Fem hästar dog i branden hos dressyrfamiljen Rothenberger

I branden som bröt ut hos dressyrfamiljen Rothenberger i Tyskland natten mellan onsdag och torsdag har hittills fem hästar omkommit. Tre har körts till djursjukhus med skador och en har setts springa lös.

 

Natten mellan onsdag och torsdag hörde dressyrryttaren Sönke Rothenberger och hans syster Sanneke att hunden skällde. De upptäckte då branden som brutit ut i den intilliggande ridanläggningen.

Stallbyggnaderna brann ner till grunden och ridhuset förstördes. Övriga angränsande byggnader också angreps och till stor del är totalförstörda. Bostadshuset som låg en bit bort klarade sig.

Sönke lyckades få ut sin VM-häst Cosmo ur stallet där det fanns omkring 35 hästar och räddade även hästen Goldi. Flera av hästarna kunde tas ut ur stallet och släppas i paddockar, men många sprang rakt ut i det intilliggande skogsområdet. De flesta kunde fångas, men på förmiddagen fanns fortfarande en lös häst i närliggande Friedrichsdorf, som man tror kommer från gården. Tre skadade hästar fick köras till djursjukhus. Totalt har hittills fem hästar dött i branden.

”Insatsen pågår hela dagen”, berättar de lokala brandmyndigheterna, som gjort en jätteinsats, med som mest 250 brandmän arbetande på platsen. Brandkårer från flera närliggande orter fick rycka ut för att hjälpa till.

”Det värsta jag har sett i hela mitt liv”, sade Sven Rothenbergers svåger Mark Krause, som kom till platsen tidigt på morgonen.

Sanneke Rothenberger kördes till sjukhus med rökförgiftning efter räddningsoperationen, tillsammans med ytterligare en skadad person. Hon uppges nu må bra. Två brandmän skadades också. Släckningsarbetet försvårades av att byggnader kollapsat. En tidig bedömning är att skadorna uppgår till tiotals miljoner kronor.

Det är ännu oklart hur branden har uppstått. Polisen ber vittnen att höra av sig till dess kommissionär för mordbrand.

Sven och Gonnelien Rothenberger driver dressyranläggningen Gestüt Erlenhof i Bad Homburg i Tyskland tillsammans med barnen Sönke, Sanneke och Semmieke, alla talangfulla dressyrryttare. Sven och Gonnelien är själva gamla dressyrstjärnor och tog tillsammans OS-silver i lagdressyren i Atlanta 1996.

Övriga familjen var när branden bröt ut borta på tävlingen CDI Lier med yngsta dottern Semmieke som tävlade sin Geisha.

Familjen Rothenberger skriver på sin hemsida:

”Som du säkert har märkt, brann det på vår gård på natten.
Vi börjar nu hemresan från Lier för att få en uppfattning om läget.
Det står redan klart att vi har förlorat en stor del av vårt livsverk: vårt ridhus, vårt stall, flera unga hästar och pensionärer.

Sönke och Sanneke blev medvetna om elden för att vår hund skällde. Sönke kunde ta Cosmo till familjen Krauses stall och även rädda Goldi, flera andra hästar gick förlorade.

Sanneke ligger med rökförgiftning för observation på sjukhuset, men hon mår bra.

Vi kommer att berätta när vi har fått överblick och kan finna orden igen.

Vänligen ring oss inte innan dess.
Tack!
Rothenbergers ”

(Bilder ur filminslag från Hessenschau.)

I ett senare inlägg på sin hemsida tackar familjen Rothenberger också alla som skickat vänliga hälsningar, men också alla frivilliga som ryckte in och hjälpte till vid branden, samt polis och brandmän som gjorde ofattbara insatser.

Filminslag från branden samt Ridenews första rapportering om branden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.