Två värdiga vinnare: Johanna Due-Boje och Isabella Tovek med sina superba ston Mazy Klövenhöj och Happiness. Foto: Fredrik Jonsving

Fina finalister i Lövsta Future Challenge

Lövsta Future Challenge finalerna har krönt årets vinnare. Isabella Tovek och stoet Happiness vann respektive Johanna Due-Boje och talangen Mazy Klövenhöj i kategorin unga ryttare respektive hästar.

De fyra finalisterna i respektive kategori är att betrakta som vinnare bara genom sitt deltagande i finalen under SIHS 2019. Prispengarna och prestigen är ansenliga men kanske högvinsten blev att få kommentarer av regerande världsettan och dressyrdrottningen Isabell Werth och Patrik Kittel. De båda gav sina synpunkter på varje ritt och Isabell Werth gav tips om vad som kunde förbättras och vad hon ville se hos ekipaget i en tänkt framtid.

Bland de unga ryttarna fanns två ekipage där ryttare och häst samspelat hela vägen från  lägre klasser och upp till Grand Prix, en särskild bragd av en U25-ryttare. Både Emelie Aldenfalk med Winton och Alva Lander med Herbie Hancock Graftebjerg har klättrat tillsammans genom junior-, young rider- och nu U25-klasser. De två som gjorde bäst resultat i finalen var andraplacerade Lina Dolk med Languedoc och segrande Isabella Tovek på vackra 14-åriga stoet Happiness.

Isabella Tovek och Happiness. Foto: Fredrik Jonsving
— Jag känner fortfarande att vi utvecklas tillsammans, det är en härlig känsla att hitta fler och fler knappar på henne. Det Var häftigt att höra Isabell Werths omdöme efteråt även om man inte alls tänker på det under ritten, då är jag väldigt fokuserad. Jag fick omdömet fin ritt och harmoniskt bland annat från Isabell.

För mig har Lövsta Future Challenge betytt oerhört mycket. Det är så skönt att ha ett litet mellansteg innan senioråren, det ger rutin. Jag red även i Göteborg under U25-klasserna på EM och det ger en otrolig erfarenhet.

Isabella Tovek och Happiness. Foto: Fredrik Jonsving
Bland de unga hästarna fanns det både låg- och högoddsare. Emilie Nyreröd vann serien som ung ryttare med Miata i Globen. Nu visade hon upp egenutbildade Floppy Disc som gått verkligt bra under säsongen. Trots att valacken faktiskt varit i Friends tidigare i Dressage Power Future Stars blev det en del energiöverskott men snart är Emilie tillbaka på allvar i Grand Prix igen, en efterlängtad come-back. Anna Svefors och Flawless var kanske det mest avslappnade ekipaget, hästen var inte riktigt framför hjälperna i miljön än så länge. Tvåa blev istället hästen som egentligen har exteriören emot sig enligt ryttaren. Empire P och Ida-Linn Lundholm hade en del malörer men gjorde många saker bra och klättrade i finalen.

Som Isabell sa, vill man ha hettan i hästen får man stå ut med den rök som följer med — enkelt uttryckt, ibland blir det för bra. Segern gick till säsongen verkliga kvaldominant. Johanna Due-Boje har tillsammans med suveräna Mazy Klövenhöj tagit hem fyra kvalsegrar och det i säker stil med höga procent. I dag var det långt ifrån deras bästa ritt men grundnivån är hög och som Isabell sa: Vi ses nog på något mästerskap framöver, du har en fantastiskt begåvad häst!

Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj Foto: Fredrik Jonsving

— Jag tror hon är den häst som kan ta mig till ett mästerskap, bäst av de jag har ridit, hon har allt. jag har kontrakt ett år till, vi skrev så att det skulle räcka över Tokyo. Nu blir Tokyo för tidigt, ett EM 2021 vore perfekt, jag hoppas få behålla henne ända dit, hon är en drömhäst.

Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj Foto: Fredrik Jonsving
Två värdiga vinnare
Två värdiga vinnare: Johanna Due-Boje och Isabella Tovek med sina superba ston Mazy Klövenhöj och Happiness. Foto: Fredrik Jonsving

Startlistor och resultat

Resultat unga ryttare

Resultat unga hästar

Följ tävlingen via SIHS nya app


 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.