Unghäst-VM innebär spända nerver. 2017 skojade Jeanna Högberg men attans, några hundradelar ifrån final ställde henne och Astoria utanför. I år har de chansen igen. Det har även Andreas Helgstrand med medaljören Ferrari OLD och Severo Jurado Lopez på D'Avie, utan medalj 2017. Foto: Kim C Lundin

Dressyrens unghäst-VM har avspark

Unghäst-VM för gångartstalanger avgörs i helgen strax utanför Ermelo i Nederländerna. Över 120 unga hästar ska inför i domarnas skarpa blick och sorteras, final eller inte. Häng med Ridenews dit i helgen. (uppdaterad)

Under helgen gör 5-, 6- och 7-åriga dressyrhästar från olika avelsförbund och länder upp om hur världens bästa unga hästar rör sig i skritt, trav och galopp. Evenemanget går för sista och tredje gången i den här perioden på KNHS/KWPN:s stora anläggning i De Beek 101, Ermelo. Det är med andra ord Nederländernas motsvarighet till Warendorf i Tyskland eller Strömsholm/Flyinge med säte för både ridsportförbund och flera avelsföreningar, bara så mycket mer koncentrerat och effektivt samutnyttjat.

Först ut under torsdagen är de 5-åriga hästarna som startar klockan 10 med Nederländernas nyuttagna VM-ryttare Emmelie Scholtens på godkände hingsten Indian Rock och sedan går de 40 ekipagen fram till 17:45. Huvuddomare för 5-åringarna eller såkallad Ground Jury President är hemmadomaren Mariette Sanders som varit i Sverige på Breeders Trophy.
Bland de 5-åriga hästarna är Notting Hill TH som rids av Marina Mattsson struken och ingen reserv insatt.
– Notting Hill hade ite feber på morgonen i måndags så jag vågade inte åka. En lång resa hade antagligen gjort det värre… Väldigt tråkigt men vi kommer igen, meddelar Marina Mattsson från hemmaplan. Svenska starttider:
12.13 Bergsjoholms Valbonne / Emilie Brolin  Se vår intervju med dressyrgeneralen från FHS
17.09 Shizeido Gj / Madelene Engelke
17.18 Athena / Rebecca Mauléon

Yvonne Österholm rider SWB-godkände hingsten Ironman H för Finland med start 17:27. Danmarks Andreas Helgstrand visar unghäst för både Danmark och hästarnas hemmanation Tyskland, först ut är Zhaplin Langholt och 15:42 är det dags för snackishingsten Revolution, ska den store hingsten hålla måttet och hålla sig lugn. Helgstrand Dressage står för nästan tio procent av hela startfältet på unghäst-VM.

Andreas Helgstrand leder på Zhaplin Langholt med 9 poäng efter en trav som fick 9,8 poäng. 


Emelie Brolin och Bergsjöholms Valbonne.

Övriga domare under meetinget är Dietrich Plewa, Jean-Michel Roudier, Maria Colliander, Isobel Wessels, Susanne Baarup, Ulrike Nivelle,  Maria Schwennesen, Kurt Christensen, Adriaan Hamoen, Christoph Hess, Eddy de Wolff Westerrode och Lars Andersson. Vilka klasser de dömer är ännu oklart då varje unghästklass har fyra domare. De sitter två och två med kommunikation mellan sig på kort- och långsidan.

Unghäst-VM med kvalen sänds live på Clipmyhorse utan kostnad, för att titta på finaler och i efterhand krävs abonnemang. Finalerna sänds via FEI Livestream på Youtube. Varje årgång går en grundomgång och från den går tolv ekipage direkt till final. Sedan får övriga chansen i lilla finalen, oftast på en mindre arena och de tre bästa i lilla finalen för respektive årgång får en finalbiljett.  På lördag är det 5-åringarnas final och på söndag avgörs 7-åringar och 6-åringar.

Här hittar du alla länkar du behöver för att hänga med, game on i Ermelo.

Unghäst-VM
Startlista 5-åringar 

Liveresultat 5-åringar
Bekräftad deltagarlista
Start- och resultatlistor
Program
Clipmyhorse, huvudarena
Clipmyhorse, arena 2
FEI Livestream (observera att det i denna kanalen ligger uppe video från tidigare års finaler om det inte är en aktuell sändning just då)

 

Tidigare artiklar om unghäst-VM från Ridenews om evenemanget i Ermelo
Unghäst-VM: Svenska laget nominerat, världsettans son med
Äntligen! Uttagna till unghäst-VM i dressyr
Unghäst-VM: Andreas Helgstrand hjälper Tyskland toppa laget

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.