Carl Hester red två mästerskap 2018/19 på Hawtins Delicato, till vänster i bild. Under 2021 startade han både OS och Em med En Vogue, till höger i bild. Collage / Photo: KimC.nu by Ateni AB

Brittiskt lag sannolikt utan Carl Hester i laguppställningen

För första gången på 14 år ser det ut att bli ett mästerskap i dressyr där Storbritannien står utan sitt lagankare Carl Hester. Tiden fram till VM Herning 2022 blir allt för knapp.

Ett starkt tecken på hur angeläget det var för britterna att ha sitt lagankare och flera av ryttarnas tränare med i laget var erbjudandet från Gareth Hughes och familjen Kroll om att låna KK Woodstock. Carl Hester och KK Woodstock behövde starta i två kvalgodkända dressyrtävlingar för att ha rätt meriter på plats för att vara aktuella för VM. I Storbritannien fanns två CDI-tävlingar i kalendern under juni månad som skulle göra det möjligt att få två kval före sista datumet den 4 juli för nominering till VM Herning 2022.

I ett uttalande till brittiska Horse & Hound kommenterar Carl Hester situationen sedan en av de aktuella kvaltävlingarna ställts in.
– Jag har inte haft tillräckligt lång tid för att skapa ett partnerskap med ”Woody” innan det var dags att debutera på tävling. Jag tar gärna tillfället i akt att tacka Gareth och familjen Kroll för deras vänliga erbjudande och allt deras stöd till det brittiska laget. Jag känner dock att det finns inte tillräckligt med tid för att göra hästen rättvisa och med med Gareths ordinarie tävlingsplanering med hästen så har han nu återvänt till Gareth för att fortsätta med sommarsäsongen.

Krav för att få starta VM Herning 2022

Världsmästerskapen i dressyr, hoppning, voltige och para-dressyr avhålls i august i danska Herning 6-14 augusti, platsen där EM gick av stapeln 2013. För att ett ekipage ska kunna nomineras för ett land till en start på VM, i ett lag eller individuellt, krävs resultat från två olika CDI3*/CDI4*/CDI5*/CDI-W  eller CDIO (lagtävlingar) mellan den 1 januari 2021 och den 4 juli 2022. Det är inte på något sätt en kort tid – trots Covid-19-pandemin har det arrangerats många CDI-tävlingar under perioden. Resultaten i Grand Prix eller Short Grand Prix ska vara på 66 procent eller mer. Det är ekipaget som kvalar och just nu pågår en del frenetiskt tävlande för att få nya kombinationer på rätt sida kvalgränsen.

Bakgrund till Carl Hesters hästbrist

Vid VM 2018 i amerikanska Tryon och under EM i Rotterdam 2019 så var Carl Hesters tävlingspartner valacken Hawtins Delicato. Under sommaren 2021 såldes han till brittiska lagryttaren Fiona Bigwood som tävlat honom sedan dess. Bigwood och Delicato har inte kommit upp till de tidigare nivåer som Carl Hester uppnådde med den nu 14-årige valacken efter Diamond Hit – Regazzoni.

Bild från EM i Rotterdam 2019 HESTER, Carl (10011469) HAWTINS DELICATO (104ES67) Foto: Kim C Lundin
Från Aachen 2021 Fiona Bigwood och Hawtins Delicato – BHHS Bay 2008 Diamond Hit Regazzoni Photo: KimC.nu by Ateni AB

Carl Hester första häst under hela 2021 med både OS och EM-start har varit En Vogue (KWPN valack f -09 e Jazz – Contango, uppfödd av A. Van de Goer) och ägd av Charlotte Dujardin till hälften med andra hälften fördelad mellan Lady Anne Evans, Sandra Biddlecombe och Carl Hester själv. Han fick ursprungligen låna valacken för att kunna kvala till OS i Tokyo medan Charlotte Dujardin red Gio. I början av maj strök Carl Hester En Vogue för tävlingsstart i Hickstead på grund av skada och på den vägen är det, inga besked har givits om valacken är i närheten av att ha återhämtat sig. Sannolikt finns det fler hästar i stallet – bara ingen redo att ta sig an ett VM än.

OS i Tokyo EN VOGUE (Bay/2009/Gelding/KWPN/JAZZ) 105WK08 HESTER Carl Photo: KimC.nu by Ateni AB

Vem kan ta plats i det brittiska laget?

Tidigare år har det varit duon Hester & Dujardin som dominerat varje lag. I år lär det vara 26-åriga Charlotte Fry som med tre kvalificerade och klara Grand Prix-hästar i hingstarna Everdale och Glamourdale samt världscupfinalisten Dark Legend är självskriven i laget. Under 2021 etablerade hon sig på allvar genom både OS och EM-start med den äran.

Everdale och Charlotte Fry i Aachen  Foto: Kim C Lundin

Normalt sett är rankningslistorna en god edtråd för att se vilka ekipage som kan ligga nära till hands för att få äran av en lagplats. För brittisk del har det sällan fungerat så bra då de tävlar mycket lite utanför sitt eget örike och därför mindre frekvent än ekipage med tillgång til övriga europeiska tävlingar på närmare håll. Brexit har inte hjälpt upp den ekvationen och kostnaderna för att åka utomlands för att tävla respektive få utländska ryttare till Storbritannien är en utmaning. FEI:s rankning över brittiska ekipage visar just nu ett ekipage som inte längre existerar, Fio och Dujardin är en saga blott sedan valacken sålts till Annabell Pidgley. I helgen som kommer på Wellingtons CDI i Storbritannien  skaffar Dujardins sig med största sannolikhet ett andra godkänt kval på valacken Imhotep (KWPN f – 13 e Everdale – Vivaldi, uppf T Huizing,  äg Carl Hester och Coral Ingham). På samma tävling startar Charlotte Dujardin enligt uppgift också lilla rundan med Hilus MHB, 10-årig SWB-valack uppfödd av Madeleine Karlsson och Fredric Spång samt utbildad av Mikaela Alderin-Danielsson respektive Cathrine Dufour-Laudrup. Han ägs av Annabell Pidgely som startat honom i en juniorklass.

Mikaela Alderin-Danielsson och Hilus MHB (SWB) Foto: Kim C Lundin

Gareth Hughes har tävlat sin Classic Briolinca en gång med seger efter ett långt skadeuppehåll och lär vara en given lagmedlem om deras form håller i sig.

HUGHES, Gareth (10029550) CLASSIC BRIOLINCA (104HK07) Foto: Kim C Lundin

Högst troligt är att Fiona Bigwood och Hawtins Delicato är mer aktuell än Richard Davison och Bubblingh. Susan Pape med Harmony’s Eclectisch, ja det är Eclectisch som var hingst på Tullstorp Dressage Stable, har sina kval i ordning och kan vara redo för en första lagstart.

Viktiga datum för VM Herning 2022

Från sista tävlingarna i juni fram till nomineringsdagen och sista godkända kvaldag finns det sex tävlingar att rida på och sätta de sista kvalen; Lagtävlingen i Rotterdam, CDI3* Brno, nordiska mästerskapen och CDI3* i Flyinge, tävlingar i belgiska Grote-Brogel och österikiska St Margarethen samt den stora grand final på CHIO Aachen. Just Aachen kommer att vara avgörande för många nationer när det gäller laguttagningen.
Den 4 juli ska varje nations förbundskapten nominera tänkbara kandidater med kvalresultat som är godkända. Detta brukar vara en relativt lång lista. Den 25 juli är det dags att nominera den definitva laguppställningen. Nominerad reserv och ersättre från den uppställningen kan sättas in fram till den 5 augusti 90 minuter efter att hästbesiktningen är klar. Den 6 augusti rider den första ryttaren ut på VM.

VM Herning 2022

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.