Hela laget med Alva Lander - Herbie Hancock Graftebjerg (längst till höger), Isabella Tovek - Happiness (längst till vänster), Denise Ljungkvist – Soega och Marina Mattsson - Quartermain. Foto/Montage: Kim C Lundin

Dags för U25-EM med medaljchans

Sverige har tagit brons på U25-EM två år på rad, kan det bli medalj en tredje gång. Konkurrensen hårdnar.

U25-kategorin, tävlingar för ryttare på häst med ålder under 25 år, har inte så många år på nacken men har inneburit en verklig boost för speciellt dressyren. Det har tidigare varit svårt att gå direkt från young rider, unga ryttare under 21 år, till seniorlägret inom dressyr. Inom hoppning finns kategorin men bekymret är inte riktigt detsamma där.

Det första officiella EM:et för U25 gick i Hagen och då tog Josefin Gyllenswärd / Don Angelo, Mathilde Hannell / Deela Mae, Marina Mattssson / Beckham och Sanna Nilsson / Lennox hem ett historiskt första brons.

Förra året stod österrikiska Lamprechtshausen värd för U25-EM och laget upprepade bronsmedaljbragden genom Lina Jönsson / Quentin, Josefin Gyllenswärd / Don Angelo, Mathilde Hannell / Deela Mae och Johan Wessner /Sterling G. Det EM:et gick till historien som en av de mest katastrofalt arrangerade tävlingarna någonsin. Den individuella medaljstriden i küren fick helt enkelt strykas och inga resultat finns efter problem med ljudanläggning och annat.

I år går U25-EM i Nederländerna på Hippischcentrum i Exloo och allt talar för att det i år blir ordning i arrangemanget. Det svenska laget består av Alva Lander / Herbie Hancock Graftebjerg, Isabella Tovek / Happiness 26, Denise Ljungkvist / Soega och Marina Mattsson / Quartermain. För alla utom Marina är det första mästerskapet i den här kategorin men de har alla gott om mästerskapsrutin även om både Soega och Quartermain är unga hästar. Denise Ljungkvist med Soega ligger 11 på FEI:s rankningslista.

De möter hårt motstånd från vanligtvis starka nationer som Tyskland, Nederländerna och Danmark men även Storbritannien har ett lag som kanske kan skrälla. Från Österike kommer Diana Porsche som tog guld 2016 med sin Di Sandro Old men de har inte visat form i år. Unga Charlotte Fry som nyss tog hem unghäst-VM i en åldersklass med Glamourdale rider här Dark Legend, se ride-tv intervju med henne.

Tidsprogram
Tisdag 14 augusti Hästbesiktning 14-15
Onsdag 15 august Lagklass Intermediaire II 15,45-21
Torsdag 16 augusti Individuell klass U25 Grand Prix 15,30-21
Fredag 17 augusti Individuell klass U25 kür 13-15-16

Deltagande ekipage

U25-rankning
Arrangörens hemsida

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.