Tre på pallen med Bournonville, Inoraline W och Ironman H. Foto: Kim C Lundin

Få men naggande goda 6-åringar

I ett startfält av kanske historisk liten storlek fanns det flera hästpärlor. På toppen samsades fyra internationella topphästar.

Det var premiär för 5-punktsbedömning även för de 6-åriga dressyrhästarna, länge hett efterlängtat då Falsterbo är uttagningstävling till unghäst-VM. Hela vägen till fyra domare i kollegiebedömning gick det inte men de tre domarna Annette Fransén Iacobaeus, Magnus Ringmark och Susanne Baarup vid C satte var för sig betyg. Nu gavs fm betyg på  klassiskt manér för trav, skritt, galopp, lösgjordhet och framtidspotential.

På plats i domarkuren vid B för att observera sina nominerade ekipage fanns ansvariga för uttagningen till unghäst-VM: Jan-Ove Olsson och Bo Jenå.

Yvonne Österholm har ett bra år med sina hingstar, seger i 5-årskvalet med Demand 1344 och i dagens 6-årsklass  ledde hon länge på Ironman H. Hingsten, grundregistrerad i KWPN, har redan nominerats av det finska förbundet till unghäst-VM med Yvonne i sadeln.

Yvonne Österholm – Ironman H Foto: Fredrik Jonsving

Danska ekipaget Lotte Straarup med valacken Bournonville efter Bon Bravour glänste i solskenet med fina gångarter och avspänd uppvisning.

Lotte Straarup på Bournonville (DWB e Bon Bravour, äg Lillian Carl Erik Jensen) Foto: Kim C Lundin

Efter en verkligt lång paus på 96 minuter med fem ekipage kvar i klassen kom så fjolårets stjärna. Sofie Lexner med stoet Inoraline W, halvsyster till Scandic, kom in och sa ptroo ptroo ptrooo när hon red runt banan. Det var tryck i det kompakta stoet med den mäktiga mekaniken i trav. De genomförde ett fint program med ett spänt första byte. Stoet har en makalös trav och var idag lite återhållen i galoppen. Det blir en spännande final på torsdag.

Sofie Lexner med Inoraline W (KWPN e Johnson x Amiral , uppf J.W. Greve, äg Christinelund Dressage) Foto: Kim C Lundin

Favoriter

Precis utanför pallen kom ett sto som i det närmaste är en uppenbarelse – Atterupgaards Delorean. En härlig lätthet i alla rörelser och ett verkligt vackert uttryck i hela stoet som rids av Selina Solberg Vittinghus, norska men arbetar i Danmark på Atterupsgaard.

Selina Solberg Vittinghus med Atterupgaard Delorean (DWB e Bon Bravour uppf Stutteri Atterup) Foto: Kim C Lundin

Inte alla fina hästar hamnar i topp. Ett sto satte ett särskilt avtryck på näthinnan med sin mjuka smidighet och vackra uttryck. Shakira inledde med att i halten stå på bakbenen men kom sedan allt mer till ro fint lotsad av sin ryttare Frederico Mexia De Almeida. Procenten är nog att glömma för dagen men framtiden ser ljus ut.

Frederico Mexia De Almeida på Shakira (OLDB e Sommelier , äg Jan-Hermann Ahuis )Foto: Kim C Lundin

Finalen rids på torsdag eftermiddag

Startlista

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.