Emmelie Scholtens och Apache på CDIO Rotterdam våren 2018. Det gav dem VM-biljett. Foto: Kim C Lundin

Apache och Emmelie Scholtens till världscupfinalen

Nederländerna har fått ännu ett ekipage in i dressyrens världscupfinal i Göteborg. Det är VM-ekipaget Emmelie Scholtens och godkände avelshingsten Apache.

Det är nederländska siten horses.nl som berättare att Emmelie Scholtens och Apache fått en av de extra platserna i världscupfinalen i Göteborg om mindre än 14 dagar. Tillsammans har de startat i tre kval med Stuttgart, Amsterdam och ’S-Hertogenbosch och fått ihop 30 poäng.

Anledningen till att de ska ha fått en plats ligger i regelverket hur FEI fördelar sina platser. Det är extraplatserna som numera är ganska tajt reglerade hur de fördelas.

Apache 2010 som ung hingst Foto: Kim C Lundin

I finalen kan max 18 ekipage starta:
Västeuropeiska ligan 9 (Ryttare kvalade enligt rankning: Helen LANGEHANENBERG, GER 71 poäng, Dorothee SCHNEIDER, GER 70 poäng, 4 Daniel Bachmann ANDERSEN, DEN 67 poäng, 5 Patrik KITTEL, SWE  64 poäng, 6 Hans Peter MINDERHOUD, NED 63 poäng, 7 Maria CAETANO, POR 59 poäng, 9 Tinne VILHELMSON SILFVÉN, SWE 52 poäng, 11 Judy REYNOLDS, IRL 49 poäng, 12 Morgan BARBANÇON, FRA 46 poäng)
Centraleuropeiskaligan 2 Ännu ej klart vilka två som representerar
Stillahavsligan 1 Sänder ingen i år – ledig plats för FEI att fördela
Nordamerika 2 Laura Graves och Kasey Perry-Glass
Ryttare från länder utan liga 1 Ännu ej klart
Titelförsvarare 1 Isabell Werth, Tyskland
FEI extra startplatser 2 Emmelie Scholtens + ledig plats för FEI att fördela
Total: 18

Regel som träder in

Det är inte helt enkelt att se hur platserna fördelas men här är ett utdrag ur aktuell regel med en förklaring till hur de spelar ut.

5.2 FEI extra starting places: The allocation of extra starting places will be decided as follows:
5.2.1 Permanently domiciled athletes who qualify in the League where they are domiciled (Art. 8, max one extra starting place) Samma regel som gör att Edwina Alexander-Tops inte räknas i hopp-tabellen, Inna Logoutenkova från Ukraina skulle kunna vara aktuell här
5.2.2. One athlete from the host NF, if no host NF athlete is already qualified  Eftersom host NF (= värdnation) är Sverige och två ryttare redan är kvalade 
5.2.3 If more starting places are available, these will be allocated to the athlete/horse combination(s) with the highest ranking (as a combination) on the February of the current year FEI Dressage World Ranking List, and who have participated in at least two (2) CDI-W.  Det är en av platserna som Emmelie Scholtens och Apcahe tagit. 

Ändringar kan komma

Då Tyskland har flera ekipage kvalade men endast får starta med titelförsvarande Isabell Werth samt två till är det ett svårt läge. Det finns dessutom en regel som säger att det är upp till varje nationellt förbund att välja vilka som ska representera. Det innebär att till exempel Dorothee Schneider, som lämnade Den Bosch för att Sammy Davis Jr inte kändes frisk, får maka på sig till förmån för nykomlingen Benjamin Werndl. Om någon av de tyska ekipagen inte kan åka har de redan en reserv i sina landsmän Fabienne Lütkemaier och Fredric Wandres. Svenska Antonia Ramel är den första i tur att få en plats om någon av de ordinarie från västeuropeiska ligan inte kan. Det är också möjligt att rankningsregeln ovan träder in till hennes fördel.

Worldcup regler

Bildextra: Första VM-hästarna har lyft och landat i Tryon

Apache fick flyga egen kupé till Tryon, besiktigades sist av alla på grund av sin ganska extrema hingstighet vid hand. Med Emmelie i sadeln är det annorlunda.

Apache får lite specialbehandling på vet-checvk på VM Foto: Kim C Lundin
Apache får lite specialbehandling på vet-checvk på VM Foto: Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.