Carl Hedin Foto Fredrik Jonsving

Carl Hedin toppade unghästfinalerna i Jönköping

Det blev en supersöndag för dressyrryttaren Carl Hedin i Jönköping, med seger i både 4-års och 6-års – och dessförinnan en bejublad hoppdebut. Därtill kunde han fira en succéinsats i Jönköping Horse Shows dressyrkommitté.

Dressyrryttaren Carl Hedin har många fina unghästar i sitt stall just nu och den stora stjärnan är kanske Van der Veen som på söndagen vann 6-årsfinalen på Jönköping Horse Show med 86 procent. Eller kanske Fortunity S som vann 4-åringarnas final med 88 procent? Eller är det en blivande storhoppare…

– Jag hade med mig fyra hästar till Jönköping, berättar Carl.

– Först var det Christian Grey, min hopphäst som jag köpte in som en dressyrhäst. Vi håller på att ta reda på vad vi ska göra i framtiden. Han var sexa i fyraåringarnas hoppning. Han är en riktig sagohäst! För mig var det jättekul bara att komma till start och att det sedan bar hela vägen till placering var ju en fantastisk bonus.

I 7-åringarnas final red Carl Simmebros Donna Frapin (SWB).
– Jag har haft ett långt samarbete med hennes ägare Ulrika Bynander och haft henne till och från sedan hon var tre. Nu när det har blivit lite svårare har hon verkligen blommat ut. Hon har inte de största gångarterna, men en otrolig ridbarhet och förmåga till samling. Hon var trea på Breeders och det var kul att försvara den bronsplatsen här.

– Sedan hade jag min sexåring Van der Veen som har gjort två fantastiska rundor här. Han är en westfahlenhäst som jag har köpt av min hyresvärd familjen Jönsson.

– För mig var segern med honom i Jönköping en extra stor vinst eftersom jag red ut efter Jeanna Högberg, som jag ser upp till enormt. Det är sällan man får slå henne, för hon är en sådan otrolig tävlingsmänniska. I Falsterbo var jag precis före henne bara för att hon red fel väg. Samma sak hände här i kvalet.

– Nu var jag säker på att jag skulle behöva göra allt för att slå henne. Jag lyckade plocka fram en extraväxel och hästen var med mig på alla sätt och vis.

Nu vann alltså Carl 6-årsfinalen och Jeanna och Dracarys blev tvåa.

– Fortunity S köpte jag på film från södra Tyskland. Han var helt rå, osutten. Han var femma i Falsterbo, men han är stor med långa ben och han var då fortfarande inte tillräckligt stark. Nu var det fantastiskt att få så fina kommentarer från domarna om att han var väl förberedd. Allt som han är, det har jag och mitt team skapat, det är jag otroligt stolt över. Det är väldigt kul att få rida en häst som han jobbat med från dag ett.

Carl Hedin har i år också gått in och jobbat i Jönköping Horse Shows dressyrkommitté tillsammans med Emelie Brolin och Lotta Esping.

– Vi har jobbat jättehårt för att dressyren ska bli ännu starkare och för att det ska bli en naturlig mötesplats. Vi har försökt använda vår rutin och erfarenhet i det att vi alla är dressyrryttare på hög nivå, och slå våra kloka huvuden ihop och göra en bra tävling med bra startfält, bra domare och allt runt omkring,

– Till nästa år hoppas vi ytterligare utveckla det ännu mer.

– Vi är särskilt glada för vår dressyrduell med spegelritt i ett specialprogram – en förenklad Grand Prix. I två heat fick publiken rösta fram vinnarna via Instagram och 760 personer var med och röstade. Det var en stor succé och det känns kul att vi har hittat ett intressant grepp för att erbjuda dressyr under lättsamma former.

 

Carl Hedin och Fortunity S.
Carl Hedin och Fortunity S. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show
Carl Hedin och Van der Veen.
Carl Hedin och Van der Veen. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show
Carl Hedin och Van der Veen.
Carl Hedin och Van der Veen. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show

Carl Hedin och Fortunity S
Carl Hedin och Fortunity S. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show
Carl Hedin och Van der Veen.
Carl Hedin och Van der Veen. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.