De vill höja prispengarna i dressyren
Premierna är för låga. Det menar duon bakom DressagePower. Deras satsning på att höja statusen på svensk dressyr har nu pågått i två år.
Det är Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna som ligger bakom DressagePower. Tillsammans vill de få upp premierna – och öka statusen för dressyren i Sverige.
– Vi brinner för dressyren och vill utveckla den. Vi tror att det här kanske är ett bättre sätt att kunna påverka. Vi har inga långa beslutsvägar i DressagePower, säger Peter Härnstam.
Unga hästar
Duon har bland annat jobbat med tävlingsformen Future Stars, det vill säga dressyr för unga hästar 7-9 år.
– Vi såg att det egentligen inte finns något mellan Breeders Trophy och Scandinavian open tills hästarna ska gå svår klass, säger Peter Härnstam.
Med hjälp av de nystartade tävlingsformerna hoppas han att fler hästar kan behållas i Sverige, genom att utveckla möjligheten att tävla mer och på mer utspridda nivåer.
– Vi ser ju att de hästar som går de här klassens är samma som kommer att gå våra internationella klasser i framtiden, säger Peter Härnstam.
Han tillägger också att premierna i nuläget är alldeles för låga, och att statusen för svensk dressyr måste höjas.
– Det skiljer jättemycket mellan dressyr och hoppning, även internationellt. Det har det alltid gjort. Det är det vi försöker förändra, säger Peter Härnstam.
Mer prispengar
DressagePower syftar bland annat till att på sikt höja premierna på dressyrtävlingar.
– Det är inte okej att en ryttare ska rida grand prix och sedan vinna 2 000 kronor. Det räcker inte, säger han.
Dressyren har traditionellt sett inte lockat lika mycket publik som den fartfyllda hoppningen. Det i sig är en del i att publiken sviker, och med det också sponsorerna.
Hur ska man locka fler till dressyrläktarna?
– Jag tror att både vi och arrangörerna måste göra det mer intressant. Man ska inte behöva sitta i ett kallt ridhus och frysa till ett dåligt arrangemang. Om man riskerar att göra det måste man till exempel dela ut filtar. Det finns mycket vi kan göra för att öka upplevelsen för publik och våra sponsorer, man måste göra allt lite bättre och öka förståelsen för sporten, säger Peter Härnstam.
Han tillägger också att man måste våga ställa krav på sponsorerna.
– Vi har förstört lite för oss själva i sporten. Man har tagit en sponsor som kanske sponsrar med 30 000 kronor för ett SM. Det håller inte. Man får inte sälja sig för billigt, säger han.
Peter Härnstam vill också slå ett slag för att bevara ridsporten – som en av få sporter som är jämställd.
– Män och kvinnor tävlar på samma villkor. Det är en väldigt jämställd sport och den är värd att bevara och lyfta fram, säger han.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.