Therese Nilshagen - Dante Weltino

EM i dressyr: Idag delas lagmedaljerna ut – Strålande prestation av Therese Nilshagen

Efter halva startfältet som red på tisdagen låg Sverige på en sjätte plats i EM i dressyr i tyska Hagen – men efter fjärdeekipagen och en stark insats av Therese Nilshagen gick laget upp två placeringar.
– Det finns möjlighet att avancera, sa förbundskapten Bo Jenå igår och efter Thereses ritt bekräftades det.

 

Danska Cathrine Dufour inledde med en ritt som tog ledningen i klassen, men tappade poäng när Bohemian (Bordeaux x Samarant) blev lite tittig. De hamnade sedan under Isabell Werth i listan, 79.721 procent räcker för närvarande till en andraplats – men då återstår världsettan Jessica von Bredow Werndl och Charlotte Dujardin.

Jeanna vidare till Specialen

Efter att 57 ekipage ridit står det nu klart att Jeanna Högberg och Lorenzo (Lord Loxley x Rubin Royal Old) gått vidare till torsdagens Grand Prix Special.

Strålande insats av Therese

Therese Nilshagen - Dante Weltino EM Hagen 2021
Therese Nilshagen – Dante Weltino. Foto KimC.nu by Ateni AB

Therese Nilshagen och Dante Weltino Old (Danone 4 x Welt Hit II) var först ut av de svenska ekipagen på onsdagen – tredje ekipage totalt. De briljerade i en fantastiskt fin insats och ligger nu individuellt på tredje plats med 76,941 procent. Därmed har Sverige nu också tagit sig upp från sjätte plats till fjärde i lagtävlingen inför de fjärde och sista ekipagen.

Dante glänste framförallt med sina magiska travökningar och de utstrålade en härlig energi genom hela programmet.

Therese lyfte i intervjun med SVT efter ritten fram vikten av att rida lag-om… Som lagryttare får man inte satsa för hårt.

– Man såg hur dyrt det var för Jeanna (Jeanna Högberg satsade högt och fick en dyrbar miss med Lorenzo) igår. Man vill inte riskera för mycket när man rider för laget. Då tar man hellre en sjua eller sju och en halva. Man får avväga hur mycket man ska riskera.

Therese Nilshagen - Dante Weltino EM Hagen
Therese Nilshagen – Dante Weltino. Foto KimC.nu by Ateni AB

Men i travökningarna vågade hon satsa.
– Där vågar jag riskera mer. Jag vet att han kommer tillbaka. Jag kan tänka mig att det ser fint ut, det känns väldigt bra.

Dante frustade mycket i piafferna.
– Det är svårt att säga varför de frustar, det kan vara att de är spända, men det kan också ha med koncentrationen att göra.

Therese hyllar tävlingsplatsen.
– Jag hade äran att jobba här förut och jag vet vad det här teamet är kapabla till. De har gjort allt för att alla ska ha det bra.

Se Thereses ritt hos SVT > > >

15.00 avslutar Juliette Ramel och Buriel K.H. för Sverige.

Sensationell finsk skräll

Finlands Henri Ruoste med Kontestro DB gör sitt livs ritt på onsdagen i Hagen och får 77.314 procent – två procent över personbästa på 75.348 procent. Ekipaget hade en tuff upplevelse i OS i Tokyo och slutade på 52:a plats.

– Vi hade en vinglig runda i Tokyo och jag hann inte göra någon mer tävling emellan. Jag ville ge honom tid och kom in här utan att veta vad jag kunde förvänta mig. Jag är supernöjd!

– Han har hoppstam och är lite annorlunda än en klassisk dressyrhäst. Han har fantastisk balans och arbetsvilja, han är het och framåt. Jag älskar varje minut med honom. Jag lär mig av honom varje dag och vi utvecklas tillsammans. Han ger en fantastisk känsla.

Isabell Werth - Weihegold EM Hagen
Isabell Werth – Weihegold. Foto KimC.nu by Ateni AB

Die Queen missnöjd med domarsiffrorna

Att över huvud taget kommentera domarnas poäng är big no-no, men för självaste Die Queen, Isabell Werth gäller andra regler. Med Weihegold fick hon för första gången på många år under 80 procent. Hon var nöjd med sin häst – men klagade öppet på domarnas betyg och pekade då särskilt på den stora differensen mellan olika domare. Ändå håller hon ännu ledningen efter 57 ekipage.

Jacob Nörby Sörensen - Moegelbjergs Romeo
Jacob Nörby Sörensen – Moegelbjergs Romeo. Foto KimC.nu by Ateni AB

Tisdagen gav Sverige en sjätteplats

Jacob Nörby Sörensen och Jeanna Högberg genomförde sina lagritter igår tisdag.

EM i Hagen har dragit i gång för fullt med lagtävlingen under tisdagen. Först till start i det svenska laget var EM-debutanten Jacob Nörby Sörensen och Moegelbjergs Romeo som levererade en stabil runda på 68,431 procent.

– Jag hade en bra känsla men det var lite spänt så jag fick lugna ner honom hela vägen runt. Jag hade hellre tryckt på, men tyckte ändå han kändes fin och resultatet är okej för att vara första gången, säger Jacob Nörby Sörensen till SvRF:s hemsida.

– Alla hejar på mig på framridningen och kommer fram efter ritten och säger att jag gjort ett bra jobb. Vi är ett bra team och det känns jättebra för framtiden.

Jeanna Högberg - Lorenzo
Jeanna Högberg – Lorenzo. Foto KimC.nu by Ateni AB

Lorenzo känns fin – men miss i piruetten kostade

Jeanna Högberg och Lorenzo startade strålande men en kostsam miss i första piruetten drog ner poängen rejält. Ekipaget slutade på 72,252 procent.

– Egentligen gör han en superrunda i dag, men den slog väldigt hårt den där piruetten. I övrigt känns han jättefin.
Efter halva startfältet ligger ekipaget på en nionde plats individuellt och har möjlighet att gå vidare till Specialen på torsdag.

Förbundskapten Bo Jenå summerar första EM-dagen:

– Vi hade nog hoppats på att ligga lite högre upp efter första dagen men vi är ändå nöjda. Det är väldigt lite som skiljer fjärde, femte och sjätteplatsen så det finns möjlighet att avancera i morgon.

På onsdag är det dags för Therese Nilshagen som rider klockan 11.00 och Juliette Ramel klockan 14.42. SVT sänder klassen live.

På torsdag gör de 30 bästa ekipagen upp individuellt i en Grand Prix Special och därifrån går 15 ekipage vidare till Grand Prix Kür. Individuella medaljerna delas ut i både GP Special och GP Kür. Ryttarna börjar om från noll i båda klasserna, inga poäng tas med.

Ställningen i lagtävlingen:
1) England: 77,671 procent
2) Danmark: 75,078 procent
3) Tyskland: 74,985 procent
4) Österrike: 73,106 procent
5) Nederländerna: 72,531 procent
6) Sverige: 72,252 procent
Totalt tävlar 15 nationer i lagklassen.

Topp tre individuellt just nu:
1) Charlotte Fry, England, Everdale, 77,671 procent
2) Nanna Skodborg Merrald, Danmark, Atterupgaards Orthilia, 75,078 procent
3) Dorothee Schneider, Tyskland, Faustus, 74,985 procent
70 ryttare från 23 nationer tävlar individuellt. De 30 bästa går vidare till torsdagens Grand Prix Special. De 15 bästa rider kür på söndag.xn

Arrangörens hemsida > > >

Start och resultatlistor > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.