Astoria och Jeanna Högberg tillsammans med uppfödaren Christina Olsson Foto: Kim C Lundin

Astoria och Jeanna segrare: ”De är lika fokuserade båda två”

Det var en del nerver i omlopp i 7-årsfinalen. Men inget som påverkade Jeanna Högberg och Astoria som vann i överlägsen stil.

De tre domarna Magnus Ringmark, Isabelle Judet och Susanne Baarup dömde FEI:s finalprogram för 7-åriga hästar. En god kombination av klassisk gångartsbedömning och klivet upp i en högre division med konventionell dressyrbedömning.

Till slut stod samma kvalvinnare som segrare igen – Astoria och Jeanna Högberg.

Astoria och Jeanna Högberg Foto: Kim C Lundin

Klassen bjöd på en hel del ommöbleringar i resultatlistan jämfört med kvalet. En del ekipage verkade känna av nerver, andra hade lite svårare med finalprogrammet som innehåller svårare rörelsekombinationer.

En av kvalets stjärnor Meike Lang med Icing for U red fel väg och gasade sedan på alltför mycket men kvalitéerna finns där och förhoppningsvis får det tidigare elitfölet representera SWB i Ermelo på unghäst-VM.

Istället klev Anna Zibrandtsen upp ett snäpp med sitt andra auktionsköp Valentin, en SWB-häst efter Dalwhinnie. De gjorde en verkligt bra ritt och klev upp på pallen.
– Jag var jättenöjd med hans prestation. Jag behöver jobba lite mer med formen. Jag hade tänkt rida ganska likt i kvalet men här idag kändes det som att jag kunde rida på lite mer. Han behöver tid och få plats i formen innan han klarar av det, han är ganska orutinerad ännu. Nu tränar vi vidare framåt.

Valentin och Anna Zibrandtsen Foto: Kim C Lundin
Valentin och Anna Zibrandtsen Foto: Kim C Lundin

Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors Zirrus levererade en säker ritt utan fel, något som flera råkat ut för före henne i startlistan.
– Det är ganska nytt med den här nivån för Zirrus, jag hade en riktig fin ritt utan stora fel. Jag hade inte kunnat göra mer. Han är inte det minsta lik sin helbror Zatchmo, de är som två olika personligheter, det är mycket mer än färgen som skiljer. Zirrus är lätt och förhållandevis liten, ännu lite blyg medan Zatchmo är en hingst-hingst, en riktig ”basse”.

Blue Hors Zirrus Foto: Kim C Lundin

Klassens sista startande Jeanna Högberg och superstoet Astoria red i en egen division. Med ett upphöjt lugn och vippiga öron glänste Astoria i ALLA gångarter. Ekipagets fokus var uppenbart, de hade siktet inställt på seger och vilken ritt det blev. Det går verkligen att se Astoria som en framtida Grand Prix-häst. Det blev 81,857 procent men det kändes som en ritt för än mer procent.

Astoria och Jeanna Högberg Foto: Kim C Lundin

– De är verkligen lika fokuserade båda två, de matchar varandra perfekt, sa en oerhört glad uppfödare och ägare Christina Olsson.

Astoria och Jeanna Högberg tillsammans med uppfödaren Christina Olsson Foto: Kim C Lundin

Jeanna Högberg var inställd på att vinna, det var bara så känslan var.
– Astoria gav en fantastisk känsla att rida och vi är ett på banan, vi hade samma mindset båda två, nu går vi in och tar det.
– När det är bra som det var idag så hinner jag både tänka, känna, rida och planera och så var det. Astoria är en superstjärna – det har märkts från första dagen i stallet.
– Det blir förmodligen unghäst-VM för oss i början på augusti och det slutliga målet är Grand Prix då hon visar stor talang för samlande rörelser.

Astoria och Jeanna Högberg Foto: Kim C Lundin

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.