Kvalvinnare Sofie Lexner och "Femman" alias Fame Foto: MiP Media Mikael Persson

Bäst i test Sofie Lexner med sin ”Femman”

Kvalet i Dressage Power Future Stars visade på en Sofie Lexner med ”Femman” i hög form. Kvalvinnare i fin stil.

Dressage Power Future Stars

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstams serie för 7-9-åriga dressyr är en succé med många kvalande ekipage landet runt. Priserna är fantastiska och final inför stor publik är extra härligt. Nu har landets sex bästa deltagare kommit till Friends för att göra upp i en kürfinal. Först gäller ett kval i Prix St George som avgör startordningen inför lördagens final. Klassen dömdes av Gustaf Svalling, Isobel Wessels, Mariette Sanders-Van Gansewinkel, Annette Fransen Iacobaeus och Yuri Romanov. Klassen kommeterades av Patrik Kittel och Edward Gal.

Edward Gal och Patrik Kittel kommenterade Foto: MiP Media Mikael Persson

Emilie Nyreröd med Floppy Disc (Old f -09 e Florencio I – Blue Hors Don Romantic, uppf Wilhelm Schwierking, äg Susanne Nyreröd) gjorde en eftlängtad återkomst i Friends med sin sammetshäst.

– Säkert och lydigt, väldigt mjukt och harmoniskt men det behövs lite mer push, tyckte Patrik Kittel
– Trevlig och harmonisk test men jag vill gärna ha lite mer power, det var väldigt fint flyt oh harmoniskt men jag saknar lite uttryck, sa Edward Gal.

Stefan Jansson med Kitaro SB (SWB f -09 e Kostolany – Donatelli, uppf/äg Metafor AB,Stjärnbro stuteri, Monica Lindstedt,) bjöd på både vin och vatten i sitt kval, totalt 68,647 procent.

– Först var det så himla fint och lydigt sen lade han till ett mindre rodeonummer. Sen blev det ordning på det igen och de avslutade fint, kommenterade Patrik Kittel.
– Det är mjukt och harmoniskt men jag vill gärna ha honom lite mer uppe i fronten, han blev lite djup då och då. Det mesta av hans program var mjukt och harmoniskt, tyckte Edward Gal.

Sofie Lexner rider ”Femman” eller Fame (KWPN f -10 e Bordeaux – Rhodium, uppf V.O.F G. o M. Gerritsen, äg Christinelund Dressage) som han egentligen heter. En mäktig häst med mycket mekanik, aktiva bakben och en hel del knä i trav och galopp. De ineldde starkt med 72,482 procent.

– En väldig fin runda, hästen är väldigt på G, fint travprogram, missade lite i en piruett. Kommer inte riktigt till ro i skritten än men det blir bättre, sa Patrik Kittel som tränar Sofie Lexner.
– En väldigt fin häst även om du hade några små misstag, den här har otroligt mycket potential för framtiden. Det är bara din träning som inte är så bra, sa Edward Gal med en tydlig puck åt sin sidekick. .

Anna Österberg rider Rolecz (SWB f -09 e Rosevelt – Calino, uppf/äg Lena Nilsson) hade inte säsongens bästa ritt i kvalet. Det började redan med en malör efter halten, då är det skönt att det bara är ett kval och de har fortfarande chansen att vissa sin rätta sida.

– Så härligt och okomplicerat ridit. Vi vill ha lite mer elektricitet, jag ville smacka lite, sa Patrik Kittel
– Det kan bli ännu bättre när du har lite mer power i det, du måste vara försiktig med skritten för den var farlig. Allt blir bättre när du får lite mer energi i det, sa Edward Gal.

Rebecca Mauléon missade den förra prisutdelningen för att hon höll på att rida fram
stoet Divine (SWB f -09 e Blue Hors Don Romantic – Lauries Crusador xx, uppf Arend Exeriede, äg Anne-Sophie Mannerfelt). Den numera skånebaserade Rebecca har i år verkligen kommit fram med flera unga hästar på väg upp.

– Väldigt trevlig uppvisning, vilken mjukhet den här hästen har, lite Grand Prix feeling, lite het i skritten, men överlag jättebra, tyckte Patrik Kittel.
– Jag tyckte om att se denna hästen, en härlig energi runt den. Skrittpiruetterna var inte så bra men jag tyckte om att se den här hästen, speciell, sa Edward Gal.

Jeanna Högberg vann förra klassen med Astoria gjorde nu entré på sin egen häst. Stoet  JH’s Daenerys (Old f -11 e Danone – Don Cardinale, uppf Johannes Toennies, äg Jeanna Höberg Dressage) köptes på ”postorder”, efter en video, och skulle egentligen bli mottagarsto åt en embryotransfer från Darcia VH men hon var för fin för att inte ridas. De var högt placerade i Falsterbo också men här gick segern dem förbi, totalt 68,706 procent.

– Det började oerhört imponerande men sen slog hon i staketet och det blev sen småstrul här och var. Jeanna du kämpade men det hängde inte med riktigt idag, sa Patrik Kittel.
– Det var för många små misstag, det är svårt med en häst som har så mycket bakbensaktivitet att göra allt rätt redan i unga år. Jag tror det här blir bra framöver, sa Edward Gal.

Resultat

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.