DressagePowers initiativtagare Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam. Foto DressagePower

Digitala tävlingar från DressagePower i vår

DressagePower arrangerar digitala tävlingar i lägre klasser där alla kan vara med. Man behöver inte kvala eller ha licens, men hästvälfärden är hög prio.

DressagePower kallar det sin julklapp till ridsporten, när man i vår arrangerar digitala dressyrtävlingar i LC-LAP 1 för ponny och LB – Msv för häst.

Namnet på tävlingen blir LiveArena & DressagePower Online Tour.
Touren har fyra omgångar och den som är med i minst två av omgångarna är med i touren.
– Det kommer att vara som en ”vanlig” tävling med rosett, plakett och hederspriser i kvalen. Varje omgång är en tävling i sig och efter alla fyra omgångar utses en tourvinnare i varje grupp. Tourvinnaren får bland annat segertäcke, premier och hederspriser och vi lovar det blir pompa och ståt, säger Peter Härnstam.

Under 2020 var planerna att göra en digital dressyrtävling, men olika omständigheter satte käppar i hjulet för planerna och det blev en digital programridning i stället. Det blev positiva reaktioner på programridningen.
– Men det var många som blev besvikna när det inte var tävling, så det här ska bli jätteroligt. Det är många som behöver öva sig på att tävla, och det här är ett ypperligt sätt – både häst och ryttare skall ha reglementsenligt klädsel och det blir en spänning i sig när man vet att hela landet sen kan se på ritten via DressagePower TV. Ekipagen som är med på dessa digitala tävlingar kommer helt klart att ha ett försprång när det blir fysiska tävlingar igen, säger Peter Härnstam.

Det finns vissa regler, som att hästens sidor, skänkelläget, hästens mun och nosgrimma ska filmas efter ritten. Man lägger stor vikt vid hästens välfärd vid tävlingen där ryttaren eller myndig person skall intyga några punkter om tävlingens genomförande. Tränarens namn och kontaktuppgifter ska också anges, och om något ser tveksamt ut under ritten kan DressagePower kontakta tränaren.
En regel som dock inte finns på tävlingen är att du måste kvala dig upp i klasserna – det är fritt att välja vilket program du vill tävla i. Det krävs inte heller tävlingslicens.
De förinspelade ritterna bedöms av godkända domare för att sedan klippas ihop och sändas som en ”Live-tävling”.
– Vi kommer att presentera varje ekipages och procent efter avslutad ritt, vi kommer även att spela musik till ritterna. Vi lovar också en ”mini-clinic” i samband med varje omgång, säger Peter Härnstam.

Tävlingen är en satsning på breddsporten.
– Vi vet att detta betyder mycket för våra breddryttare i landet. En extra bonus är att nära och kära kan följa sändningarna på DressagePowerTV, tack vare LiveArena som är vår huvudpartner, säger Peter Härnstam.
Han ser positiva aspekter med digitala tävlingar, som att det är miljövänligare när ekipagen inte behöver köra till tävlingsplatsen. Dessutom krävs inte utrustning som dragbil och släp, vilket kan göra tävling möjlig för fler.
– Vi vill ge den här touren till ridsporten – det är vår julklapp. Vi ser många fördelar med en digital tävling, inte minst ut hästens perspektiv som slipper resor och att förflytta sig långt och inte minst smittorisken för hästar. Och kanske är det framtiden – se hur hela samhället har ställt om, företag kör mer digitalt och vi jobbar hemma, varför skulle inte ridsporten kunna bli digital, säger Peter Härnstam.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.