En härlig trio på pallen: Demand 1344, Lumière och F.A High Five.  Foto: Kim C Lundin

Anna Zibrandtsen och Lumière lyste starkast

Folksam Open för 5-åringar fick en internationell segrare, en svenskfödd häst såld på elitfölauktion riden av en dansk ryttare. Plats på scen för Anna och Lumière.

Folksam Open 5-årsfinal

De tre domarna Leif Törnblad, Annette Fransén Iacobaeus, och Magnus Ringmark dömde var för sig enligt fempunktsbedömningen de tolv ekipage som tagit sig till final. Ett extra informativt tillägg till finalerna bestod av kommentarer efter varje ritt från internationelle toppryttaren Daniel Bachmann Andersen med tävlingsgeneralen Emelie Brolin som översättare med egna kommentarer. Här blev det åter tydligt att ryttare värderar ritter relativt olika från hur domare bedömer. Domarnas åsikt ger priser och plaketter. I årets 5-årsfinal delades det ut till både väntade och oväntade ekipage.

Michael Søgaard har stått som vinnare och varit på pallen många gånger i Falsterbo. Nu tog han en tredje plats med en dotter till Bon Bravour, den vackra, rörliga och lyhörda F.A High Five.

Anna Zibrandtsen med sitt inköp från elitfölauktionen Lumière gjorde en i stort sett fläckfri uppvisning i dagens svårare program. En liten spänning i två galoppfattningar, annars var det inga plumpar i protokollet.
– Jag har bara ridit honom själv i knappt fyra månader, nu börjar vi känna varandra och det har hänt mycket sedan i Flyinge för en månad sedan. Jag är rikigt nöjd med honom, sa Anna Zibrandtsen.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Yvonne Österholm och Demand 1344 hade en utmaning tillsammans då hingsten var ofokuserad och gnäggade mycket. Yvonne hanterade det väl påpekade Daniel Bachmann Andersen. Och visst glänste gångarterna även om spänning fick hingsten att släppa bakbenen stundtals. Kvalitéerna räckte långt, de blev mycket knappt slagna och utan spänningen hade förmodligen Demand stått överst på pallen, en favorit hos både domare och publik via Spectator judging.
– Nej jag är inte barsk, jag bara funderar på det där med att knipsa bort kulorna nu, skojade Yvonne Österholm direkt efter sin ritt.
– Vi får öva mer och tävla mer helt enkelt så att han vänjer sig, det är enda vägen och det löser vi.

Foto: Kim C Lundin
Demand med sin ägare och uppfödare PEr-Arne Persson Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Här är 5-årsfinalisterna på bild

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.