Cathrine Dufour är textryttare på Breeders även i år.  Foto FEI/Liz Gregg

Cathrine Dufour inför Breeders: ”Nu vill vi ha friska hästar som kan tävla när de är 18 år”

Cathrine Dufour är testryttare på Flyinge under Breeders Trophy där man börjar visa  5- och 6-åriga dressyrhästar redan nästa tisdag. Testridningen av 4-åringarna sker på lördagen.

 

SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy går vecka 39 och 40 på Flyinge – första veckan dressyr, andra veckan hoppning.

Till hoppningen kommer i år en världsmästare och världsetta som testryttare, ingen mindre än Henrik von Eckermann.

Har själv två SWB

Vid dressyrens testridning får vi återigen en riktig stjärna, danska Cathrine Dufour, som säger att hon har höga förväntningar efter förra årets fina kvalitet på hästarna.
– Jag ser en stigande kvalitet för varje år.

Cathrine har själv två SWB-hästar hemma i stallet. Båda har det hon söker hon sina hästar – mycket energi och en passion för arbetet. Hon äger dem tillsammans med familjen Zinglersen, som även äger Bohemian. 7-årige hingsten Vividus QRE (Zaladin MI x Don Charly, uppf Christian Påhlsson) och ett 5-årigt sto efter Zappa.

– Vividus tänker jag på som min nästa Grand Prix-häst. Vi har precis lyckats göra våra första 15 byten i varje, och han har stor talang för både piaff och passage. Jag hoppas debutera honom i Grand Prix nästa år när han är åtta år.

Aveln bort från ”biggest movers”

Cathrine berättar att när hon testrider vill hon framförallt ge hästen en bra upplevelse. Hon vill ge den lite tid att känna sig bekväm med henne och testar gas och broms, känner om den är liksidig.
– Hur är balansen, rör den sig framåt, kan den variera gångarterna? Jag vill framförallt känna att hästen lyssnar på mig, har hög ridbarhet och är följsam.

Hon tycker att aveln har gått bort från att få fram maxade gångarter och ser det som positivt.
– Vi vill ha gång, men vi vill framförallt ha ridbarhet. Nu vill vi inte bara ha ”the biggest movers”, vi vill har friska hästar som kan tävla när de är 18 år.
– Jag ser också att det blir lättare och lättare för hästarna att lära sig det som krävs av dem.

Viktigast att ha roligt i vardagen

Du vill ha heta hästar, men på tävlingar som nu senast VM i Herning när publiken är helt galen – hur funkar det för dig?
– Jag ska ju säga att när jag red klappade inte publiken. De höll ordning på varandra och tog väldigt väl hand om oss! De kunde se hur de olika ryttarna ville ha det.
– Men det viktigaste för mig är att ha roligt i vardagen och då är det mer kul med en partner som är het och supertaggad att jobba.

Dressyrveckan inleds med 5- och 6-åringar som visas redan på tisdagen. Den uppskattade testridningen med Cathrine Dufour får vi se på lördagen. I år blir det även Grand Prixdressyr där vi får se några svenska toppryttare – Johanna Due Boje, Marina Mattsson, Yvonne Österholm, Mads Hendeliowitz, Anette Christensen och Ebba von Essen.

– Vi ser framemot SWB Equestrian Weeks och Elitfölauktionerna! Att Flyinge kommer bubbla av fantastiska hästar, duktiga ryttare och engagerad publik! Vi är också väldigt glada över att återigen ha härliga Cathrine Laudrup-Dufour som testryttare för fyraåringarna, säger Ellinor Andersson, SWB.

Breeders Trophy i fälttävlan arrangeras av Gärds RF i Kristianstad den 14-16 oktober.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.