Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack har åter anledning att jubla Foto: Kim C Lundin

Europafinal – Daniel Bachmann Andersen segrade Patrik sexa

När säsongens sista kval kickar igång i en het europafinal är det mycket som står på spel för flera ryttare – några är trygga men för flera är det ”vinna eller försvinna”-läge.

Indoor Brabant är en stor tävling med flera dressyrserier och hoppning på högsta internationella och nationella nivå i Holland. Det är den stora Brabanthalle i ‘s-Hertogenbosch som står värd för världscupdressyrens sista deltävling. En Europafinal där de tyska ryttarna – minus regerande mästaren Isabell Werth förstås – har kniven på strupen för att ta så många poäng som det bara är möjligt. Benjamin Werndl, Helen Langehanenberg och Dorothee Schneider slåss om två platser trots att alla tre ligger bra till i rankningstabellen. Med Dorothee Schneider som avstår att rida blev finalplatserna snudd på avgjorda från start. Det är regeln om endast tre per nation som gör det så svårt för i den kvoten finns redan Werth.

Grand Prix kür med live-uppdatering

De 15 ekipagen döms av Mariette Sanders-van Gansewinkel, Stephen Clarke, Jean-Michel Roudier, Henning Lehrmann  och Monique Peutz.

Antonia Ramel och Brother de Jeu startar som nummer 5 i klassen som har 15 ekipage på startlistan, fler kan aldrig gå vidare till küren enligt reglerna. Patrik Kittel och Delaunay OLD startar som nummer 7.

Då den här artikeln och nyheten uppdateras efter hand så kommer kommentarerna till ekipagen i omvänd startordning. Överst ligger hela tiden det som är den senaste uppdateringen.

Onlineresultat

Sammanfattning

Daniel Bachmann Andersen satte hela tyska ligan på plats genom att segra med Blue Hors Zack i strålande stil. Helen Langehanenberg och Dorothee Schneider har platserna till Göteborg, idag blev Helen och Damsey FRH tvåa före Isabell Werth och Emilio.

Patrik Kittel och Delaunay OLD slutade på en sjätte plats med 12 nya poäng och Antonia Ramel och Brother de Jeu blev 13:e med 5 poäng (Isabell Werths placering räknas bort). Just nu ser det ut som att Antonia tagit sista platsen i den västeuropeiska ligan men hela resultatet måste bekräftas av FEI först.

Klassreferat

De fem sista ekipagen

17:27 Egentligen hade Daniel Bachmann Andersen tänkt sig kunna välja mellan Blue Hors Zack och Blue Hors Don Olymbrio till Göteborgsfinalen. När Zack så fick en hovböld i Neumünster sprack planen – det krävs två världscupkval för att en ryttare ska kunna rida final med en häst. Det går att samla poäng med flera. Men Zack är minst sagt ett fullgott val även om Don Olymbrio går från klarhet till klarhet till exempel med två segrar i Den Bosch. Här i Den Bosch gör Zack och Daniel sin absolut bästa ritt någonsin tillsammans, inte en hov fel, det är mjukt, elastiskt, spänstigt och ser ut att göras helt utan ansträngning. Förtroendet mellan Daniel och hans hingstar är totalt. De slutar på 84,89 procent, en knapp seger men så välförtjänt. Dagens andra. Daniel är bäst i Den Bosch!

17:07 Få ryttare kan matcha Helen Langenhaneberg när det gäller fokus och vilja och i år vill Helen ta med Damsey FRH till Göteborg. De har kürmusik som inte riktigt har en ridbar takt utan tjänar som en vacker dramatisk kuliss med markerade övergångar. De gör fina piruetter och Helen rider lite övertydligt med ett stadigt grepp i tyglarna. Det går bra, det är tekniskt hög kvalité med det ger ett lite forcerat intryck. Men, poängen rasar in och svårighetsgraden är skyhög men sällan har man sett Langehanenberg stå i stigbyglarna i en förhållning. Idag var det verkligen Game on Göteborg och visst gav det utdelning 84, 875 procent.

16:57 Die Queen Isabell Werth har redan blivit slagen en gång idag när Daniel Bachmann Andersen och Don Olymbrio gjorde en sagolik ritt och segrade i CDI3. Nu är det dags för dans med Emilio och de går rakt in i spikrak piaff på stället till en travökning. Emilio är bättre med på noterna i küren och Werth rider för att göra bästa möjliga ritt. Emilio vill takta lite i skritten och Isabell lägger rutinerat galoppfattningen liiite tidigare. Emilio har en underbar nos och mule när han är fokuserad och det är han idag, det sätts inte en hov fel här. Fina piruetter med härligt lyft och spikraka serier. Den avslutande piaff och passagen kunde blivit mäktig om inte ett litet missförstånd fått Emilia att göra en levad, omedelbart är Isabell där och får honom tillbaka i fokus igen. Ridning i welt-classe utan att röra en min. Totalt 82,93 procent.

16:48 Först ut är säsongens älskling Benjamin Werndl, syster till Jessica von Bredow-Werndl, flerfaldig vinnare i Göteborg med Unee BB. Han rider 15-åriga Daily Mirror som är en ovanligt högställd och modern Damon Hill-avkomma. Skritten är hittills klassens bästa, härligt lösgjord och genom kroppen. För undertecknad är piaffen ofta ganska svag, så även idag i första försöket. Härlig travsluta och en ständigt positiv silhuett med öronen framåt, stilla svans väger upp men även andra piaffen är tveksam. De har några missförstånd, kanske beseglas Benjamins finalplan på grund av nerver? Piaffen får konstigt nog 7 från de flesta domare, som skrivet , ett älsklingsekipage. Totalt 81,63 procent.

16:42 Hemmaekipaget Hans-Peter Minderhoud med drömhingsten Glock’s Dream Boy N.O.P är klar för Göteborgsfinal. Dream Boy är bara 11 år och tycks bli både bättre och starkare för varje tävling. En hingst som liksom Apache varit en stjärna sedan unga år. Dream Boys temperament är verkligen ”dreamy”  cool och avspänd i de flesta sammanhang, en vacker nalle. Minderhoud har ett svårt program och det är fortfarande svårt för hingsten att bli uppe och något längre i halsen. Men i piaff och apssage syns att de är något stort på spåren. Den avslutande passageslutan är hög svårighetsgrad och de avslutar starkt. Totalt 81,635 procent och ny temporär ledning.

De 6-10:e ekipagen

16:31 Apache är hingsten med oändligt många avkommor och massor av testosteron. Han har ridits av Emmelie Scholtens sedan unghäståren. Han är och har varit bland det vackraste om finns i hingstväg. Men oj så många olyckskorpar som kraxat längs vägen om ”det går aldrig hela vägen upp i Grand Prix”. På VM i Tryon visade Emelie att hingsten både klarade att flyga och leverera, nu är de i den holländska mästerskapskadern precis som en gång Wim Ernes förutspådde. Brabanthallen är för Apache svår, här har han varit på hingstevenemang sedan han var tre år. Med Emmelie i sadeln är hans fokus dock totalt. De gör verkligt fin piaff och passage men bytesserierna är fortfarande väldigt svajjiga om än säkra  i takt. Totalt 80,43 procent.

16:22 Unga Anne Meulendijnks, hon blir 26 år i sommar, rider MDH Avanti N.O.P. Hon har ridit sin Avanti sedan Young Rider-tiden och tog EM-guld 2014. Den 14-åriga valacken har beteckningen N.O.P som signum på att han är kontraktsmässigt säkrad av det holländska ridsportförbundet KNHS över OS i Tokyo 2020 precis som Expression. Hon gör här ett både starkt och säkert program som lovar mycket för framtiden, totalt 79,84 procent, troligtvis ett ekipage för EM i Rotterdam.

16:10 Portugisiska Maria Caetano och lusitanohingsten Coroado är en av världscupsäsongens stora sensationer. De tränas av tyske Ton de Ridder. De har fått mycket poäng och placerat sig bra men i det starka startfältet i ’S-Hertogenbosch märks hingstens något sämre galoppkvalité tydligt. Hingstens naturligt lite öppna form – den kraftiga halsen och hingstnacken placerar honom naturligt så– tilltalar många. För undertecknad blir det väl mycket sporre i piaff och passage. Marias program håller hög svårighetsgrad och de genomför sitt program tekniskt väl. Totalt 78,6 procent för ett av domarnas absoluta älsklingsekipage.

FEI World Cup™ Dressage Madrid tredjeplacerade Maria Caetano POR på Coroado Foto: FEI/Lukasz Kowalski

Paus till kl 16

15:34 Patrik Kittel och ”Dude” aka Delaunay OLD rider till den otroligt fräcka Gun’s Roses-musiken som har förenat både musikalisk elegans och rockig takt med bra övergångar. I kiss&cry-zonen står Patriks fru Lyndal Oatley och första gången dottern Emilia aka ”Ems”.  Dude gör fina piaff-vändningar om än lite orolig i den sista, direkt ner i avspänd skritt. De gör en första fin piruett till en mycket vacker passage i musiken. Den andra, även den dubbel går över direkt till galoppserie på böjt spår och svårighetsgraden klättrar uppåt hela tiden. De avslutande piaff-passage linjerna är mycket fina och Patrik knyter näven och höjer sin hatt, yipee. De får 10 av tre domare för sin svårighetsgrad, wow! Totalt 80,715 procent

Patrik Kittel och Delaunay Foto: Fredrik Jonsving

15:25 Härliga Judy Reynolds med ”JP” aka Vancouver K är med till final i Göteborg och hon har ett verkligt svårt kürprogram till irländksa toner. Många markeringar, klar takt och en spänstig JP som börjar med att excellera i piaff och passage. JP har en väldigt speciellt tecknad nos, mule och läppar som med sin snedhet ibland lurar ögat, men nej, han är rak. Titta lite extra på JP:s vackert broderade öronluva med massor av glitter. Under sina första år var han minst sagt spänd och ljudkänslig, idag är det mer en försäkring för den 17-årige valacken. Idag sätter JP inte en hov fel och det blir nära drömgränsen, 79, 435 procent, en fröjd för Göteborgs-publiken att vänta på.

Första fem ekipagen

15:17 Äntligen Antonia Ramel och hennes vackre ”Bro” alias Brother de Jeu! De rider till ett Ed Sheeran-medley. Antonia och Bro gör ganska omgående en fin piaff-piruett, fortsätter med mer passage och en ny piaff-piruett. Bro ser plötsligt spänd ut och skyggare i travslutorna lite. Skritten går bra och de sätter sina tvåor. Galoppslutor till Galway Girl flyter fint och mjukt. Hela 18 ettor på böjt spår ger hög svårighetsgrad. De har en tuff avslutning med ännu en piaff-vändning. Totalt 75,08 procent

FEI World Cup Dressage ™ Lyon FRA Antonia Ramel och Brother de Jeu
Foto FEI/ Christophe Tanière

15:06 Expression N.O.P, riden av Diederik van Silfhout, är en godkänd hingst som varit på undertecknads radar sedan KWPN:s hingstpremiering 2012. Han har otroligt mycket uttryck och mekanik i kroppen, energi i allt. Tyvärr fastnar ögat på hur höger fram har rejäl ”vinkning”, inget som har med kürbedömning att göra. Expression har gått UVM för Holland och är tidig i Grand Prix,  endast 10 år . Diederiks far Alex van Silfhout är ny landslagstränare för Holland. De red till klassisk holländsk ”kulissmusik”, inte så tydlig takt men med mycket dramatik som illustrerar rörelserna. Nästan 78 procent med  77 ,97.

14:57 Richard Davison med sin 13-åriga valack Bubblingh efter världscupvinnaren Lingh rider till ett något överproducerat mycket modernt musikstycker med rap-tema i botten och klassiska slingor pålagda. Intrycket är rörigt musikmssigt men Bubblingh och mycket sympatiske Richard Davison blir stadigt bättre, idag lite kort i formen och viss spänning. Totalt 75,205 procent

En av vinterns mindre roliga saker är FEI-tvs nya kommentatorer, båda mycket kunniga, men tyvärr ofta i ett läge där de ”pratar sönder” kürupplevelsen. Clipmyhorse har denna helg den holländska kommentatorn Bettina van Haarselaar, mycket kunnig och ödmjuk men tyvärr obegriplig för alla som inte talar holländska.

14:50 Först ut var finska Terhi Stegars som rider 13-åriga stoet Thai Pee. Hennes ritt blev mycket ojämnt bedömd tekniskt, totalt 72,955 procent. Holländska hemmaekipaget Thamar Zweistra rider mycket charmiga Hexagon’s Double Dutch, fux med mycket vita tecken. De har stadigt förbättrat sig under vintersäsongen men är ännu inte i en sådan form att det hägrar en landslagsplats för dem. Totalt 74,855 procent.

Svenska starter och chanser till finalplatser

De nio bästa ryttarna när årets världscupserie summeras efter lördagens kür får en plats i finalen – och tre svenskar har chansen att ta sig dit. Förutom Patrik Kittel och Antonia Ramel är det Tinne Vilhelmson Silfvén som tagit poäng i den nordamerikanska serien. Vilhelmson Silfvén och Kittel delar sjundeplatsen inför Europafinalen. Antonia Ramel ligger på 13:e plats.

Regerande titelhållaren Isabell Werth är redan klar och kvalad, med dagens start kan hon välja mellan Weihegold och Emilio som båda har två starter. För de tre tyska ryttarna i tabelltoppen är det verkligen vinna eller försvinna. totalt sett kan bara tre tyska ekipage med Isabell delta i finalen. Det innebär att det bara finns två platser att konkurrera om. Den beska medicinen att svälja är att även om det går riktigt bra för alla tre är det bara de två bästa som klarar finalplats.

Finalen kommer att få påfyllning från de andra ligorna. Från Nordamerikanska ligan är redan Kasey Perry-Glass och Laura Graves klara. Ingen kommer att använda platsen från Pacific league, det innebär att FEI fördelar den platsen precis som med sina två extra platser. Traditionellt sett har FEI använt sina platser till att få in fler nationer men även gett platsen åt Charlotte Dujardin med Valegro trots att de inte hade poängen på sin sida.

Ställning innan klassen:

1 LANGEHANENBERG, Helen GER 71 poäng  Får fler poäng idag  Säker
2 SCHNEIDER, Dorothee GER 70 poäng Säker
3 WERNDL, Benjamin GER 68 poäng Tog inte mer poäng Åker ut på grund av tre ekipage per nation regeln
4 MINDERHOUD, Hans Peter NED 61 poäng Får fler poäng idag Säker
5 CAETANO, Maria POR 59 poäng Får fler poäng idag Säker
6 WANDRES, Frederic GER 58 poäng Åker ut på grund av tre ekipage per nation regeln
7 KITTEL, Patrik SWE  52 poäng Får fler poäng idag Säker
7 VILHELMSON SILFVÉN, Tinne SWE 52 poäng Säker
9 MÜLLER-LÜTKEMEIER, Fabienne GER 51 poäng Åker ut på grund av tre ekipage per nation regeln
10 ANDERSEN, Daniel Bachmann DEN 47 poäng får fler poäng idag Säker
11 BARBANÇON, Morgan FRA 46 poäng Osäker
12 REYNOLDS, Judy IRL 40 poäng Får fler poäng idag Säker
13 RAMEL, Antonia SWE 37 poäng Får fler poäng idag och kliver upp

 

Clipmyhorse Livesändning (kräver abonnemang på Clipmyhorse)

Livesändning FEI-tv (kräver abonnemang på FEI-tv)

Onlineresultat

Worldcup regler

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.