Isabell Werth och Patrik Kittel och Delaunay OLD. Foto: Mip Media Mikael Persson / Horsemail.fi Margit Ticklén

Amsterdamseger för fjärde gången till Die Queen och Weihegold

Med tyska och holländska landslagsryttare i potten blev det hård batalj om världscuppoängen för Patrik Kittel och Antonia Ramel.

Världscupdressyr i Amsterdam

Med tre tyska lagryttare varav världsettan Isabell Werth på Weihegold OLD var en och tre holländska lagryttare var motståndet något av världscupsäsongens vassaste redan i Grand Prix-klassen. Där decimerades listan genom diskvalificeringen av Madeleine Witte-VreesCennin sedan hingsten blödde på en framhov. När det dessutom kommer in Danmarks stjärnskott Daniel Bachmann Andersen och Irlands Judy Reynolds så är det ingen tvekan om skärpan hos startfältet. Patrik Kittel och Antonia Ramel fick verkligen visa upp sin bästa ridning för att hänga med i poängtabellen.

Antonia Ramel och Brother de Jeu har inte gjort många starter med sin fina Ed Sheeran-kür. Här satte de ännu ett personbästa genom att klämma till med 78,34 procent, och Antonia och Bro har fler växlar. Finfina procent men i den mördande konkurrensen blev det en niondeplacering.
– ”Bro” som jag kallar honom har känts superfin under tävlingarna! Jag är jättenöjd med vår prestation.
–Det var tuff konkurrens… men det ger en mycket motivation till att bli bättre och vi kan fortfarande förbättra oss, meddelar Antonia Ramel efter sin ritt.

Brother de Jeu och Antonia Ramel i Flyinge Foto: Kim C Lundin

Helen Langehanenberg och Damsey FRH hade en mindre bra start i Grand Prix klassen men tog igen allt med en makalöst bra kürritt, ett rejält svårt program. Hon hade tidigt ledning i klassen med 82,24 procent. Hennes lagkamrat Dorothee Schneider med Sammy Davis Jr i deras dramatiska spanskinspirerade kür gjorde en stark ritt och tog över ledningen på 82,675 procent.

Tredje startgrupp

Patrik Kittel och Delaunay OLD hade inte sin bästa inledning när ”Dude” tycktes lite miljöpåverkad och lite av och på i kontakten. Det blev allt bättre i programmet till den häftiga Guns n’ Roses-musiken. Den härliga piaffen och passagen, parat med jämna fina små piruetter var några av rittens höjdpunkter, totalt 82,29 procent och tiondelar bakom den tyska ledningen.
– Dude känder super och vi var så nära andra plats men marginalerna var inte hel på vår sida. Jag är jätteglad och nöjd med 15 nya poäng, meddelade Patrik Kittel från Amsterdam.

Patrik Kittel och Delaunay OLD i Amsterdam Foto: Horsemail.fi Margit Ticklén

Die Queen aka Isabell Werth och fantastiska lilla gummibollen Weihegold OLD genomförde kanske en av sina bästa kürritter sett till mjukhet och harmoni. 2016 gjorde de världscupdebut i Amsterdam med seger som följd, en smärre sensation att bevittna på plats då. Sedan dess har Isabell gjort det till tradition att rida Weihegold just i Amsterdam med segrar varje år. Med en metronoms säkerhet i takten tog de sin fjärde seger på 86,620 procent.

Isabell Werth och Weihegold OLDs ritt i Amsterdam

Weihegold OLD och Isabell Werth. Foto: Kim C Lundin

Resultat

Tabelläget

Den tuffa tyska kampen om platser i världscupfinalen leds just nu av Dorothee Schenider före Helen Langehanenberg. Både Benjamin Werndl och Fredric Wandres har många poäng men endast tre ekipage per nation kan starta. En plats upptas redan av regerande mästaren Isabell Werth.

Patrik Kittel ligger poängmässigt bra till på 52 poäng och en sjunde plats. Han måste dock göra en start till med Delaunay OLD för att ha de nödvändiga två kvalen per häst. Planen är start i sista kvalet i ’s-Hertogenbosch 14-17 mars. Tinne Vilhelmson Silfvén är bra med på 42 poäng och en tionde plats. Med Antonia Ramel på tolfte plats med 37 poäng så skulle det kunna bli tre svenska ekipage i finalen.

Ställning i världscupen

Patrik Kittel i stark världscupstart i Amsterdam

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.