Charlotte Dujardin - Mount St John Freestyle

Charlotte Dujardins fina gest mot stewarden som fällde henne i EM

Journalisten Sabine Kowalczyk bloggar om en händelse i Amsterdam, när Charlotte Dujardin mötte stewarden som stängde av henne från EM i Rotterdam förra året. Avstängningen ledde till att Storbritannien förlorade sitt lagsilver.

Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle är sista startande i Grand Prix i Amsterdam förra veckan.

När  hon kommer ut från arenan görs den vanliga kontrollen av hästens mun, nosgrimma, kropp. Är allt okej, mår hästen bra? Stewarden som utför kontrollen är Anita van Os, som var med i teamet av stewards som fällde Charlotte Dujardin i EM i somras.

Den gången hade hästen ett litet märke i sidan efter sporren, tillräckligt för att hon skulle diskvalificeras och Storbritannien förlorade sitt lagsilver. Den gången gladdes vi åt att Sverige därmed klev upp och fick ett lagbrons, men den glädjebägaren smolkades onekligen av att man tyckte så otroligt synd om Charlotte. Hon är ju känd som en mjuk och känslig ryttare, inte den som skadar sin häst med flit.

Kanske borde man tycka att Charlotte kunde vara lite bitter för att hon diskades i Rotterdam. Men vad som händer i Amsterdam efter kontrollen visar något helt annat. Hon böjer sig fram och ger Anita van Os en kram. De fattar varandras händer en stund.

– Det är klart att man hoppas att man aldrig ska hitta någonting. Charlotte är en förebild för många. Vad som är viktigt är att ingenting hände med flit i Rotterdam. Vi stewarder gör vårt jobb, men vi är människor, inte maskiner, säger Anita van Os och får tårar i ögonen.

– Hon var väldigt vänlig mot mig när jag stängdes av, hon förstod hur svårt det var, säger Charlotte.

Läs hela blogginlägget här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.