Anky van Grunsven, Sjef Janssen. Foto FEI, WDM

Anky van Grunsvens man Sjef Janssen: ”Vi var kända som paret som slogs verbalt”

I en öppenhjärtig intervju i en holländsk damtidning berättar chefscoachen Sjef Janssen om sin och dressyrstjärnan Anky van Grunsvens relation.

I en stor intervju i holländska damtidningen Margriet berättar holländske dressyrtränaren Sjef Janssen, 69 år, om sitt liv och om hur det är att vara gift med dressyrstjärnan Anky van Grunsven, 51 år.

Paret gifte sig i Las Vegas 2005, men blev ett par tidigare och hade känt varandra längre genom sporten. Sjef berättar att Anky konkurrerade ut honom ur det holländska dressyrlaget till OS i Seoul 1988. Han säger i intervjun att de tog många år innan hennes familj accepterade honom, då han var ”18 år äldre, skild två gånger och hade ett rykte som kvinnotjusare”.

”Men Anky visste vad hon ville. Vi delar den egna viljan. Hon säger vad hon tänker och är inte rädd för att säga emot. När jag fortfarande tränade henne så kunde jag vara hård, men det fungerade för henne. Vi var kända som paret som slogs verbalt.”

Sjef tränar det belgiska landslaget i dressyr, sysslar med fastighetsaffärer och hästhandel. Han berättar i intervjun om hjärntumören som han opererade bort 2011 och hur han får fortsätta att medicinera för att ersätta hormoner som kroppen inte längre kan producera efter operationen. Han säger att det kanske har gjort honom mer känslosam, men vet inte om det är åldern eller medicinerna.

”När mina barn eller mina elever lyckas får jag tårar i ögonen.”

Anky och Sjef har två barn tillsammans, en son på 14 och en dotter på 12 år. De rider och tävlar också och föräldrarna följer med dem på tävlingar på helgerna.

”Visst har vi kriser, men vi löser dem snabbt. När vi är irriterade så tar vi upp det rakt på sak.” ”Vår filosofi är ’inget gnäll, bara gör det’”

Hela artikeln i original hos damtidningen Margriet (på holländska) > > >

Engelsk översättning hos Dressage News > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.