Antonio Calhamar

Antonio Calhamar: ”Hästen ska vara en del av din kropp”

Portugisiske Antonio Calhamar tränar ridskoleryttare och proffs med samma engagemang och energi. Några av hans svenska elever som besökt honom i Portugal bestämde sig för att locka honom till Sverige och frälsa ännu fler.
Text Catharina Hansson

(Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Kentaur.)

Antonio Calhamar. Foto Mia Törnberg.

En gnistrande vinterdag med arton osannolika minusgrader landar Antonio ­Calhamar i Stockholm och vi är några få som har fått chansen att rida en lektion för honom under hans korta besök på några dagar.
I mitt fall står jag inbyltad som en larv och väntar på min tur medan Antonio slänger av sig mössan och travar omkring i ridhuset till fots för att få ryttaren Linda Holtz och kanske framförallt stoet Daiquiri att förstå vad han vill att de ska göra. De verkar fatta ganska snabbt och Antonio berömmer dem förtjust.

Foto Ingemar Gens

Det är underhållande och inspirerande att se honom undervisa, han gör det mycket animerat och med ett muntert humör. Emellanåt bjuder han på en miniföreläsning.

Några svenska ridskoleryttare som har besökt Antonio flera gånger i Portugal har nu tagit honom till Sverige och arrangerat clinic.

”Han kan sin historia och har noga studerat hur den klassiska dressyren har växt fram ur träningen av krigshästar.”

 

Antonio Calhamar började inom tjurfäktningen och har sedan verkat inom snart nog alla delar av hästsportvärlden, kapplöpning, hoppning, dressyr. 1994 bröt han ryggen i en bilolycka och fick lära sig gå från början igen. I dag kan han rida och träna hästar obehindrat, men tävlingsrider inte.
Kanske var det skadan som gjorde att Antonio blev så mycket mer än en duktig praktiker. Han har läst allt som går att få tag på om ridning och klassisk ridkonst. Han kan sin historia och har noga studerat hur den klassiska dressyren har växt fram ur träningen av krigshästar.

Xenofon menade redan 360 f Kr att det var de iberiska ryttarnas rid- och krigskonst som gjorde att spartanerna besegrade Aten och den iberiska halvön är nu den enda plats i världen där det klassiska sättet att träna hästar för krig har levt kvar, tack vare tjurfäktningen.

”Hästen har låtit sig tämjas därför att den vill vara med människor. Vi måste samarbeta med den och inte mot den.”

Foto Ingemar Gens

När antikens greker färdades mot den iberiska kusten siktade de vad de trodde var kentaurer, människor på hästkroppar som tycktes vara en enda varelse. Kanske var det lusitanos och deras ryttare som var ursprunget till kentaurerna? Som många andra ryttare från den iberiska halvön gillar Antonio Calhamar den tanken och han har den också som en ledstjärna för hur ridning och hästhantering ska vara:
– Hästen ska vara en del av din kropp!

Foto Ingemar Gens

Däremot vill han inte se sig själv som en krigare. Han vill lära hästar och ryttare samma sak som inom den gamla skolan, men utan att skada någon.
–  Man måste komma ihåg att vi hela tiden vill få hästen att göra saker som är emot dess instinkter. Den har låtit sig tämjas därför att den vill vara med människor. Vi måste samarbeta med den och inte mot den.

”Jag som har intatuerat i hjärnan att alltid rida med stöd på yttertygeln får plötsligt släppa den och upptäcka att hästen varken välter eller går sönder.”

Det blir min tur och Antonio tar ett långt snack med min häst Achilleus, hittar genast var han har sin låsning i nacken och vad han har för slags personlighet.

Foto Ingemar Gens

Det blir ett roligt och inspirerande ridpass, där vi får ta ut svängarna ordentligt utan alltför hård press. Jag som har intatuerat i hjärnan att alltid rida med stöd på yttertygeln får plötsligt släppa den och upptäcka att hästen varken välter eller går sönder. Och Achilleus, som är ridskolehäst, får äntligen chansen att göra riktiga tempoväxlingar utan att snubbla över några småhästar som går och skräpar i ridhuset. Många pauser blir det också, så att Antonio får berätta och förklara ordentligt vad han menar.

Foto Ingemar Gens

Det känns fortfarande som om vi har en bit kvar till att snudda vid det iberiska kentauridealet, men träningspasset med Antonio blir utan tvekan en nytändning och jag skulle gärna göra om det. Fast kanske hellre på en varm portugisisk ridbana… • • •

Foto Ingemar Gens

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.