Malena Falkner med sin Califa. Foto: Therese Hübner

Bytte ut knät – nu tävlar 59-åriga Malena

Det är inte helt lätt att slå sig in i tävlingar med spänstiga unga ryttare. Det menar Malena Falkner som själv börjat tävla i vuxen ålder efter många års uppehåll. För några år sedan startade hon därför en Facebookgrupp enbart för ryttare över 50 år.

 

Malena Falkner är idag 59 år gammal. Som 45-åring började hon rida på ridskola igen efter att ha haft uppehåll i 25 års tid.

– Man kan inte riktigt mäta sig med de här unga ryttarna, säger hon.

Malenas ena knä är utbytt till en protes och hon har artros i händerna. När hon var 54 köpte hon sin alldeles första egna häst, lusitanävalacken Califa. När Malena väl började tävla igen kände hon att det var svårt att hänga med de unga ryttarna. Hon upptäckte också att hon inte var ensam om att känna så.

– Man har inte riktigt samma ork. Jag fick 1 000 likes på ett Facebookinlägg jag gjorde i en dressyrgrupp efter att ha placerat mig för första gången. Då föddes idén om en grupp för äldre.

Malena köpte Califa som 54-åring. Foto: Therese Hübner

För 50+

Malena startade en Facebookgrupp som enbart är för personer över 50 år. Tanken var att skapa en gemenskap där man kunde peppa varandra och följas åt.

– Den har nästan 3 000 medlemmar nu. Vi har verkligen sporrat varandra till att ge sig ut och tävla och det är många som har börjat våga sig ut, säger Malena.

Så ser pinen ut. Foto: Therese Hübner

Egen logga

Gruppen har också tagit fram en egen logga och satt på en pin, för att visa samhörighet för den som vill.

– Man ser ju vilka som har pinen och kan träffa folk på det sättet. Det blir verkligen en gemenskap. säger hon.

Malena Falkner och hästen Califa har nu debuterat i medelsvår C. Malena uppskattar att det kommer fler och fler nischade tävlingar med åldersspärr.

– Jag tror absolut att det lockar äldre att våga tävla. Inte minst för att de största proffsen – de som rider grand prix – faller bort eftersom de är överkvalificerade, säger Malena.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.