Cecilia Bergåkra - Primavera

Cecilia Bergåkra berättar om förlamningen

Plötsligt var dressyrryttaren Cecilia Bergåkra förlamad i halva ansiktet och kunde inte prata. Hon kunde inte lyfta höger arm eller ben.

 

 

För tidningen Expressen berättar Cecilia Bergåkra om de gångna veckorna när hon tappade både tal- och rörelseförmågan. I slutet av maj drabbades hon av svår huvudvärk, som förvärrades med illamående och kräkningar och så småningom ännu värre symptom. Hon uppsökte sjukvården flera gånger och skickades hem gång på gång. Till slut var hon så dålig att hon fick skickas till sjukhus i ambulans.

– Jag låg i sängen på mitt rum när mamma kom in och tittade till mig. Och när hon sitter där bredvid mig, då slutar halva ansiktet att röra sig. Det var det sjukaste jag har varit med om. Jag kunde inte prata sammanhängande. Halva delen av munnen bara hängde. Mamma frågade om jag ville ha vatten. Men jag kunde inte svara ordentligt, jag pratade bara sluddrigt, säger Cecilia till Expressen.

I ambulansen kunde Cecilia inte prata alls. Symptomen liknade de man drabbas av vid en stroke. Förlamningen höll i sig i tolv timmar.

Det var länge oklart vad hon drabbats av.

Först fick hon komma hem, men bara några timmar senare fick hon åka tillbaka till sjukhuset då prover visade att hon behövde omedelbar vård. Hon hade drabbats av ett vattkoppsvirus som gett invärtes bältros och orsakat hjärnhinneinflammation.

Sedan ett par dagar är hon nu tillbaka hemma på gården i Hälsingland. Kroppen fungerar igen som den ska och hon kan prata.

Hela artikeln i Expressen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.