Ulla Håkanson. Foto Fredrik Jonsving

Årets Ajaxstipendiater 2022

Två dressyrryttare och en hoppryttare blev i år mottagare av legendariska Ulla Håkansons Ajaxstipendium. Ulla, 84 år, som själv fanns på plats och tävlade i Grand Prix i Falsterbo, hann också dela ut sitt fantastiska Ajax-stipendium under Falsterbo Horseshow.

Ellen Hedbys, Joel Torstenson och Linnea Holmgren är Ajaxstipendiater 2022. Stipendiet, om 300’000 per ryttare, delades traditionsenligt ut under Falsterbo Horse Show av Ulla Håkanson.

Ajaxstipendiet har instiftats av Ulla Håkanson och har delats ut till tre unga, satsande ryttare varje år sedan 2005. Det betyder att ett 50-tal unga ryttare hittills fått det generösa stipendiet om 300’000 kronor att använda till träning under en tvåårsperiod.

I år har trycket varit högt med rekord i antalet sökande. Till hjälp att välja ut stipendiaterna har Ulla Håkanson i dressyr Tina Due Boje, Eva Karin Oscarsson och Jan Brink. I hoppning finns Henrik Ankarcrona, Peder Fredricson och Jens Fredricson med i uttagningskommittén.

– Jag är så otroligt tacksam över att få Ajaxstipendiet. Det ger mig möjlighet att ta mig dit jag vill och att försöka uppnå mina mål, säger Ellen Hedbys, som närmast laddar för start i young rider-EM i dressyr i Hartpury om knappa två veckor.

Om stipendiet > > >

Stipendiater 2022

Ellen Hedbys
Ålder: 21 år
Hemort: Höllviken
Gren: Dressyr
Hästar: Quentin SV, Sonnenkönigin
Meriter: Sju SM-medaljer varav fyra guld, fem NM-medaljer varav ett guld. Placerad internationellt på både ponny och häst. Seger i Intermediaire I med egenutbildade Sonnenkönigin.
Mål: Young Rider-EM 2022, utvecklas som U25-ryttare för att sedan satsa mot internationell toppnivå i Grand Prix.

Joel Torstenson
Ålder: 20 år
Hemort: Västerås
Gren: Hoppning
Hästar: Felix, Joker Ek, Il Rossa di Costa.
Meriter: Vunnit Strömsholms 150 GP, tvåa i Sundbyholms 150 GP, fyra i Falsterbo Derby.
Mål: Etablera sig i de större seniorklasserna i Sverige med sikte på internationella klasser. Ta en plats i seniorlaget så småningom.

Linnea Holmgren
Ålder: 21 år
Hemort: Vålberg
Gren: Dressyr
Hästar: QC Sir Dennis, Buskhagas Vindaloo, Buskhagas Ramayana, Buskhagas Zhakti
Meriter: Ridit två EM-finaler, segrar internationellt, fem SM-medaljer varav två guld, tre NM-medaljer i lag varav ett guld.
Mål: NM och EM för young rider samt unghäst-VM 2022. Långsiktigt att utbilda unga hästar till Grand Prix och rida mästerskap som senior.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.