dressyr knoppar nonsens

Dressyrstjärnan hindras från tävlan av förbundet – byter land

Igår sprängde hon 80-procentsgränsen – men hennes förbund vill inte låta henne tävla internationellt. Nu byter dressyrryttaren land för att kunna fortsätta sin satsning.

Dressyrryttare Sandra Nuxoll – som bland annat har tränat Patrik Kittels Delaunay – sprängde igår 80-procentsgränsen med sin Bonheur de la Vie med 80.100 procent i Grand Prix i tyska Redefin.

Det kommer dock inte ridsportförbundet i hennes hemland Österrike att ha någon glädje av. Efter att ha slagits mot förbundets byråkrati har Sandra nu meddelat att hon byter land och fortsättningsvis kommer att tävla för Tyskland, där hon är bosatt sedan 15 år tillbaka och driver sin verksamhet.

Byråkrati

Det österrikiska förbundet har beslutat att en ryttare som vill tävla internationellt först måste leverera ett resultat över 66 procent på en tävling hemma i Österrike. Under pandemin har inte Sandra haft möjlighet att resa till Österrike och hon tycker själv att det är ”löjligt” då hon med sina hästar har levererat över 75 procent på tävlingar i Tyskland och bland annat vunnit den prestigefyllda tyska Louisdor Cup.

Tidigare har Sandra Nuxoll främst tävlat unghästar och sedan sålt dem vidare, men nu har hon behållit sina två bästa hästar Bonheur de la Vie och Hanami för att tävla dem i internationell Grand Prix. Men det österrikiska förbundet vägrar tillåta henne. Nu senast var hon inbjuden till de internationella tävlingarna i Verden (där för övrigt Therese Nilshagen vann igår) men det österrikiska förbundet förbjöd henne att delta.

– Jag känner att de av någon anledning inte vill ha mig. Vad vill de ha i Österrike mer än en Louisdor Cupvinnare? säger hon till eurodressage.com.

Har tränat internationella stjärnor

51-åriga Sandra Nuxoll jobbade i finansbranschen innan hon bestämde sig för att satsa på ryttarkarriären. Hon driver ett dressyr- och försäljningsstall i Dinklage i Tyskland och är sedan 2014 gift med tyske Norbert Nuxoll som är tränare hos Paul Schockemöhle.

Hon söker fram unga talangfulla hästar och tränar dem upp till Grand Prix för att sälja dem vidare. Några av de internationellt framgångsrika hästar som passerat i hennes stall är Delaunay (Patrik Kittel), Stand By Me (Lisa Müller) och Destiny OLD (Kristine Bröring-Sprehe).

– Min framtid finns här i Tyskland och jag hoppas att den kan vara ljus om jag rider för Tyskland.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.