Bagare i Future Stars-final: ”Det brukar vara alla proffsen och jag”

Idag går finalen i DressagePower Future Stars för sju- till nioåriga hästar. Idel proffs i startfältet – och så Karoline Lundberg, som jobbar heltid som bagare.

Det kan vara Sveriges finaste hästar i sin årskull – och nu ska de göra upp i finalen av DressagePower Future Stars. Åtta ekipage där hästarna är i åldrarna sju till nio år är klara för final.
Bland ryttarna märks idel kända namn, som Jeanna Högberg, Carl Hedin, Kristian von Krusenstierna och Johanna Due-Boje.

Den ryttare som haft tredje bästa procenten under kvalen, 70,221 procent, är Karoline Lundberg. Hon jobbar heltid som bagare, och hinner med att både avla och tävla utöver det.
– Det är långa dagar, tidiga morgnar och sena kvällar, men jag hinner. Vi hjälps åt på gården, framförallt min hjälper min bästa vän mig jättemycket, säger Karoline Lundberg.

Att det är så starka namn i startfältet är inget ovanligt.
– Det brukar vara så, alla proffsen och så kommer jag. Men det är kul att se alla de otroligt fina hästarna och ryttarna, jag vill bara bli bättre när jag ser dem.
Kruxet för Karoline Lundberg blir att inte jobba för mycket med hästen innan start.
– Innan större tävlingar gäller det för mig att inte överarbeta. Jag ska hålla honom smidig, han kan ju redan alla saker. Jag får nog tagga ner mig i stället. Jag är verkligen en tävlingsmänniska, jag måste ju rida bra i det här startfältet.

Hon har ridit kür för många år sedan, och nu blev det till att sätta ihop en ny.
– Jag är helt omusikalisk själv så jag fick ta hjälp med musiken. Det blev 70- och 80-talsmusik och jag hoppas att domarna ska känna igen sig.

Hästen heter SirPrice och är den tredje av Karoline Lundbergs uppfödningar som går svår dressyr.
– Han känns jättefin, jag tränade i går senast. SirPrice är en stor jättetrevlig individ, inte så spektakulär men den gör sitt jobb, tycker att det är roligt och älskar att visa upp sig.

Kvalen i DressagePower Future Stars har gått i S:t Georg på nationella tävlingar runt om i Sverige, medan finalen går i FEI Intermediaire I kür till musik i Linköping den 15 november.
Förstapriset är höjt från och med i år – bästa ekipaget får med sig en segercheck på 25 000 kronor.
– Även i år har vi ett fantastiskt startfält i finalen. Vi har utökat från sex till åtta finalister för att fler ska få se de här fina hästarna, tidigare har det varit väldigt bra hästar även utanför finalplats. Vi tror att hästarna i Future Stars är våra kommande mästerskapshästar, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.

För många av hästarna är det premiär i kür.
– Vi har sett på insta-flöden hur de övat, det kommer att bli väldigt spännande att se de här åtta hästarna mötas i samma tävling, säger Peter Härnstam.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.