmen börjar i ett hörn och bra hörn visar på styrka.

5. Använd ditt huvud för att lista ut hur du ska bli så exakt som möjligt.

– Skillnaden mellan en bra ryttare och en medelmåttig ryttare är inte bara hur de sitter utan hur de tänker, säger Carl.
– Räkna galoppsprången som din häst gör på kortsidan, så att när du rider en serpentin med byten på mittlinjen kan du räkna sprången och veta exakt när du korsar mittlinjen utan att titta.

6. Ge och ta tillbaka tygeln när du arbetar hästen

– Om hästen är självbärig ska du kunna ge och ta tillbaka tyglarna utan att hästen tappar balansen. Men hur många gör verkligen detta hemma?
– Det hjälper dig att bedöma var ni befinner er i träningen och det låter hästen slappna av munnen, uppmuntrar den att tugga på bettet och bli mjukare.

7. Varje övergång är viktig

– Du kan inte få bra övergångar i ett program om du inte koncentrerar dig på att rida dem väl varje gång hemma. Varje övergång ska ridas korrekt, även om det bara är när du saktar av i slutet av ridpasset eller pausar för att låta hästen skritta.

8. Avsluta varje ritt i en

– Även om hur har haft en hemsk ritt – alla har det någon gång – gå tillbaka till framridningen och rid i fem minuter på lång tygel, så att du alltid får en positiv avslutning, råder Carl-

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.