FEI World Cup™ Dressage Madrid Beatriz Ferrer-Salat rider ärevarv med Delgado Foto:  FEI/Lukasz Kowalski

Dressyrens fjärde världscupkval i Madrid avgjort

Madrid Horse Week innehöll dubbla världscupkval. I dressyren dominerade hemmaryttarna stort och bäst var Beatriz Ferrer-Salat, bronsvinnare på EM 2015. Tinne Vilhelmson Silfvén är fortsatt bästa svensk i tabellen.

Spansk dominans i världscupkval

Världscupen i dressyr går i den västeuropeiska ligan över tio världscupkval där Madrid är ett av de nyaste orterna, premiär 2017. Då gästade Isabell Werth tävlingen men i år var avsaknaden av utländska stjärnor påtaglig.

Den iberiska halvön har gott om egna bra ekipage och topp tre blev spansk-portugisisk när Beatriz Ferrer-Salat med sin valack Delgado tog segern på fina 81,285 procent i küren. Hon segrade före sin landsman Claudio Castila Ruiz med Alcaide som fick 78,915 procent.

Tredjeplacerade Maria CaetanoCoroado från Portugal tog ännu fler världscuppoäng att lägga till sin tidigare seger i Brno i juni, ett kval i den cetraleuropeiska ligan. Det är mycket troligt att Maria med sina 35 poäng kommer att visa upp sin skimmel i Göteborg under världscupfinalen i april nästa år.

Resultat

Ställning i dressyrens världscup

De sex kvalen i den centraleuropeiska ligan är avklarade. I den västeuropeiska har fyra genomförts och sex återstår. Närmast i tur är tre kval i december: Salszburg 5-9, London 17-18 och Mechelen 26-30.
Under nästa helg rider många av världscupryttarna i Stockholm på topp-10 såsom Daniel Bachmann Andersen, Helen Langehanenberg, Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.  För Tinne bär det sedan av till USA. Dit har hon 27 världscuppoäng från Herning och Stuttgart, hittills bästa svensk i tabellen.

I ledning för ligan ligger Dorothée Schneider med poäng från Lyon, Stuttgart och Budapest i september. Ny är Benjamin Werndl, bror till Sverigebekanta Jessica von Bredow-Werndl, som gör en rejäl satsning med flera hästar i vinter.

Isabell Werth har tagit flera segrar redan men saknas i tabellen som regerande titelhållare i världscupen. Hon behöver göra två starter för att vara kvalificerad, vill hon ha hästar att välja på gäller två starter för varje. När Isabell Werth vinner går ”hennes” poäng till andraplacerade ekipaget och neråt. Det gav Patrik Kittel 20 poäng från Lyon. Natalie Oldfors har lika många efter sin seger i Tallinn i början på oktober. Nästbästa svensk är Charlotte Haid Bondergaard som tagit 23 poäng i den centraleuropeiska ligan i Sopot och Tallinn.

 Ställning efter Madrid

FEI World Cup™ Dressage Madrid tredjeplacerade Maria Caetano POR på Coroado Foto: FEI/Lukasz Kowalski
FEI World Cup™ Dressage Madrid Beatriz Ferrer-Salat ESP med Delgado Foto: FEI/Lukasz Kowalski
FEI World Cup™ Dressage Madrid Beatriz Ferrer-Salat ESP på Delgado Foto FEI/Lukasz Kowalski
FEI World Cup™ Dressage Madrid andraplacerad Claudio Castilla Ruiz ESP med Alcaide Foto: FEI/Lukasz Kowalski
FEI World Cup™ Dressage Madrid Beatriz Ferrer-Salat ESP segrade med Delgado Foto: FEI/Lukasz Kowalski

Tidigare artiklar om världscupkval i dressyr

Svenskt på pallen i Lyon
Bella Rose och Werth regerar i Stuttgart
Tinnes magiska världscupstart

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.