Anna Elfstrand tvingas avstå de större tävlingarna på grund av att hästen Focus inte trivs med bett. Foto: Privat

De vill slåss om dressyrsegrarna – utan bett

Att tävla högre än pay and ride och på klubbnivå är uteslutet för dressyrfrälsta Anna Elfstrand. Anledningen: Hästen Focus klarar inte av att ha bett i munnen. ”Det är jättetråkigt”, säger ryttaren.

Anna köpte hästen Focus för tio månader sedan. Från början red hon med bett – men kände snart att det inte fungerade.

– Jag märkte att han la ut tungan och kändes obekväm. Man märker ju när en häst inte är avspänd, säger hon.

Valacken visade sig ha lite sår i munnen och skador som går att härleda till bettanvändning. Anna vet inte så mycket om Focus historia utöver att han varit hopphäst och beskrivits som utbränd.

Till en början fortsatte Anna traggla på med bett till Focus. Men väl ute på tävling kände Anna att inget stämde. Då föddes tanken på att börja rida bettlöst.

– Direkt från första ridpasset var det som en annan häst. Sedan dess har jag inte tävlat i någon mer riktig dressyrtävling och det var i juni i år, säger Anna.

Numera får Focus gå uteslutande på bettlöst. Anna hoppas dock på det nya reglementet vad det gäller bettlös dressyr, även om förslaget från dressyrkommittén inte släppts i sin helhet. Enligt uppgift ska det nya TR öppna för bettlös dressyr – men med egna framridningar och egna, bettlösa, klasser. Ett steg åt rätt håll menar Anna – samtidigt som hon flaggar för att det kan vara få arrangörer som vill lägga det extra engagemanget för att hålla bettlösa klasser.

Vill se ändring

Just nu rider Anna Elfstrand och Focus lätt b och hoppas på avancemang. Men utan bett grusas förhoppningen om högre klasser och att få tävla mot andra dressyrfantaster oavsett huvudlag. Att starta med bett på Focus menar Anna är ganska meningslöst då procenten dras ner.
– Om  jag jämför resultat som Focus fick på bett på regional tävling i jämförelse med vad han får bettlöst på pay and ride så skiljer det 15 procent. Det skiljer såklart lite i bedömningen men jag tycker det säger en del, säger Anna och tillägger att det är svårt att få bra procent på dressyren om hästen kör med tungan och är obekväm med bettet.
– Jag har fått kommentarer om det när vi ridit dressyrprogram faktiskt. Det finns ju en bedömningspunkt som berör kontakt med bettet, säger Anna Elfstrand.
Hästen Focus trivs bäst med bettlöst. Foto: Privat
Anna välkomnar en revidering av tävlingsreglerna.
– Det är så inpräntat att man ska ha bett. Men det är inte så att vi är några galningar som inte kan kontrollera våra hästar, säger Anna apropå säkerhetsaspekten som används som argument för att hästar ska ha bett i munnen på tävlingsplats.
– Det är inte så att det är någon fördel att rida på bettlöst rent tävlingsmässigt. Jag hoppas att det så småningom kommer att bli tillåtet att ha bettlöst på alla nivåer, säger hon.
Vad skulle det betyda för dig att få tävla bettlöst i dressyren?
– Jättemycket. Det hade betytt att jag hade sluppit att försöka lära in min häst att gå på bett när han inte trivs med det. Om han kan slippa ha ett bett i munnen vore det ju helt fantastiskt, säger Anna.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.