Daniel Bachmann Andersen och Agnete Kirk Thinggaard, Daniel och Don Olymbrio. Foto FEI/Stephanie Mostrup Præstgaard, Kim C Lundin

Danska superhingsten byter ryttare – stjärnfall i Saab Top 10 på Friends

Vi kommer inte att få se fantastiska ekipaget med danska superstjärnan Daniel Bachmann Andersen och hans hingst Blue Hors Don Olymbrio på Friends Arena i december – hingsten byter nu ryttare.

Det är nu klart att danska ryttaren Agnete Kirk Thinggard kommer att ta över Blue Hors Don Olymbrio, som hittills tävlats av landsmannen Daniel Bachmann Andersen.

Ekipaget är 12:a på världsrankingen och har haft fantastiska framgångar, med flera internationella Grand Prixsegrar.

Agnete tar över Blue Hors Don Olymbrio omedelbart och Daniel kommer, enligt Blue Hors pressmeddelande, ”fortsätta att utveckla sina övriga topphästar”. Daniel är, i sällskap med Cathrine Dufour och Isabell Werth (som har tre…), en av få toppryttare med mer än en häst på topp 12 i världsrankingen och är åtta på världsrankingen med Blue Hors Zack.

Agnete Kirk Thinggaard och Blue Hors Zatchmo
Agnete och Blue Hors Zatchmo. Foto Blue Hors

Ändringen innebär att Daniel och Blue Hors Don Olymbrio inte kommer till start i Saab Top 10 2019 på Friends Arena under Sweden International Horse Show.

Agnete Kirk Thinggard pensionerade i oktober sin stjärna Jojo AZ från sporten. Ekipaget var med och tog EM-silver med det danska laget i Göteborg 2017 och har ridit ett OS och två världscupfinaler. Agnete debuterade nyligen tioårige Blue Hors Zatchmo i internationell Grand Prix på 68 procent. I stallet har hon också Fiona Bigwoods OS-häst från Rio, Atterupgaards Orthilia, som hon dock ej startat i år.

Agnete är dotter till Blue Hors ägare Kjeld Kirk Kristiansen, men har hittills haft eget stall, Julianenlyst. Sedan oktober ingår hon officiellt i Blue Hors team och rider nu för deras huvudtränare Lars Petersen.
– Det är en naturlig utveckling som kändes helt rätt, sade Agnete då. Jag är verkligen stolt över att rida för Blue Hors och jag hade hittills inte förstått hur mycket det betyder för mig. Min far har skapat Blue Hors och det har varit en del av min familj i större delen av mitt liv. Första gången jag red med Blue Hors logo kände jag spontant en stolthet. Det är en härlig känsla.
När Agnete gick över till Blue Hors tog hon över Blue Hors Veneziano, som dittills tävlats av Daniel Bachmann Andersen.

Agnete är barnbarnsbarn till Legos grundare Ole Kirk Christiansen och tillsammans med sin familj äger hon 75 procent av bolaget.

Agnete Kirk Thinggaard och Blue Hors Veneziano
Agnete Kirk Thinggaard och Blue Hors Veneziano. Foto Blue Hors

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.