Underbara Astoria med Jeanna Högberg Foto: Kim C Lundin

Alla tiders Astoria kvalvinnare

De tre domarna vaskade fram tio finalister. Astoria och Jeanna Högberg var bäst i test efter tajt strid med utländska gäster.

FEI:s inledande program för 7-åringar innebär en ganska skön kombination av unghästårens fempunktsbedömning och klassisk punkt-till-punktbedömning som är dressyrens signum. I dagens klass dömde Magnus Ringmark från C programmets utförande. Vid E satt Annette Fransén Iacobeaus och Leif Törnblad och dömde enligt fempunktsbedömningen där procenten stundtals stiger till väders när en häst visar fina kvalitéer.

Bäst i dagens kval var Astoria, en unghäststjärna sedan många år, som ridits av Jeanna Högberg under hela hennes karriär som kantats av framgång och långa vippiga öron.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

En härlig häst och ett resultat av extremt målmedveten prestationsavel var Blue Hors Zirrus riden av stuteriets beridare Nanna Skodborg Merrald. Zirrus är helbror till godkände Blue Hors Zatchmo, de har Blue Hors Zack till far och deras moder är helsyster med legendaren Blue Hors Don Schufro. Tillsammans glänste Nanna och Zirrus på banan och finalen kan bli mycket jämn.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

På tredje plats kom hästen som såldes på SWB:s elitfölsauktion 2010 för 280000 till Danmark. Carin Strands uppfödning Icing for U visade idag under ryttaren Meike Lang, beridare för Helgstrand Dressage, att det var en synnerligen god investering. Stoet har en makalös galopp och härlig mekanik i trav, avspänd och fin med uttryck kvar. Tillsammans är de liksom Astoria nominerade för SWB till unghäst-VM.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Finalen rids på lördag morgon och då är det ny chans för ekipagen.

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Jeanna Högberg: ”Nu tror jag på framtiden med Astoria”

Unghäst-VM: Astoria äntligen i final, Total Hope ratad

Möt Christina Olsson – SIHS mesta uppfödare

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.