Nina Rademaekers på Dorano tävlar i klassen för unga ryttare – Marina Mattsson rider Quartermain i finalen för unga hästar Foto: Kim C Lundin

Final i Lövsta Future Challenge – vem vinner

Alla har jobbat hårt under ett år för att nå till finalernas final – åtta ekipage står på startlinjen. Bilder på alla finalister i Lövsta Future Challenge, på fredag är det dags.

Final i Lövsta Future Challenge

Serien med de fina priserna som förändrat dressyr-Sverige så radikalt har fått några år på nacken. De första finalerna reds i Globen, nu har flest vinnare korats i Friends Arena under Sweden International Horse Show med pompa och ståt.

På fredag rids finalen i årets upplaga och då koras den bästa U25- ryttaren och den bästa unga hästen säsongen 2018  i en final där alla börjar på noll igen. Säsongen 2018 har bestått av fem deltävlingar mellan mars och oktober där ryttarna har haft möjlighet att ta poäng genom placeringar.

Åtta ekipage har kvalat in till finalen, fyra unga ryttare och fyra unga hästar. Förutom äran delas det i finalen ut 200 000 kronor i prispengar och vinnaren i respektive ålderskategori åker hem med en check på 40 000 kronor. Finalen rids precis som den sista kvalomgången i FEI Grand Prix U25.

Unga Ryttare

De fyra unga ryttare som kvalat in till årets final är Lina Dolk – Biggles 1015, Nina Rademakers- Dorano, Emma Jönsson-Donizetti och Cecilia Bergåkra Duschesse. De har alla gjort fina resultat under säsongen och det är ett taggat gäng som har siktet inställt på en topp placering.
– Jag är så laddad för att rida finalen under Sweden International Horse Show! Jag har aldrig tävlat på Friends förut så det ska bli väldigt spännande, säger en förväntansfull Emma Jönsson.

Ett extra moment är att detta blir Biggles 1015 sista framträdanden, ladda med näsdukar. Han har hört ihop med både Globen och Friends Arena så det är i sig en epok som tar slut.

Biggles 1015 på sin hemmabana – Friends Arena med Elin Dolk Foto: Kim C Lundin

Unga hästar

Bland de unga hästarna deltar Rasmus Haid Bondergaard- San Andreas, Marina Mattsson- Quartermain, Karin Öljemark-Samson och Catarina Hjärpe med Cerina E.
– Lövsta Future Challenge Dressage är ett viktigt tävlingsupplägg för de unga hästarna. Det är väldigt bra att man rider de första kvaltävlingarna i Intermediére II för att sedan höja svårighetsgraden till kort Grand Prix i slutet av året. Finalen i Friends blir ju såklart också en extra morot för oss ryttare samtidigt som det ger de unga hästarna bra erfarenhet av de större arenorna, säger Rasmus Haid Bondergaard.

Finalister i bild

Lina Dolk Biggles 1015 
Cecilia Bergåkra Berglund

Emma Jönsson Donizetti

Rasmus Haid- Bondergaard San Andreas

Catarina Hjärpe Cerina E
Karin Öljemark Samson

www.lovstafuturechallenge.se.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.