Bohemian och Cathrine Dufour.

Dressyrens världscup: Överlägsen seger för Cathrine, tufft för svenskarna

Det blev en imponerande seger för Cathrine Dufour och Bohemian när dressyrens världscup hade premiär i Herning. De svenska ekipagen hamnade längre ner i resultatlistan denna dag och en blev utringd redan på lördagen och kom ej till start.

På söndagen avgjordes premiäromgången av dressyrens världscup i Herning. Tidigare har några svenska ekipage tävlat i den östeuropeiska ligan, som startade tidigare, men nu drar alltså den västeuropeiska ligan igång.

Minna Telde och Isac bjöd på en fin kür med hög svårighetsgrad och slutade på 76,505 procent. Det räckte dock endast till en 10:eplats. För Rose Mathisen och Zuidenwind blev det något lägre procent i ett program där bytena belönades medan skritten drog ner snittet, totalt 75,705 och en 13:eplats.

Detta var en tävling som bjöd på hårt motstånd från både etablerade toppekipage och nya stjärnor på väg upp.

Segern i klassen gick inte oväntat till hemmaryttaren Cathrine Dufour med Bohemian som red ihop hela 88,190 procent. Benjamin Werndl med Daily Mirror 9 glänste med 10:or på ökade skritten och gick in på 84,545 procent – kanske något överraskande före storstjärnan Helen Langehanenberg med Damsey Frh.

Detta var också dagen för ett stämningsfullt avsked av silverhästen från EM 2017, 16-årige Jojo AZ som nu går i pension och tackades av sin ryttare Agnete Kirk Thinggard. Ekipaget landade på 77,630 procent och en 7:eplats i denna sin sista kür tillsammans.

Lördagens Grand Prix bjöd inte på några framgångar för Sverige  – Nathalie Oldfors Mickey M ringdes ut på grund av orenhet, men man kunde dock inte se något vid efterföljande veterinärkontroll. Rose Mathisen och Zuidenwind hamnade på 10:e plats med 71,450 procent och Minna Telde med Isac på 13:e med 69,340 procent.  Cathrine Dufour på Bohemian segrade i klassen med 83,02 procent.

Alla resultat > > >

Här kan du se Cathrine och Bohemians segerritt (klippt):

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.