Ett kval räcker för att ta sig till final i DressagePower
Elin Aspnäs och Jennie Larsson kommer till DressagePowers tävlingar med varsin 14-åring.
”Min häst är ny i gemet även om han är gammal”, berättar Jennie.
”Det känns som att jag och Boukefallos hittat varandra nu”, säger Elin.
Nu är det ännu fler ekipage som gör upp om prispengarna i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour. Den 24 oktober är det dags för sista kvalet, och det är då det avgörs vilka tolv ryttare som får rida finalen i november. Det går alltså fortfarande att anmäla sig och kvala, eftersom endast ett kval räcker.
Hittills är det Johanna Due-Boje som fått bäst resultat under kvaltävlingarna. Hon och Mazy Klövenhöj red hem 75,592 procent på kvalet i Kungsbacka. Det ekipage som ligger på tolfte plats just nu har dryga 67 procent.
– För att ta sig till final bland de tolv som alla tävlar om segerchecken på 100 000 kronor måste man toppa det resultatet, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.
I år är det cirka 30 ekipage anslutna och kvalet i Lidköping den 24 oktober går att följa på DressagePower TV.
En nytillkommen ryttare är Elin Aspnäs, som tar med sig sin 14-åring Boukefallos.
– Det var bra för mig att reglerna ändrades under det här året så att man bara behöver ett kval, då fick jag in det i min planering. Det ska bli jätteroligt, det är en fantastisk tävling och bra att den anordnas. Det behövs lite prispengar, säger Elin Aspnäs.
Under SM blev Boukefallos skrämd av något utanför banan, så ekipaget hamnade utanför finalplats och fick inte rida sin kür.
– Nu ser vi fram emot att rida küren. Det känns som att jag och Boukefallos hittat varandra nu och vi vill prestera i Grand Prix-klasserna ännu bättre än vi gjort fram tills nu.
En annan nyanmäld ryttare är Jennie Larsson.
– Jag vill vara med eftersom jag vet att DressagePower är noga med bra tävlingsplatser, och det är viktigt eftersom min häst är ny i gemet även om han är gammal, säger Jennie Larsson.
Hon köpte sin 14-åring Bonafide i december 2019. Då hade hästen gått en MsvB som sexåring – men aldrig tävlat efter det.
– Första gången jag tävlade honom, i februari i år, förstod jag varför de inte tävlat honom, han har väldigt mycket scenskräck. Men nu när vi tävlat tio gånger går det över fortare och fortare. Han köper läget ovanligt fort för att vara så lite tävlad, säger Jennie Larsson.
Målet är att bli topp 12.
– Så att vi får rida final, det vore jättekul. Återigen är det en bra tävlingsplats, och det vore roligt att få tävla mer i år med tanke på tävlingsbristen.
Peter Härnstam är nöjd med att touren kunnat genomföras med tanke på omständigheterna och pandemin.
– Vi är så glada och tacksamma att våra samarbetspartners LiveArena och Umesläp gör detta möjligt för ryttarna och sporten.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.