Dressyr Foto: Kim C Lundin

Dressyrtränaren sköt sin elev – friad på grund av sinnessjukdom

Den välkände amerikanske dressyrtränaren Michael Barisone greps i augusti 2019 efter att ha skjutit sin elev Lauren Kanarek i bröstet två gånger. Vi rättegången som hölls i torsdags friades han på grund av sinnessjukdom.

Det var på dressyranläggningen som drevs av Michael Barisone, 56, som skjutningen inträffade i augusti 2019.
Barisones elev Lauren Kanarek, 41, bodde i ett ett tvåvåningshus på gården tillsammans med sin fästman medan hon tränade för Barisone. Nu ville han att hon skulle flytta ut och efter ett kort meningsutbyte utanför bostaden sköt Barisone Kanarek två gånger i bröstet med en 9 mm Ruger-revolver

Kanareks fästman såg genom fönstret hur Barisone avfyrade ett handeldvapen. Barisone sköt även mot fästmannen och träffade en fönsterruta i dörren. Det utbröt ett handgemäng mellan männen där Kanareks fästman bröt handleden.

Kämpade för sitt liv

Barisons försvarsadvokat hävdade att Kanarek och hennes fästman var husockupanter som var kända för att driva omkring i dressyrvärlden.
Försvarsadvokaten berättade för reportrar att på morgonen samma dag kom en socialarbetare för att följa upp en anmälan från Kanarek och hennes fästman om att Barisone misshandlat två barn som bor på gården, troligen hans sambos två barn.

Lauren Kanarek kämpade för sitt liv efter skjutningen och låg i koma i fyra dagar. Hon vårdades länge på intensivvårdsavdelning. Idag har hon åter börjat rida, men kan inte tävla på samma nivå som förut.

Riskerade 60 års fängelse

Vid rättegången som hölls på torsdagen den 14 april stod Barisone åtalad för två mordförsök samt vapenbrott. Om han dömdes riskerade han upp till 60 års fängelse.

Försvaret hävdade nu istället att Barisone led av inbillningssjukdom och trodde att Kanarek och hennes fästman konspirerade mot honom och ville förstöra hans business, hästar, familj och vänner, vilket två läkare vittnade om.

Michael Barisone friades på alla punkter med hänvisning till sinnessjukdom. Han kommer nu att utredas på en rättspsykiatrisk klinik under 30 dagar och återvända till domstolen den 17 maj. Han kan komma att vårdas i psykiatrin så länge som det anses nödvändigt, men han kan också komma att släppas fri om man anser att det är säkert.

Michael Barisone var uttagen till OS i Peking 2008, men deltog inte eftersom han och hans häst inte blev ett av de tre ekipage som fick ingå i laget. Han tränade Allison Brock i det amerikanska laget som vann brons vid OS 2016 i Rio de Janeiro. Michael Barisone drev fram till händelsen både ett dressyrcenter i New Jersey och en träningsanläggning i Loxahatchee, Florida, nära Wellington.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.