Matilda Jakobsson med sin Sandor efter en lyckad ritt på SM, Strömsholm i juni, nu gäller det i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Årets Falsterbonyhet – amatörtour i dressyr

Det blev en snackis redan i januari vid lanseringen och 120 ryttare hoppade på nya amatörtouren för dressyrryttare i Falsterbo.

Många har anslutit sig och anmält sig för att rida KRAFFTs nya amatörtour i dressyr i Falsterbo. Kvalperioden löpte mellan mars och 17 juni och antalet kval som en del deltagare gjort har debatterats flitigt. Totalt är det hela 120 ekipage som försökt nå en av de 16 finalplatserna.

Finalisterna har tävlat regionalt och uppåt och kunnat kvala i Msv C och B. Desto bättre placering desto bättre poäng poäng  har det blivit i Amatörtourens rankning. Varje månad har en vinnare utsetts som är direktkvalificerad till finalen.

Intresset har varit stort, 120 deltagare kanske inte imponerar vid första påseendet men tänk på att den etablerade amatörtouren i hoppning hade 315 deltagare. För hoppningen finns det dessutom 60 finalplatser, med den luppen framme betyder det ett gigantiskt intresse. Några deltagare gjorde bra resultat tidigt på säsongen och har kunnat ta sig till final som månadsvinnare. Under Falsterbos första helg rids kval lördag och final söndag för samtliga, kür är det som avgör.

Junioren Matilda Jakobsson har lyckats kvala två hästar och startar med sina partners Sandor och Picnic. Hon har redan två olika kür-program som hon har gjort tillsammans med sin tränare. Matilda är rutinerad och startade SM med båda hästarna i början på juni. Där blev det dock lite magplask, Matilda råkade starta Picnic i träns. Hon hade missat att SM rids på kandar och därför blev det bara en häst vidare mot final.

Vad är det med Falsterbo Horse Show som drar för dig?
– Falsterbo är en stor och fin tävlingsplats, det ger både mig och mina hästar bra erfarenheter inför framtiden. Sedan tycker jag att Amatörtouren är en rolig klass med ett bra upplägg, kul att vi amatörer också får chans att tävla i Falsterbo, menar Matilda.
Vilken av  dina två hästarna tror du själv mest på?
– Jag tror mycket på båda mina hästar, med Picnic är det vår sista tävling tillsammans så hoppas jag lite extra på honom.
– Han ska säljas, visst är det lite sorgligt men jag vet att han får det bra och jag letar ny häst som kan gå även på young rider nivå.

Nya dressyrageneralen Emelie Brolin är nöjd med intresset.
– Alla vill rida i Falsterbo så vi är inte förvånade över uppslutningen, det är sommarens höjdpunkter. Det är ett sätt att motivera alla att satsa mer på sin sport.

Hur var det då det där med att deltagarna ska ha tävlat så mycket?
Enligt Ridenews kontroll av finalisternas starter i TDB, det vill säga samtliga starter, inte bara de som gett placering och rapporterats in till rankningssystemet ser det inte alls så illa ut. I snitt har finalisterna rapporterat in resultat från 14 starter, under kvalperioden har de i snitt startat 21 gånger. Den som tävlat minst har gjort 16 starter under kvalperioden, den som tävlat mest har gjort 33 starter. Finalisterna har i snitt delat upp sina starter lika mellan Msv C och Msv B klasser.

15 lyckliga ryttare (16 ekipage)
Malou Wickberg / Eltzy Wick
Camilla Björnsson-Wittzell /Sarina
Gabriella Donaldson / Vallentin
Charlotte Kulneff / Wyatt Earp
Matilda Jakobsson / Sandor / Picnic
Denise Forsberg / Fabiola
Liza Kühner Säterskog / Guanaja
Johanna Kalmermo / Christo
Julia Anerös / Prima Grandezza
Mai Stensson / E
Maja Arnhög Sleman / Maike
Emma Olsson / Codax C
Anki Almlöf / Isolde
Agnes Broomé Clason / Werenice
Stina Åhsberg / Contez Humlan

Fakta amatörtouren i dressyr
Kvalperiod mars till 17 juni
Ryttare landet runt som tävlar regionalt och uppåt har kunnat kvala i Msv C och B för att i kraft av bra placeringar ta poäng i Amatörtourens rankning. Varje månad har en vinnare utsetts som är direktkvalificerad till finalen.
Totalt 120 ekipage anmälde sig. Motsvarande siffra för den etablerade amatörtouren i hoppning är 315 anmälda, 60 finalister.

Fakta Matilda Jakobsson
Född 11 september 1999
Går på Rodengymnasiet, börjar andra ring i höst, bor på gård i Norrtälje-trakten
Har två hästar hon rider på junior-nivå samt rider en del unghästar
Ridit sedan barnsben, född och uppväxt på gård
Inga andra intressen men satsar på att hålla sig själv i form

Finalister

Proposition

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.