Antonia Ramel och Brother de Jeu i Lyon Foto FEI/Christophe Tanière / Kim C Lundin

Antonia Ramel: ”Nu litar vi på varandra”

Hon gjorde dundersuccé i världscupen i Lyon med sin Brother de Jeu och idag andas Antonia Ramel fjäderlätt. ”Jag är ganska nöjd med min insats denna helgen och vilket team jag har!”

Ridenews får kontakt med Antonia Ramel när hon landat i Tyskland där hon har sina hästar uppstallade på Tecklenburg hos tränaren Patrik Kittel. Det har varit adrenalinstinna dygn på det stora världscupmeetinget i Lyon och Antonia åker därifrån med fina världscuppoäng och en härlig känsla i kroppen. Det gick vägen, mer än så, det gick strålande. En härlig känsla i Grand Prix-klassen och en tredjeplats i küren med procent över de 80 har fått Antonia Ramel att le stort.

Den klassiska sportfrågan Antonia, hur känns det idag? Blev det något firande igår?
– Det var rätt lugnt, man kan fira på olika sätt. Det var längesedan jag var så glad som jag är idag, hela den här tävlingen har gått över förväntan . Det var långt ifrån självklart för Brother de Jeu alias ”Bro” är en väldigt känslig häst och Equita Lyon är en stor bullrig tävling.

Vad är det som gör att allt föll på plats på en så pass stor tävling, en fin tävlingsplats men ganska svår miljö?
– Jag tror att Bro börjar lita på mig efter mycket tid och arbete nerlagt på just det, han litar på mig och jag kan slappna av då i sadeln och då kan vi ta med oss en annan känsla in på tävlingsbanan, den känslan vi haft i träning. Det har varit vår stora grej att han blir orolig, rädd och ängslig. Då blir jag nervös och så känner han det och så har vi triggat varandra på fel sätt.
– Mycket av det har släppt nu, det har varit en lite lång väg men nu är vi äntligen där. Det känns otroligt bra att allt arbete jag lagt ner till slut gett resultat. Det har krävts mycket tålamod, det är så glädjande att det fungerat.

Vad är det som gör Equita Lyon svårt?
–Hela atmosfären, det är massor av folk, restauranger och ljud. Allt når framridningen som ligger mitt i hela utställningen.

Fick du själv nypa dig lite i armen igår under küren? Det flöt så fint på, som om ni aldrig gjort annat?
– Det känns som att saker börjar falla på plats, nu vågar jag rida mer inne på banan. Nu känner jag att jag har där att göra. Vi har haft bra känsla hemma så det var fantastiskt att det följde med.
– Jag hade redan en bra känsla med Grand Prix-klassen. Jag hade Patrik som hjälp på framridningen i Grand Prix, jag var jätteglad redan där för att det gick så bra.
– Men startlistan till küren gav mig lite skrämselhicka för jag visste att Patrik inte skulle kunna hjälpa mig. Det var en lång dag, nervös dag, men jag lyckades fokusera och tänka att GP:n redan gått bra, det var ok redan och jag behövde inte lägga mer press på mig själv. Det var min andra kür bara så jag tog bort pressen från mig själv och då fungerade det bra med både framridning och inne på banan.
– Det är en härlig känsla idag, det är som en jättestor prestation men samtidigt så tar jag bort lite press från mig själv framöver. Det gäller att jobba mentalt för att inte överföra något till min känsliga häst, han plockar upp allt från mig..

Du är din egen största kritiker – nog kan du klappa dig lite på axeln idag i alla fall? 
– Jag är ganska nöjd med min egen insats den här helgen, jag hade adrenalin i kroppen så att jag kan springa ett maratonlopp.

Vad händer framåt nu? Blir det lite mer världscup?
– Jag skulle ridit München-tävlingen men nu satsar vi lite till världscupen om det finns platser och framförallt kanske Bro börjar bli stabil nog att försöka sikta mot EM i Rotterdam nästa år.

Hur spenderar du helgen?
– I stor tacksamhet mot mitt härliga team och alla som hjälpt mig till det här läget. Jag är så fantastiskt glad, Patrik Kittel har gjort så mycket, med min groom och Lyndal som hjälpt mig med musiken, det är en härlig känsla att ha ett sådant gäng som stöttar mig. Nu blir det till att rida de andra hästarna som undrar var jag varit och vad jag haft för mig.

Antonia och hennes Bro hemma i stallet på Tecklenburg Foto: Kim C Lundin

Tidigare artiklar från Lyon:
Kittel tvåa med ny häst, Werth i topp
Svenskt på pallen i Lyon

Vill du läsa mer om Antonia Ramel? Läs Ridenews långa intervju med henne i våras.

Resultatlista Grand Prix

Resultatlista Grand Prix Kür

Equita Lyon webbsida

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ställning i världscupen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.