Hoppning och dressyr ridsport

Coronapandemin ändrar många kvalregler

Den allmänna kvaltiden i några av ridsportens grenar utökas tillfälligt på grund av de restriktioner som finns under pandemin. Även kvalreglerna till årets utomhus-SM i ponnyhoppning och SM i dressyr har lättats.

Den allmänna kvaltiden i några av ridsportens grenar utökas tillfälligt på grund av de restriktioner som finns under pandemin. Även kvalreglerna till årets utomhus-SM i ponnyhoppning och SM i dressyr har lättats.

Allmänna kval i grenar med 24-månaderskval

Tävlingssektionen har beslutat att till och med 31 december 2021 ändra de rullande kvalen i grenar med kvaltid 24 månader. I stället införs en tillfällig bortre gräns, från och med 1 januari 2019. Det betyder utökad kvaltid.

Exempel tidigare regler: Ett ekipage har gjort sitt kval 1 februari 2019. Det innebar att ekipaget inte var kvalat efter 1 februari 2021, eftersom kvalet låg mer än 24 månader bakåt i tiden.

Exempel nya tillfälliga regler: Ett ekipage har gjort ett kval 1 februari 2019. Det innebär att ekipaget nu är kvalat till och med 31 december 2021, eftersom kvalet är gjort efter 1 januari 2019 och 24-månadersgränsen är ersatt av 1 januari 2019 som bortre tidsgräns.

Allmänna kval till klasser i ponnydressyr 2021

Dressyrkommittén har beslutat om nya kvalregler i ponnydressyr under 2021:

För att starta FEI inledande program, FEI:s Lagtävlansprogram för ponnyryttare eller FEI:s Individuella Mästerskapsprogram vid 3* tävling, krävs 1 start på 2* tävling i program i LA:P1 och LA:P2, FEI inledande program, FEI:s Lagtävlansprogram för ponnyryttare eller FEI:s Individuella Mästerskapsprogram för ponnyryttare på 62 %.

Kval till utomhus-SM ponnyhoppning 2021

Hoppkommittén har beslutat att lätta kvalreglerna till utomhus-SM i ponnyhoppning i år från minst tre till minst två felfria grundhoppningar i Medelsvår B eller högre. Det är alltså samma SM-kvalregler som förra året.

Samtidigt ger kommittén de arrangörer som har 2* Medelsvår B i sin tävling en frivillig möjlighet att göra om 2* Medelsvår B till 3* Medelsvår B för att utöka kvalmöjligheterna till fler delar av landet. Denna möjlighet gäller t o m ordinarie anmälningstids utgång för utomhus-SM. SM avgörs vecka 32 hos Skogslottens RF.

Kval till dressyr-SM 2021

Dressyrkommittén har beslutat att lätta kvalreglerna till SM. Det krävs ett godkänt kvalresultat för att kvala till SM.

Ponny kategori B: lägst 65,00% i en ritt i LA:2 eller högre, vid lägst 2* tävling.

Ponny kategori C grupp 1 och 2: lägst 66,00 % en ritt i FEI:s Inledande program för ponnyryttare, FEI:s Lagtävlansprogram för ponnyryttare eller FEI:s Individuella Mästerskapsprogram för ponnyryttare, vid lägst 3*/nationell tävling.

Ponny kategori D grupp 1 och 2: lägst 67,00 % en ritt i i FEI:s Inledande program för ponnyryttare, FEI:s Lagtävlansprogram för ponnyryttare eller FEI:s Individuella Mästerskapsprogram för ponnyryttare, vid lägst 3*/nationell tävling.

Children: lägst 63,00 % en ritt i LA:4, Msv C eller Childrenprogram.

Junior: lägst 65,00 % i minst en ritt i FEI:s Lagprogram eller FEI:s Mästerskapsprogram (för juniorer) på lägst 3*/nationell tävling. Endast kvalklasser som dömts av tre domare räknas som kval.

Young Rider: lägst 64,00 % i minst en ritt i FEI:s Lagtävlansprogram Msv A (FEI:s Prix S:t Georges), FEI:s Mästerskapsprogram Msv A, vid lägst 3*/nationell tävling. Endast kvalklasser som dömts av tre domare, räknas som kval. Kvalifikation kan inte ske i kür.

U 25: lägst 64,00 % i minst en ritt i lägst FEI Intermediaire II. Kvalifikation kan inte ske i kür.

Senior: Lägst 64,00 % i minst en ritt i Grand Prix eller Grand Prix Special på 3*/4*/5*/nationell eller elittävling. Kvalifikation kan inte ske i kür.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.