Efter protesterna – det blir trots allt EM i hoppning och dressyr 2021!

När OS flyttades till 2021 beslutade FEI att ställa in de planerade europamästerskapen i hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr. Detta har mött starka protester från ryttare, från ländernas ridsportförbund och framförallt från europeiska ridsportförbundet som har drivit på hårt för att ändra beslutet. Igår togs äntligen beslutet att trots allt arrangera EM i hoppning och dressyr nästa år!

FEI bekräftar nu att det bli EM i hoppning och dressyr i Tyskland 2021.
Hoppningens EM kommer att gå i Riesenbeck hos Ludger Beerbaum, vilket man väntar på att få bekräftat av arrangören, och hållas 30 augusti till 4 september 2021.

Dressyrens EM kommer att hållas i Hagen, vilket också ska bekräftas av arrangören, och hålls 7-12 september.

Besluten om dessa mästerskap togs igår vid ett videomöte i FEI:s styrelse. Man beslutade också, med stöd av EEF, det europeiska ridsportförbundet, som har tryckt på hårt för att det ska bli ett EM 2021, att om dessa två arrangörer inte kan hålla mästerskapen så kommer man inte att öppna ansökan om EM på nytt. Detta med tanke på att OS flyttats till nästa år och den omfattande planering som krävs.

Ludger Beerbaum EM 2007 silver
Ludger Beerbaum tog silver i EM 2007, men vann två guld på 1990-talet. Nu hålls EM på hans Riesenbeck. Foto FEI

FEI hade ju från början beslutat att det inte skulle bli något EM alls nästa år, eftersom Tokyo-OS flyttades. Men EEF och ett antal nationella ridsportförbund har gått ut och krävt att man ändå ska genomföra EM, vilket ledde till gårdagens beslut.

– Vi är mycket glada att ha fina tävlingsplatser i Riesenbeck och Hagen tillgängliga för att hålla de europeiska mästerskapen i hoppning och dressyr nästa år vi ser fram emot att få slutgiltig bekräftelse från arrangörerna för dessa mästerskap, sa FEI:s ordförande Ingmar de Vos.

– Dessa mästerskap har verkligen blivit ett storartat exempel på hur FEI, EEF, det tyska ridsportförbundet, de två arrangörerna och alla andra inblandade kunnat arbeta tillsammans för att tillgodose önskningarna från det europeiska ridsportförbundet och ryttarna för att ha mästerskapen nästa år. Jag är särskilt tacksam för det värdefulla arbetet som gjorts av FEI:s tekniska kommitté och Calendar Task Forces (de nyinrättade grupperna inom FEI som haft i uppdrag att styra alla omflyttningar av tävlingar som blivit nödvändiga i och med coronapandemin).

Isabell Werth EM Rotterdam 2019 Jessica von Bredow-Werndl
Isabell Werth hanterar champagneflaskan i vanlig stil efter EM-segern i Rotterdam 2019 och duschar bronsmedaljören Jessica von Bredow-Werndl. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FEI

Sorgligt nog kommer det inte att bli något EM i fälttävlan 2021 eftersom organisatörerna som visat intresse har dragit sig ur processen. EM i paradressyr kommer inte heller att hållas.

Bra att veta: Det är en och en halv timmes bilväg mellan Riesenbeck och Hagen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.