Drottningen av bettlöst Alizee Froment kommer till SIHS
När Alizee Froment första gången äntrade Friends arena på Mistral tog hon andan ur publiken. I år gör hon en avskedsturné med hingsten som ska pensioneras. Se filmen från en av hennes uppvisningar och läs om hennes metoder.
Under Sweden International Horse Show gör den franska dressyrryttaren Alizee Froment flera uppvisningar med hingsten Mistral. Se en försmak från en uppvisning i Tyskland, i Friends Arena kommer det att bli ännu mer magiskt.
Ridenews skribent Kim C Lundin träffade Alizee Froment under hennes Stockholmsbesök förra gången.
– Mistral som jag använder i showerna har jag tävlat med under flera år, han har gått lagklasser och 5-stjärniga dressyrtävlingar, berättar Alizee.
Hon har ridit hingsten sedan han var sju år och 2008 red Alizee YR-EM på honom i Azeitao när Mistral var 8 år. Han tillhör Catherine Vaisse som har Lusitano-stuteriet Haras du Coussoul och Alizee har tävlat flera hästar därifrån som Germanicus Menauts och Naxos du Coussoul förutom Mistral.
– Mistral var i avel men är inte den mest populära hingsten bland Lusitano-älskare för han ser helt enkelt inte ut som en sådan, säger Alizee ärligt. Det skiljer i huvudformen och rörelserna är mer varmblodslika.
– Uppfödaren tycker om den här modellen på häst, med mycket och stora gångarter, så flera ser ut som Mistral och är begåvade på dressyrbanan.
Alltings början
Hur kommer det sig då att en ung etablerad dressyrryttare ger sig in i showbiz, rider utan träns och bett och reser världen runt för Alizee Froment uppträder överallt?
– Jag sökte aldrig det här livet samtidigt är ridning i frihet något jag alltid sysslat med. Min mamma är också hästintresserad, redan när jag var 4-7 år så red jag ponnyer barbacka och utan något huvudlag, jag lekte helt enkelt, berättar Alizee.
Hon hade som liten en hopp-ponny som hon kunde hoppa bana med utan träns, lite med mammas hjälp. De första rundorna så sprang mamman före och Alizees ponny följde efter, sen kunde hon själv.
– Det där med att rida sin häst i frihet är något naturligt för mig, jag tycker inte det är varken svårt eller konstigt.
Hennes konventionella ryttarkarriär tog fart som tonåring, först inom hoppning, sedan som young rider i dressyr.
– När jag hade ridit Grand Prix med Mistral i ett år så kände jag behov av att variera träningen för oss så då började jag leka med olika saker, förklarar Alizee.
Alizee kände att hon behövde ta sin ridning ännu ett steg i målet att bli ett med hästen, hon var redan utan bett och utan sadel, fanns det något mer kvar?
– Så kom tanken på repet runt halsen och jag provade på skoj vad jag kunde göra på Mistral, berättar hon.
Ridpasset då 2014 filmades och det är idag det klipp som visats 441284 gånger på youtube
– Jag hade inte kunnat förutspå de många reaktioner som kom på filmen eller vilka konsekvenser den skull få för mitt liv, det vara bara jag och min dåvarande hästskötare som hade kul, förklarar hon.
Alizee hade gjort shower med det bettlösa tränset, utan sadel men med filmen där hon rider med repet exploderade intresset.
Bättre träning
Från det här läget kunde hon snabbt konstatera att det var användbart som ett verkligt verktyg att rida bettlöst ibland och barbacka emellanåt.
– I träningen hemma började jag arbeta mycket med ett bettlöst träns, det gav lika mycket variation i träningen som om jag bytt bett. Idag varierar hon mellan ett konventionellt träns med bett och ett bettlöst träns hon tagit fram.
– När jag vill jobba med galoppen och få den större tar jag fram det bettlösa tränset, ska jag arbete med böjningen i slutorna tar jag på ett vanligt träns, förklarar Alizee som exempel.
De olika utrustningarna kompletterar varandra, Alizee utesluter inte det ena eller det andra utan använder dem olika.
– Det började som en lek men nu har jag verklig nytta av det i träning.
Hon har tagit fram ett eget bettlöst träns som är speciellt utformat i nacke och över den känsliga nosryggen men det är inte satt i produktion.
– När jag tog bort sadeln var det för att jag skulle känna ryggmuskulaturen arbeta, när du lärt dig hur musklerna jobbar så rider du annorlunda även med sadel.
Showtime, med viss utrustning
I Friends Arena visade Alizee och Mistral upp sig för publiken flera gånger med barbackapad och rep runt halsen. Det var oändligt vackert, Alizee i en lång klänning modell några 100 år gammal och Mistral med fina rörelser och underbart samarbete.
– Jag rider alltid hemma med en barbackapad för att skydda hästens ryggrad och min egen också, padden fördelar trycket på ett bättre sätt.
– I showerna rider jag mest med sadel, mycket för att klänningen är designad för det, utan sadel så hamnar den så nära Mistrals hovar att det är risk för en olycka i piruetterna, berättar Alizee.

Utbildning
När Alizee utbildar sina unga hästar och de äldre så växlar hon mellan träns och bettlöst.
– Det har blivit så att jag nästan bara använder kandaret på tävling sedan hästarna vant sig vid det och lärt sig känna igen det, menar hon.
– Vi får inte tävla utan kandar så det är nödvändigt men jag behöver det inte för att lära hästarna Grand Prix-rörelser och samling.
– Sultan behöver träna med på kandar för han har bara haft det på sig tio gånger hittills, Mistral har jag aldrig det hemma, förklarar Alizee.
Hon rider honom på ett tredelat plasttränsbett varvat med bettlöst och avslutar ofta ridpasset med repet. Sultan har ett stelt bett varvat med bettlöst och repet, för ett halvår sedan var det premiär för piaff och passage med bara rep. För Mistral handlar det mycket om att repet ger variation och bryter träning som annars kan bli monoton.
Frihet
Vad betyder det då för hästarna att gå utan huvudlag, är det någon skillnad?
– Jag känner stor skillnad på deras humör när jag tar av tränset, varje gång, såg du inte skillnaden inne i arenan under showen, undrar Alizee.
När hon tog av huvudlaget så ruskade Mistral på huvudet, skakade hela halsen och rörde sig lite mer lättfotat, så jo, visst gick det att se.
– När jag tar av huvudlaget, oavsett om det är tränset eller det bettlösa, så är det precis som om han andas ut och slappnar av ännu mer, förklarar hon.
– Det är just den känslan jag älskar så mycket, det är den jag söker i min ridning hela tiden. Det är precis samma sak med Sultan.
– När de arbetar utan något på huvudet är de sig själva helt och hållet, det är en annan känsla, det finns inga begränsningar för oss, helt underbart, säger Alizee.
Hon kan konstatera att det bettlösa tränset inte ger den frihetskänslan hur mjukt och bra det än fungerar.
– Med repet så kan vi leka tillsammans.
Kontroll
Hur får hon då kontroll på en häst som blir rädd, finns det någon nödbroms?
– Jag använder rösten som alla andra, ”ho ho”, fungerar, visst kan de bli rädda men om inte jag reagerar så blir de hos mig båda två.
Med repet kan Alizee göra motsvarande små halvhalter och parar hon ihop det med sina röstkommandon så är det mycket effektivt.
– De lyder alltid, för vi har nått en nivå av djupt förtroende och tillit mellan varandra och det är det som krävs, förklarar hon.
– I den första showen vi gjorde här i Friends så hade Mistral inte sett rörliga bilder på storbildsskärmarna.
– Han började bli rädd men jag bara pratade med honom och klappade honom på halsen och sa ”det är ok, det går bra” så var det över.
Sultan som är yngre är mer lättskrämd men Alizee jobbar bara vidare och han blir hos henne.
– Som ryttare har du själv kontrollen, du måste behärska dina känslor, du kan inte vara vag och otydlig och ha god kroppskontroll.
Som en enhet
Alizee Froment kommer från samma del av Frankrike som de två kända franska mästarna på frihetsdressyr Lorenzo och Pignon. Är det något i vattnet i den delen av Frankrike eller vad beror det på?
– Den gemensamma faktorn mellan oss tre är att vi alla växte upp och umgicks med hästar i frihet, vi har alla från barnsben med oss känslan att det går att kommunicera med hästen, menar Alizee.
– Sen har vi alla tagit olika vägar i vårt sätt att arbeta med hästen men vårt mål är gemensamt. Vi vill alla prata Equus – hästspråk för att det är underbart.
Fortsätter med dressyr
– Jag gör all vanlig dressyr med kandar, med sporrar men det måste finnas en nivå till att uppnå, ett högre mål, menar hon.
– För mig är det inte det sista steget att tävla Grand Prix, det är ett mål på vägen, det ultimata är att göra allt du gör på banan i frihet utan huvudlag, säger Alizee.
Hon rider inte sina hästar för att någon gång i framtiden vinna en guldmedalj. Istället handlar det att uppnå den högsta nivån, att rida i frihet med repet. Sen respekterar Alizee den konventionella dressyren, de har inte fel men det är inte hennes väg.
– Jag rider konventionella tävlingar för att visa upp min och hästens kvalité.
Skulle det inte fungera är det ingen tvekan om vad Alizee väljer, det är ridningen i frihet – tävlingsdressyr får stryka på foten.
Framtid
Vad tyckte hon då FEI bör göra åt reglementet, bör det öppnas upp för ridning på tränsbett?
– Ja, det tycker jag absolut, för mig och Mistral hade det hjälpt till mycket.
– Med kandaret vill han alltid gå lite bakom hand, han har en väldigt liten mun som har svårt att härbärgera två bett, vi borde kunna få välja, menar hon.
– Jag tycker inte de behöver gå hela vägen till bettlöst för det blir svårt för domarna att döma och det blir lätt orättvist beroende på domares preferenser.
Hon menar att det blir allt vanligare med små munnar på många sporthästar och hennes egen Mistral blir tjurig i humöret med kandar, det tar bort lite av glädjen och han distanserar sig i ridningen.

Sweden International Horse Show
Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Fakta Alizée Froment
31 år, född i Frankrike, har sin bas i Nîmes nordväst om Marseille.
Gift och har en liten dotter
Ridit sedan 4 års ålder, föräldrarna också hästintresserade
Under fyra år tränare för Frankrikes ponnydressyrlag
Håller dressyrclinics och ger shower på heltid idag kombinerat med en konventionell dressyrkarriär
Började som hoppryttare i franska landslaget på ponny- och junior-nivå.
Debuterade internationell GP som 22-åring på Germanicus Menauts
Startade unghäst-VM 2012 med Di Magic, de blev 9:a i 5-årsfinalen
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.